Spannend? NRC? (2)

Een fragment van Clara Legêne ’s weblog:

“Het punt is dat steeds meer kranten en parlementariërs zich vooral bezighouden met de vraag: hoe ga je met een partij als de PVV om? In plaats van voortdurend de urgente vraag te stellen: waar staat de PVV eigenlijk voor?

Het is dezelfde ongerustheid als die me bekruipt bij het lezen van zo’n boek van Bosma: ik vind de ideeën van Bosma echt gevaarlijk. Ideeën die de democratie, mijn democratie, concreet bedreigen. Ik verwacht van de NRC dat het marktaandeel nooit belangrijker wordt dan de stellingname, ik verwacht dat gezond verstand niet wordt uitgeleverd aan spanning en sensatie. Ik ben bereid daar meer voor te betalen, als geld het probleem is. Ik wil een NRC die zelf goed onderbouwd stelling neemt tegen gevaarlijke ideeën. En dat niet overlaat aan de parlementariërs Bosma, Elias en Halsema die daarvoor al een eigen en meer geëigend platform hebben: het parlement. Ik wil een NRC die mij informatie verstrekt waardoor ikzelf kan bepalen of ideeën van de PVV inderdaad zo gevaarlijk zijn als ik denk als ik de PVV in de Kamer aan het werk zie. Ik wil geen NRC waarin Bosma mij van het NRC-opperhoofd in zijn krant mag proberen uit te leggen dat hij helemaal niet gevaarlijk is.

Ik wil geen krant die mij wil laten geloven dat de PVV een partij is als elke andere. Trouwens, als de PVV een partij was als elke andere, zou de NRC Bosma niet uitnodigen. Mijn conclusie is helaas dat de NRC andere motieven heeft om deze drie opinisten uit te nodigen. Financiële motieven. Spanning. Sensatie. Motieven waarmee ik me niet wil en kan verenigen. Niet in de NRC. Want opinisten kom je op elke straathoek tegen en van spanning en sensatie heb ik de buik vol.

Ik voel me treurig. Van de Volkskrant en BN/DeStem heb ik eigenlijk al afscheid genomen. Ik had echt nooit gedacht dat ik ooit zou overwegen de NRC op te zeggen. Ik ga eerst de hoofdredactie schrijven. Tegen beter weten in.”

Lees het hele stuk: hier.

7 gedachten over “Spannend? NRC? (2)

  1. Clara’s brief naar de hoofdredactie, overgenomen van haar weblog.

    Geachte redactie,

    met boze ongerustheid heb ik kennisgenomen van het besluit de parlementariërs Halsema, Elias en Bosma een podium te bieden op uw opiniepagina. Met als argument dat u de NRC “spannender” wilt maken. Maar juist omdat de NRC als enig dagblad principieel niet achter spanning, sensatie en dagkoersen aanhijgt heb ik al jaren een abonnement.

    Wat ik van uw krant verwacht en tot op heden krijg is informatie die betrouwbaarder en gedegener is dan de informatie van welke andere krant dan ook. Ik heb behoefte aan feiten, achtergronden, analyses, denkbeelden die mij in staat stellen mijn eigen mening te vormen. Ik wil geen krant als de Volkskrant, die aan een kudde opinisten meer ruimte biedt dan aan feitelijk nieuws. Ik wil een krant die blijft doen wat geen enkele andere meer doet: mij als lezer echt serieus nemen. Ik wil een krant die mijn groeiende ongerustheid over een antidemocratische beweging als de PVV serieus neemt en ook zelf daarin openlijk en goed beargumenteerd stelling neemt.

    De drie parlementariërs zijn voor het debat in geen enkel opzicht afhankelijk van de NRC. Zij treffen elkaar in de Tweede Kamer, hun eigen en meest geëigende platform. Ze zijn daarin voor mij voldoende te volgen, ik heb daarvoor de NRC of de Volkskrant echt niet nodig. U kiest Halsema, fractievoorzitter GroenLinks, als representant van de oppositie en die keuze is arbitrair. Waarom niet de grootste oppositiepartij uitgenodigd, de PvdA? U kiest Elias als representant van de coalitie. Ook die keuze is arbitrair. Waarom niet de fractievoorzitter van de VVD, Blok? U kiest Bosma, partij-ideoloog van de PVV, en u maakt daarmee van de PVV in één klap een partij als elke andere.

    Geachte hoofdredactie, de PVV ís geen partij als elke andere. De PVV is niet eens een partij. Door Bosma uit te nodigen maakt u eigenhandig van de PVV een beweging die op uw opiniepagina gelijkwaardig is geworden aan democratische partijen als GroenLinks en VVD. U maakt van de PVV, een gevaarlijke beweging die lak heeft aan grondwet en mensenrechten, een partij die zelf mag komen uitleggen dat ze helemaal niet gevaarlijk zijn. U geeft met uw podium de PVV meer macht en status dan de beweging in het parlement heeft. U gaat daarmee een opmerkelijke stap verder dan het parlement zelf, waar zowel oppositie als coalitie zich voortdurend bewust zijn van het feit dat de PVV een antidemocratische beweging is. Ik vind dat u er niet aan moet meewerken de PVV op deze manier te normaliseren.

    Ik heb begrip voor de bloedige strijd om de marktaandelen. Natuurlijk willen uw aandeelhouders steeds meer geld zien, daar zijn het aandeelhouders voor. Ik verdenk u ervan de krant “spannender” te willen maken om geen andere reden dan de concurrentie aan te gaan met een “spannende” krant als de Volkskrant en uw aandeelhouders tevreden te stellen. Als geld het probleem is, ben ik van harte bereid meer te betalen voor mijn abonnement. Doe maar een voorstel. Maar ik ben niet bereid te betalen voor een krant die zijn lezers wil doen geloven dat de PVV een volstrekt normale politieke partij is. Daar wil en kan ik als betalend abonnee niet medeverantwoordelijk voor zijn. Dan scheiden tot mijn spijt en grote teleurstelling onze wegen.

    Met vriendelijke groet enzovoorts

  2. Heel goed, Ranfar. Net als jij was ik niet vele jarenlang trouw abonnee van NRC om hun politieke stellingname, want ik ben ook niet zo’n liberaal, maar vanwege hun onwrikbare journalistieke normen die ze nu overboord gooien. Ik hoop dat ze schrikken van de reacties en nog een keer nadenken, en op hun schreden terugkomen, zodat we weer een abonnement kunnen nemen,

  3. Dag Anja,

    ik heb ook mijn abonnement opgezegd. Ik deel ook jouw ideen en ik vind het jammer dat NRC meer voor sensatie dan voor kwaliteit gaat. Ik vraag me af hoe veel mensen humn abonnement na deze affaire hun abonnement zouden opzeggen? En hoe veel er bij komen?

  4. Helemaal mee eens, het is apert onjuist om de krant als podium aan te bieden om het gedachtengoed van de PVV te verspreiden. Als lezer zit ik hier absoluut niet op te wachten. De PVV en helaas ook andere kamerleden weten de zaken telkens om te draaien zoals nu weer met het begrip “media hetze”. Dhr Wilders – en anderen – zouden er goed aan doen hun fractiegenoten eens te wijzen op de mooie woorden die aan een man met wel beschaafde omgangsvormen en besef van normen en waarden zijn toegeschreven:
    “Ik geloof: alle dingen die je doet hoeven niet altijd in de openbaarheid te komen, maar ze moeten wel zo gedaan zijn dat ze altijd in de openbaarheid zouden kunnen komen”.(Prins Claus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *