Vluchtelingen uit Libië – zijn wij nog een beschaafd land?

Het is heel goed mogelijk dat Europa geconfronteerd gaat worden met vluchtelingen die uit Libië komen. En wat doet Nederland dan? Dat wil zeggen, wat doet de minister van Buitenlandse Zaken? Daar vanwege zijn overeenstemming met ons aller bekende gedoogpartner die alle mensen afkomstig uit islamitische landen, of ze vervolgd en bedreigd worden of niet, buiten de deur wil houden een zo hoog mogelijke barrière tegen de mensen in nood op te werpen? Of gaat Rosenthal laten zien dat we onze beschaving nog niet kwijt zijn, en werkelijke vluchtelingen onderdak bieden?

Marcel van Dam had het er vanochtend in de VK over:

In deze eeuw is er in ons land een stemming ontstaan en gekweekt die, om het zacht te zeggen, nogal onvriendelijk is ten opzichte van immigranten en asielzoekers, met name uit moslimlanden rond de Middellandse Zee. Als het aan de PVV ligt, in zetelaantal de derde partij van ons land, komt er uit die landen niemand meer in. Ik heb nog niemand in die partij horen zeggen dat dit standpunt in het licht van de jongste gebeurtenissen is herroepen. Dat standpunt vind ik immoreel. In ieder geval heeft de Nederlandse overheid de plicht duidelijk te maken dat mensen die een regime ontvluchten dat hen naar het leven staat, recht hebben op asiel, ook al zou die opvatting onverhoopt door een meerderheid van de Nederlandse bevolking niet worden gedeeld.

Dat is niet alleen een plicht vanwege gesloten verdragen, maar het is ook een morele plicht. Hoewel de uitspraak van minister Rosenthal dat we moeten proberen te voorkomen dat er veel vluchtelingen uit Noord Afrika naar Europa komen voor meerdere uitleg vatbaar is, belooft die niet veel goeds. Nederland stuurt vliegtuigen en het fregat Hr.Ms.Tromp naar Libië om zo nodig Nederlanders en andere buitenlanders uit Libië weg te halen. Waarom niet ook Libiërs die veel meer gevaar lopen? Waarom zegt Rosenthal niet hardop dat Nederland vanzelfsprekend bereid is Libiërs die gevaar lopen asiel te verlenen?

Hele column van Van Dam, hier

Nog een commentaar, van Evelien van Roemburg van Groen Links, op Joop, hier. Citaat:

Rosenthal is absoluut geen domme man. Hij moet weten dat er zoiets bestaat als het Internationaal Vluchtelingenverdrag uit 1951, één van de eerste mensenrechtenverdragen. Dat verdrag draagt staten op om diegene die het meest kwetsbaar zijn, die de bescherming van hun eigen land kwijt zijn en derhalve zijn aangewezen op de hulp van de internationale gemeenschap te beschermen. In plaats van dat hij de EU ministers bij elkaar roept om afspraken te maken over hoe ze om kunnen gaan met de influx van deze mensen (veel van hen zullen waarschijnlijk in Italië terechtkomen), laat hij enkel zien hoe klein Nederland kan zijn.

Moeten we nu echt opnieuw een vergelijking maken met die verschrikkelijke duistere periode in de Europese geschiedenis, dat we voor andere mensen die voor hun leven vreesden de grenzen sloten? Nee toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *