Demonstratie Tahrirplein nog groter

Als er mensen (en journalisten) waren die dachten dat het met de demonstraties in Egypte wel af zou lopen – dan hebben die ongelijk gekregen. De recente demonstratie was nog groter dan ervoor. Zie Abu Pessoptimist, hier. (Engels)

9 gedachten over “Demonstratie Tahrirplein nog groter

  1. Dat is goed nieuws. NRC suggereerde dat de Egyptische bevolking er nu wel ‘genoeg’ van had, maar dat is dus hopelijk niet waar.

    Overigens: Ik las een tijdje geleden hier dat je je abonnement op de NRC had opgezegd, maar die krant is altijd nog beter dan Trouw en de Volkskrant. Ja toch? Trouw heb ik al een heel aantal jaren geleden de deur uit gegooid vanwege de onverdraaglijke moslimhaat van dat ex-(met de nadruk op EX!) verzetskrantje. En ik heb toen in plaats daarvan een abonnement op de NRC genomen en daar heb ik bepaald geen spijt van.

  2. We hebben in Nederland geen enkele goede krant meer, zoals bijvoorbeeld The Guardian.
    We moeten het doen met de krenten in de pap, in elke krant wel een paar mensen die de moeite waard zijn, ook in Trouw en de Volkskrant, die tegenwicht moeten bieden tegen de verrechtsing.
    NRC was tot voor kort niet bepaald links, maar wel een krant met hoge journalistieke kwaliteitsnormen. Des te teleurstellender dat ook zij door de populistische knieën gingen in angst voor abonneeverlies, en een extra podium aanboden voor de ideoloog van de boevenbende. Ik vond het absoluut nodig om daar een statement tegenover te stellen, en heb mijn abonnement opgezegd. Geen spijt van. Als zij nog eens laten merken opnieuw hun oude fatsoens- en journalistieke normen in ere herstellen neem ik opnieuw een abonnement. En niet eerder.

  3. Aha, Anja, journalistieke kwaliteit is dus per definitie links? Mooi is dat! Ik dacht dat goede journalistiek objectief was en dus ook andere geluiden laat horen dan alleen de dingen die jij wilt horen en waar je het mee eens bent.

    Denk je nu werkelijk dat de Egyptenaren snakken naar democratie? Ik dacht van niet. Ze snakken er naar om een gewoon leven te leiden, te werken, naar school te gaan, geld te verdienen, normale prijzen voor hun eerste levenbehoeften, rust. Daarom gaan ze de straat op, en terecht. Maar nee, de linkse intellectuelen denken vanuit hun comfortabele stoelen dat het om democratie gaat. Droom lekker verder.

  4. Wel lezen wat er staat, Rolf. Wat zei ik nou? “NRC was tot voor kort niet bepaald links, maar wel een krant met hoge journalistieke kwaliteitsnormen.”
    Dat zijn dus twee zaken: de politieke kleur en de kwaliteitsnormen.
    Die elkaar niet uit hoeven te sluiten.
    En uiteraard wil ieder mens graag een krant die aansluit bij de eigen politieke kleur, net zoals rechts dat wil.
    En sluit ook dat niet uit dat je je op de hoogte stelt van andere opvattingen.

    Ja ik denk werkelijk dat de Egyptenaren snakken naar democratie én een gewoon leven, onder een dictatuur is het leven namelijk niet zo gewoon, en onder een dictatuur is het meestal armoede voor de gewone mensen.

    En wil je hier verder nog serieus genomen worden, Rolf, dan moet je even ophouden met die cliché’s als comfortabele stoelen en domme opmerkinkjes als droom lekker verder.

  5. En nee, voor je informatie, ik geef niet bij elke portie bagger en klets die ik hier niet plaats een verklaring waarom niet. Lees de spelregels, hier

  6. Ik lees volgens mij toch goed dat jij mensen die tegen de verrechtsing ingaan de moeite waard vindt? Dat is vanuit jouw politieke standpunt natuurlijk prima, dat maakt me ook niet uit, maar waar ik wel moeite mee heb is dat je een krant die een podium geeft aan een ander geluid om de lezer zo objectief mogelijk te infomeren verwijt dat ze door de knieën gaan voor commerciële belangen en je abonnement opzegt.

    En wat betreft dictatuur in het midden-oosten; ik geloof dat de gewone mensen daar op korte termijn veel meer geholpen zouden zijn met een verlichte dictator die écht hart heeft voor het volk. En die bereid is om een voorzichtige ontwikkeling in gang te zetten naar democratie. Onze democratie was er ook niet in een paar maanden. Ik gun ze daar eenzelfde ontwikkeling die stap voor stap leidt naar een goede democratie en niet één die leidt naar een nieuwe dictatuur die zich ook nog kan legitimeren op basis van verkiezingen.

  7. Eenieder in ons vrije land mag zelf kiezen op welke krant ze geabonneerd willen zijn, en ik hoef geen abonnement op een krant die een extra podium biedt voor een politicus die ik abjecte ideeën vind hebben. Zoals jij me door mij ook niet laat vertellen op welke kranten jij geabonneerd hoort te zijn.

    En zoals de Egyptenaren ook niet zitten te wachten op ene Rolf uit Nederland die bedacht heeft dat ze het moeten hebben van een verlichte dictator. Het punt van de opstand is namelijk dat ze dat graag zelf uit willen maken.

  8. @ 2, 3, 4
    Zou ik je mogen vragen Anja waarom je The Guardian zo’n goede krant vindt?

    Ik ken Engeland namelijk behoorlijk goed. En als er ergens een land is waar de kwaliteitspers geen onderscheid meer maakt tussen feiten en meningen dan is het wel het Verenigd Koninkrijk. En het maakt daarbij niet uit of we het hebben over de linkse Guardian, de conservatieve Daily Telegraph, The Independent of The Times… Ze zijn allemaal even erg. Allen lijken het cruciale verschil tussen feit en mening totaal vergeten te zijn.

    En dan heb ik het nog niet eens zozeer over de Britse voorliefde voor het opblazen van schandalen, over de roddeljournalistiek en over de meedogenloze wijze, vaak totaal ongefundeerd, waarop mensen in de krantenkolommen kapot worden gemaakt. En voor alle duidelijkheid: ik heb het hier met nadruk niet over de tabloids.

    Het is geen wonder dat het beroep journalist in Groot-Brittannië heel wat minder status heeft dan in Nederland.

    De Nederlandse pers, niet alleen de kwaliteitskranten maar ook de provinciale pers, steekt wat objectiviteit en kwaliteit betreft met kop en schouders uit boven die in Engeland. Voor een land van slechts zestien miljoen inwoners heeft Nederland nog altijd een verdomd rijke en geschakeerde pers.

  9. Omdat het een krant is die zelf veel doet aan research. Ze hebben ook naar aanleiding van de laatste grote aanval op Gaza zelf onderzoek gedaan, en een paar uitstekende filmpjes en reportages geproduceerd. Bij de Nederlandse kranten zie ik vaak dat er behoorlijk gemakszuchtig info over wordt genomen, meestal van andere kranten of van de Israelische persbureau’s. Dus als je Haaretz leest hoef je je informatie over Palestina/Israel niet meer uit Nederlandse kranten te halen. En omdat ik al zo’n tijd meeloop zie ik hoe vaak ze belangrijke aspecten missen.
    Het gaat vooral ook om wat ze ‘framing’ noemen, hoe kijk je naar het conflict.
    The Guardian is daarmee in mijn ogen enige stappen vooruit op de gemiddelde Nederlandse krant, ze hebben uitstekende commentatoren, ze doen veel aan achtergrondinformatie, en overigens geven ze ook plaats aan andere meningen.

    Kwalitatief steekt The Guardian voor mij met kop en schouders boven de Nederlandse pers uit. Uiteraard heeft dat ook te maken met de politieke kleur. Over de rest van de Britse pers heb ik het niet. Mijn enige wens is een dergelijke krant in Nederland, één maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *