Abbas’ kabinet zal vandaag aftreden


(Minister Rosenthal schudt de hand van president Abbas, 8 februari 2011)

Verwacht wordt dat het kabinet van Abbas vandaag zal aftreden.
Zie Reuters, hier, zie Maan, hier, en zie bij Maarten Jan Hijmans, hier.
Minister Fayyad wordt geacht een nieuw kabinet samen te stellen.

De Palestijnse Autoriteit lijkt bezig aan een offensief om wat van haar tot een dramatische niveau gedaalde de legitimiteit terug te winnen. Zaterdag werd bekend dat Saeb Erakat, al jaren de toponderhandelaar tijdens het ‘vredesoverleg’ met Israel, ontslag heeft genomen. Dat was niet geheel onverwacht, nadat Erakat zijn geloofwaardigheid zo goed al geheel had verloren door de publicatie, eind januari, van de ‘Palestine Papers’ door Al-Jazeera en de Britse krant The Guardian. In die papers kwam Erakat naar voren als iemand die tijdens de onderhandelingen veel meer had weggegeven dan hij in het openbaar had willen toegeven en bovendien als iemand die er bij de Israeli’s en Amerikanen over had geklaagd dat Egypte meer moest doen tegen de smokkel vanuit Egypte naar de Gazastrook.
Maar het bleef niet bij het ontslag van Erakat. Zaterdag werd eveneens bekend.dat de Palestijnse Autoriteit nu toch voor september presidents- en parlementsverkiezingen wil houden Dat zou gebeuren om ‘het volk meer te betrekken bij het politieke proces’.

2 gedachten over “Abbas’ kabinet zal vandaag aftreden

  1. Beste Anja,

    Heb je enig idee of er een kans is voor jongens uit Gaza, die naar Nederland weten te komen zonder paspoort? Om hier te blijven bedoel ik.
    Alvast bedankt voor de moeite.

    Groetjes,

  2. Nee, Cindy, er zijn geen mogelijkheden om Gaza uit en Nederland in te komen zonder reisdocument en een reisvergunning, die op dit moment aan vrijwel niemand wordt gegeven. Mochten ze een manier vinden om wel een vergunning te krijgen, dan moeten ze hier ook nog een reden hebben om er in te komen. Ze kunnen dan politiek asiel aanvragen, maar ook dat is niet eenvoudig. Het is, kortom, tamelijk hopeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *