Het beloofde land? Lezingen vanuit de drie heilige boeken

rula-13.jpg
(Leila Shahid, hier)

Er komt een interessante lezingenreeks aan in De Balie.

De info:
De Leonhard-Woltjer Stichting organiseert, voor wat de avond in september betreft samen met het onderzoeksinstituut Visor van de VU, de lezingenreeks ‘Aan wie is het Land beloofd? Perspectieven vanuit het jodendom, christendom en de islam op de situatie in Israël/Palestina’. Tijdens vier avonden zullen de komende maanden visies aan de orde komen die bestaan binnen het jodendom (14 april), de islam (12 mei) en het christendom (16 september) op het thema ‘Het beloofde Land’ in het algemeen en op de situatie in Israël/Palestina in het bijzonder.

Deze avond heeft ten aanzien van de verdere lezingenreeks een zowel inleidend als vergelijkend karakter. De eerste avond van deze lezingenreeks is getiteld: ‘Perspectieven vanuit de drie heilige boeken.’ Sprekers zijn: Anton Wessels (emeritus hoogleraar Godsdienstwetenschap VU Amsterdam) en Leila Shahid (vertegenwoordiger van Palestina bij de Europese Unie, België en Luxemburg).

aa-iftar-adam-39-of-1.jpg
(Anton Wessels bij een iftar, hier)

Praktische informatie:
Datum: 31 maart 2011 | Tijd: 20.00 uur | Plaats: De Balie, Leidseplein, Amsterdam
Aanvangstijd: 20.00 uur | Toegang: 5 euro | Voertaal: Engels | Avondvoorzitter: Wim Bartels

Andere lezingen:
14 april: Perspectieven vanuit het jodendom
– Paul Mendes-Flohr, Chicago Centre for Jewish Studies, USA
– Gideon Levy, journalist Haaretz, Israël

Levy1.jpg
(Gideon Levy, hier.)

12 mei: Perspectieven vanuit de islam
– Khalid Hroub, Center of Middle-Eastern and Islamic Studies, Cambridge, UK
– Jeroen Gunning, School of Governement and International Affairs, Durham University, UK

071028palestina-062.jpg
(Khaled Hroub, hier.)

gunning-82.jpg
Jeroen Gunning, hier.)

16 september: Christendom en zionisme
– Stephen Sizer, International Bible Society, Christ Church, Virginia Water, UK
– Mark Braverman, American Jews for a Just Peace, USA
Paneldiscussie met:
Gied ten Berge (Sivmo), Marcel Poorthuis (Universiteit van Tilburg) en Janneke Stegeman (VU, Amsterdam)
Avondvoorzitters: Ghada Zeidan (LWS) en Wim Bartels (LWS)

Reserveren is mogelijk via www.debalie.nl of telefonisch op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur via 020- 5535100.

Er komt in ieder geval een reeks interessante mensen. Anton Wessels, die ik vaak tegenkom in de Studentenekklesia, heeft een boek gepubliceerd. ‘Thora, Evangelie en Koran’, met als ondertitel ‘3 boeken, 2 steden, 1 verhaal’. Ik zal me er ook op verheugen om Leila Shahid weer te zien, vijftien jaar geleden was ze de eerste echte Palestijn die ik ontmoette. Ze vertegenwoordigde toen de Palestijnen in Den Haag. Een fantastisch mens.

En in de lezing daarna heeft iedereen de kans om Gideon Levy, die ik regelmatig aanbeveel omdat hij een van de twee beste Israëlische journalisten is zelf eens mee te maken. De foto hierbij maakte ik jaren geleden bij een lezing in Nederland.

Dan ken ik ook Khaled Hroub en Jeroen Gunning, die beiden heel erg veel weten over Hamas, en gezien de eindeloze verhalen van lui die er niets vanaf weten, maar er wel erg veel belang bij lijken te hebben om een simpel vijandbeeld af te steken, lijkt het me voor eenieder die geïnteresseerd is in een genuanceerder en beter geïnformeerd verhaal een must.

In de laatste lezing, pas in september, verheug ik me erop om Mark Braverman, van wie ik alleen de publicaties ken, eens zelf te horen, en ook lijkt het me een heel goed idee om eens meer te horen over de Palestijnse christenen die altijd over het hoofd worden gezien.

Dus: erg aanbevolen, de hele reeks. En ook al is religie het uitgangspunt, aan de genodigden te zien zal de politieke visie niet ontbreken.

Eén gedachte over “Het beloofde land? Lezingen vanuit de drie heilige boeken

  1. Toevallig schreef de (ultra) rechtse prof. Smalhout, zaterdag in de Telegraaf dat joden GEEN volk zijn (en dus als volk ook geen rechten hebben), maar 100 tot 150 jaar geleden ‘omgesmeed’ zijn tot volk door de zionisten. Daarom klopt de stelling nog steeds dat het ONWAAR is dat ‘de joden’ recht hebben op Palestina [Min, bovengenoemde website]. Ze mogen er evenwel WEL wonen – zelfs op de Westbank – maar NIET op deze manier (met staatsmacht). De eenheidsstaat Palestina is van zowel joden, christenen als moslims [PLO Handvest].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *