Bosma alweer columnist af

Ach kijk nou toch. De nieuwe eindredacteur van het NRC Handelsblad (dat ik hardnekkig en ouderwets het NRC blijf noemen vanwege dat Handelsblad) knikkert de woensdagse columnist Martin Bosma van de PVV er alweer uit, samen met Sap en Elias. Hij vond de scheldkanonnade van Bosma op alles wat links was ’te braaf’, of misschien bedoelde hij dat er van een discussie geen sprake was. (Zie Joop, hier)

Dit is wat ik in november boos schreef:

Nu het NRC- Handelsblad, altijd het toonbeeld van enigszins conservatief fatsoen, met hoge journalistieke normen. Hoe dachten ze de krant voor mij als lezer spannender te maken? Nou, op hun vernieuwde opiniepagina mogen drie Kamerleden met elkaar in het strijdperk treden. En om het vooral in balans te houden, want het NRC kiest natuurlijk geen partij, wordt dat een politicus uit de gedoogpartij, een uit een regeringspartij en een uit de oppositie. Dat worden dan Martin Bosma van de PVV, je weet wel, de partijideoloog die de theorie de wereld in heeft gestuurd dat alle moslims liegen, en ook een nieuw wapen in de strijd tegen links heeft bedacht: Hitler, dat was ook een socialist. En voor het evenwicht mag dan Ton Elias van de VVD daar wat tegenover stellen en als derde krijgen we dan Femke Halsema, die vindt dat het niet opportuun is om Wilders voor de rechtbank te brengen, want de parlementariĆ«rs kunnen de PVV wel aan in het parlement, in een ‘open debat’. Of in een ‘open debat’ in het NRC, dan nu.

Wat gaat dat fijn spannend worden. Het NRC ‘die de snel veranderende wereld dagelijks wil vatten, past zich aan’. Op hoofdredactie@nrc.nl mogen we zeggen wat we daarvan vinden. Daar kunnen we de redactie vragen of ze helemaal besodemieterd zijn – nee doe maar niet, vraag maar of ze zich misschien niet een tikje te veel aanpassen aan de snel veranderende wereld.

Voor mij, en nogal wat andere mensen was dat een reden om mijn abonnement op te zeggen – ik had er geen behoefte aan om in de kwaliteitskrant die het NRC was een extra podiumpje voor een PVVer aan te treffen. Maar of ik nu opnieuw een abonnement neem nu hij er weer uit wordt geknikkerd betwijfel ik. Vandermeersch, een westerse allochtoon, is nu van plan om er een ochtendkrant van te maken, en daar heb ik er al twee van. En ik vrees dat zijn idee van spannend niet overeenkomt met mijn behoefte aan een fijne saaie degelijke goed doordachte krant, met niet alleen nieuws, dat haal ik tegenwoordig vaker van snellere bronnen, maar analyse, achtergrond, denkwerk. Al zou ik de Volkskrant nog wel eens op willen zeggen vanwege die ontzettend rechtse redactie van de opiniepagina’s. We zullen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *