Wil je iets concreets doen voor Gaza?

Gisteren gepraat met Greta Berlin, een van de vrouwen die destijds met een boot naar Gaza begon, ze werd eergisteren zeventig. Nu is de vloot-beweging al zo gegroeid dat het moeilijk is om dat te coördineren. Een dezer dagen wordt precies beslist wanneer ze gaan, met de boten die daarvoor klaar zijn. En met wie aan boord. Verwacht wordt dat Israel van alles zal verzinnen om er voor te zorgen dat ze niet uitvaren, en het meeste daarvan zal niet vriendelijk bedoeld zijn.

Wie wil bijdragen aan de Nederlandse boot, of aan het Nederlandse deel van een gedeelde boot, hier is een tip.

Ingezonden bericht:

Op zoek naar een concrete en symbolische manier om de Nederlandse boot naar Gaza te steunen? Koop de olijfolie van Canaan!

Olijfolie voor Gaza
Als u nu via de website van stichting Nederland-Gaza (www.nederland-gaza.nl) een fles Palestijnse olijfolie van Canaan FairTrade koopt, steunt u hiermee niet alleen de boeren in de Westelijke Jordaanoever, maar ook de inwoners van de Gazastrook. De volledige winst van de olijfolie gaat naar de Nederlandse boot naar Gaza, een internationaal project om de burgerbevolking van de Gazastrook, die al jaren onder Israëlische bezetting leeft, te steunen. Bestel de olie voor minimaal 10 euro (maar meer is van harte welkom). Een concrete, symbolische én lekkere manier om tijdens het koken solidair te zijn met het Palestijnse volk.

Over Canaan FairTrade
Al meer dan 6000 jaar worden olijven in Palestina verbouwd. Olijfbomen zijn voor veel boeren de belangrijkste bron van inkomsten en voor veel Palestijnen van onschatbare symbolische waarde. Canaan FairTrade in Jenin ondersteunt boeren en hun families in het productieproces: verwerking, verpakking, marketing, export en verkoop. Zo kunnen boeren, die afgesloten zijn van de wereld, hun waardigheid terugwinnen door de rijkdom en gastvrijheid van de Palestijnse cultuur te delen met de wereld. Voor meer info: www.canaan.nl
Canaan olie komt in twee varianten. De Nabali-olijfolie heeft een lichte, fruitige smaak. De Rumi-olijf stamt uit de Romeinse tijd en geeft een robuuste olie met een volle smaak.

9 gedachten over “Wil je iets concreets doen voor Gaza?

 1. Anja,

  Heb je de prent van Collignon van vandaag (9 april 2011) nog gezien?

  Die was redelijk “to the point”. Wie weet helpt het bij het doen kantelen van de publieke opinie.

  Mazzel & broge, Evert

 2. Wel jammer dat de link naar de tweede wereldoorlog gemaakt moet worden. In de tekening staat op de krant:
  “Goldstone: Ik heb het niet geweten” (Wir haben es nicht gewußt).

  Dat is voor mij altijd het punt waar ik een discussie over Palestina staak, zodra de gesprekspartner over de tweede wereldoorlog begint. Dat vind ik zo’n discussie doder.
  Was het punt dat Jos Collignon met de prent wilde maken zonder deze vergelijking minder duidelijk geweest?

 3. (4) Ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat Collgnon die vergelijking maakt. Als WO II er weer eens met de haren bijgesleept wordt heb ik daar ook bezwaar tegen. In dit geval vind ik het passend en treffend. Je kunt mensen niet verbieden om zich de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat mensen die heel goed weten wat het is om vervolgd te worden zo doof en blind kunnen zijn als hun eigen land anderen vervolgt. En ik ken tamelijk wat oudere joden – mensen die weten waar ze het over hebben – die ook niet meer terugschrikken voor vergelijkingen – je kunt toch ook niet verwachten dat mensen hun geschiedenis vergeten of daar geen lessen uit mogen trekken. Als het maar op een zorgvuldige manier gebeurt. Wat mij betreft ging Collignon niet over de schreef.

  Als dat voor jou betekent dat je ophoudt met denken is dat vooral jammer voor jou.

 4. (6) Nee, ik schreef niet dat ik ophou met denken, maar als mensen met het verhaal komen dat de Joden nergens anders naartoe konden, en het daarom okay is dat ze naar Palestina gingen en een eigen staat stichtten, dan haak ik af. Ik hou de discussie liever zuiver, dat is niet hetzelfde als ophouden met denken!

  (5) Ach Engelbert, dat zal je opvoeding dan zijn… Ik denk bij een zwart pak eerder aan Jukes Deelder dan aan Simonis.

 5. Als jij de discussie graag ‘zuiver’ houdt, hou je je dan zelf ook een beetje aan je onderwerp, Juliette.

 6. De afgelopen jaren verkocht ik de olijfolie van Canaan in mn biowinkel, maar de inkooplijn die wij hadden stopte ermee…en wist ik niet waar ik het nog kon halen. Dankzij deze link heb ik contact gemaakt met Stichting Nederland-Gaza om te vragen of we direct bij hun kunnen inkopen. Hopenlijk binnenkort dus weer op de planken. Het is maar een druppel, maar toch zijn het de gebundelde krachten, die ieder levend organisme uiteindelijk doet overleven. Dank !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *