Activist van ISM gedood in Gaza – met updates


(Wake voor Arrigoni in Gaza)

Heel akelig. Vanochtend werd het dode lichaam gevonden van Vittorio Arrigoni, ‘Vik’, een activist van het ISM, International Solidarity Movement, een man die zich inzette voor de rechten van Palestijnen, die meeging met de vissers als ze onder vuur werden genomen door de Israëlische marine, en meer dan eens zijn leven waagde. Hij werd gekidnapt door een extremistische splintergroep in Gaza, met de bedoeling hem te gebruiken als ruilmiddel om de vrijlating te eisen van hun leider, Sheich Abu Walid al Maqdasi, die gevangen wordt gehouden door Hamas.

Voor Hamas het gezag kreeg over Gaza waren er veel bendes actief in Gaza, Fatah lukte het niet om die in het gareel te dwingen, en een van de methoden om de overheid tot stappen te dwingen of om geld los te krijgen was om buitenlanders te kidnappen. In die tijd mochten wij van Stichting Kifaia van onze mensen daar ook niet meer alleen over straat of ’s avonds nog naar buiten. Ik maakte daar toen nog grappen over: als ik gekidnapt word, mag dat dan bij Ramadan zijn moeder thuis, want die kookt zo lekker. De paar gelukte kidnappings waren vervelend, maar liepen altijd goed af. De mensen werden niet slecht behandeld – zoals ook Alan Johnston kon vertellen, die in 2007 wel 114 dagen werd vastgehouden, tot hij ongedeerd werd vrijgelaten.

Hamas maakte korte metten met de bendes, en deed dat niet zachtzinnig. Er werden van de bekendste bendes – vaak zijn het clans – mensen gedood of gevangengenomen. Wat je verder ook over Hamas kon zeggen: het werd weer veiliger op straat, kidnapdreigingen kwamen niet meer voor, ook wij als buitenlanders liepen nauwelijks meer gevaar.

Maar de nieuwe ontwikkelingen in Gaza zijn onheilspellend. Juist omdat de blokkade maar voortduurt, juist omdat Hamas ondanks vele pogingen om wel met Israël te onderhandelen, zij het meestal via Fatah, geen enkel resultaat hebben geboekt, ontstaan er kleine maar agressieve splintergroepen die Hamas te gematigd vinden, en het recht nu in eigen handen nemen. Het is een van de redenen waarom Hamas binnenshuis ook meer druk op de bevolking uitoefent om zich meer ‘islamitisch’ te gedragen – in een poging de extremistische en vaak ook fanatiek religieuze groepen de wind uit de zeilen te nemen.

Dit is de eerste keer dat een dergelijke splinter ertoe is over gegaan om een buitenlander – een pro-Palestijnse activist bovendien – te kidnappen. Bedoeling was dat tot vanmiddag de deadline was voor Hamas om hun leider vrij te laten, waarop Arrigoni vrijgelaten zou worden, maar vanochtend werd hij dood, opgehangen, gevonden. Hamas heeft al een paar verdachten opgepakt, en het is wederom niet te verwachten dat die erg vriendelijk zullen worden behandeld.

ISM heeft destijds afscheid moeten nemen van Rachel Corrie, die werd gedood door een Israëlische bulldozer, maar nu zijn het Palestijnen die een van hen hebben vermoord, en dat maakt het nog pijnlijker.

Info: hier en hier.
Veel verdrietige en ontstelde reacties. Hier.

Updates:
Alle partijen in Gaza, inclusief Hamas, hebben hun afschuw uitgesproken over de moord op Arrigoni: hier.
Artikel op Electronic Intifada, hier.
En hier op Abu Pessoptimist, met een You Tube fragment van Shooting an Elephant, waar je Arrigoni zijn bericht door hoort bellen naar de Italiaanse media – hij was een van de heel weinige buitenlanders die bleven tijdens de aanval op Gaza.

Verhaal van Jeff Halper die met hem op de boot naar Gaza zat:

Vik was what we call a “witness”: someone who put himself physically with the oppressed and shared with them their triumphs, tragedies, sufferings and hopes. Yet he was one who through his actions tried to affect genuine change. His last message on my facebook page was: “No-fly zone over Palestine.” He, like Juliano, Rachel, Tom and so many other internationals who have sacrificed themselves for peace and justice in Palestine and the world over, leave a huge hole in our hearts, our lives and in the struggle.

I’ll miss you, man. But every time I feel tired or discouraged, I’ll feel you lifting me up over your head and, with your huge smile and laughter, threatening to throw me overboard if I even hesitate in throwing myself into the fight. You were and are the earth-force of the struggle against injustice. You will always hold us up and inspire us. Like the Palestinian fishermen you loved so much, we and all others fighting for the fundamentals of life throughout the world commit ourselves to seeing your vision through.
Ciao, friend.

Verhaal hier.

Foto’s van de herdenking voor Arrigo in Gaza, een symbolische begrafenis, hier.

En nog meer reacties en artikelen, op Mondoweiss, hier.

14 gedachten over “Activist van ISM gedood in Gaza – met updates

 1. Diep triest dat mensen zoals Vittorio Arrigoni, die alleen maar willen helpen, op deze manier aan hun eind komen. Dit soort acties geven de Palesrijnen een nog slechtere naam dan zij al in in de ogen van vele onwetende en pro Israel mensen hebben. Wanneer houdt al dat geweld nu eindelijk eens op? Hoe krijg je het nou voor elkaar dat beide partijen nu eens echt moeite (gaan) doen om al dit leed (beide kanten) een halt toe te roepen en werkelijk vrede creëren.

 2. Er zijn ook andere geluiden (en ik weet echt niet of die er zijn om de verantwoordelijkheid bij de Palestijnen vandaan te houden), die zeggen dat Vittorio Arrigoni op een lijst van Israel stond, in dat verband wordt dan ook de moord op Juliano Mer- Khamis genoemd.
  Er wordt gezegd dat de moordenaars van Vitoorio opdracht hadden vanuit Israel. Ik weet niet wat en wie ik moet geloven.

 3. (2) Beide partijen? Is dat niet net het probleem? Hebben we dat ooit zo geformuleerd voor Zuid-Afrika? Vietnam? Congo? Irak? Afghanistan? Er is een brute overheerser en een volk dat daar slachtoffer van is. Het discours over twee gelijkwaardige partners toont alleen het cynisme van de imperialistische macht aan: de ander wil geen vrede = de ander wil zich niet onderwerpen. Het is een smet op de beschaving dat de EU nog banden onderhoudt met dit regime en tegelijkertijd en bloc Gadaffi veroordeelt.

 4. Wat een smerige waanzin. Wat een ploerten. Breek me de bek niet verder open. Wat zal hier weer op volgen. Nogmaals, rouw past ons voor zulke moedige mensen. Diep respect.

  Jan.N

 5. (3) Ina, we weten het niet. Het is niet onmogelijk, de Mossad werkt veel met collaborateurs – anders zou het Israel ook nooit lukken om elke keer weer Hamas leiders te vermoorden. Wat er voor spreekt is dat andere salafisten hebben gezegd dat zo’n moord absoluut tegen het geloof is – zie hier – en de groep die de ontvoering opeiste nog onbekend was.
  Het zou ook in lijn zijn met de pogingen van Israel om – zeg maar – de flottielje te ‘ontmoedigen’. Dat lukt dus in ieder geval niet, de vloot krijgt nu ter ere van Vittorio de naam van zijn boek mee: Stay Human.
  Maar tot er meer gegevens bekend zijn is het nog speculatie.

 6. Met afschuw, ongeloof en verdriet heb ik zojuist kennis genomen van deze schandelijke en afkeuringswaardige daad. Woorden schieten te kort …WAAROM ?

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de daders van deze domme laffe actie spoedig getraceerd en berecht zullen worden.

  Mijn medeleven en condelance gaat uit naar Vittorio’s familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *