“Nederland beloont anti-democratisch beleid van Israël”


(cartoon van Siegfried Woldhek)

Te gast, opnieuw, Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid

Minister Rosenthal wil de banden tussen Nederland en Israël versterken, terwijl het Israëlische parlement in hoog tempo wetsvoorstellen aanvaardt met een sterk anti-democratisch karakter. Dat betoogt Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

In zijn plannen voor 2012, die deze week in de Tweede Kamer zijn besproken, laat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal weten dat hij de economische banden met Israël verder wil aanhalen. Rosenthal rechtvaardigt de oprichting van een Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad om de wederzijdse relaties te intensiveren, door erop te wijzen dat Israël ondersteund dient te worden in de strijd tegen de ‘delegitimatiecampagne’ die tegen het land gevoerd wordt.

De VVD-minister realiseert zich niet dat de huidige Israëlische regering met zijn eigen beleid het actiefst aan deze ‘campagne’ bijdraagt. De Israëlische premier Netanyahu en zijn regering moeten daarvoor niet beloond worden met een intensivering van de relaties. Duidelijk en uitgesproken stelling nemen tegen zijn anti-democratische wetgeving en tegen de obstruerende rol in het vredesproces dient de belangen van Israël op termijn stukken beter.

Deze week vond in de Tweede Kamer de behandeling plaats van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De relatie tussen Nederland en Israël kon rekenen op veel aandacht, aangezien het kabinet-Rutte vrijwel zonder voorbehoud achter het beleid van de regering-Netanyahu staat. Steun uitspreken voor Israëls regering is echter iets anders dan achter Israël staan, om maar te zwijgen over een benadering waarin ook ruimte is ingebouwd voor de belangen van Palestijnen.

Lees verder bij de Volkskrant: hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *