Twee Palestijnse vrouwen over geweldloos verzet

Op dit weblog en op facebook horen jullie van mij veel over het geweldloze verzet in Palestina, met name in het plaatsje Nabi Saleh, waar ook veel ‘internationalen’ (onder wie Nederlanders) aan deelnemen. De Israëlische reactie op het protest is uitermate gewelddadig, vorige maand werd een activist doodgeschoten door een afgeschoten traangasgranaat recht in zijn gezicht, afgelopen week werd een Franse activiste ook door een direct schot behoorlijk gewond. Deze maand komen twee van de jonge Palestijnse vrouwen die altijd deelnemen naar Nederland voor een kort bezoek. Ik zit zelf, als het goed is, dan in Gaza, maar voor iedereen met belangstelling of een goed hart voor de zaak, ga naar een van de drie bijeenkomsten. Ik weet zeker dat het heel inspirerend is om met die activisten van de nieuwe generatie Palestijnen kennis te maken.

Ingezonden mededeling:
Geweldloos verzet door de ogen van twee Palestijnse vrouwen uit Nabi Saleh

Manal en Narriman Tamimi, twee vrouwen uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh en actief in het lokale actiecomité en altijd aanwezig tijdens de wekelijkse demonstraties tegen de aanhoudende Israëlische bezetting van hun land, zijn in Nederland voor een korte maar zeer krachtige sprekerstour. Tijdens deze sprekerstour zullen zij vertellen over het opkomend vreedzaam Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting, waarbij ze vooral ingaan op hun eigen ervaringen zoals ze die wekelijks ervaren tijdens de geweldloze demonstraties in hun dorp.

In Nabi Saleh demonstreren de dorpelingen iedere vrijdagmiddag tegen de Israëlische bezetting, landonteigening, de nederzettingen en het aanhoudend kolonistengeweld. Gewapend met slechts hun spandoeken en leuzen en bijgestaan door solidaire Amerikanen, Europeanen en Israëli’s, confronteren de dorpelingen de Israëlische legermachten. Steevast drijft het Israëlische leger hun protest uiteen met geweervuur, traangas – met vele gewonden en soms zelfs doden als gevolg. Zo kwam Mustafa Tamimi op 10 december om het leven, nadat hij van minder dan 3 meter was beschoten met een traangasgranaat vanuit de achterkant van een militaire jeep.

Manal en Narriman hebben heel wat meegemaakt sinds de start van hun geweldloos verzet in december 2009; toenemend Israëlisch geweld, nachtelijke invallen, onrechtmatig arrestaties van volwassenen en kinderen, en mogelijke vernieling van hun huizen is wat de dorpelingen iedere demonstratie weer riskeren. Toch gaan ze moedig door met hun verzet.

Manal en Narriman, vrouwen, moeders, activisten en fascinerende sprekers. Mis hen vooral niet en ontmoet hen gedurende één van de volgende publieke avonden:

Datum tijd Plaats Organisatie

14 februari 18.00-21.00 Institute of Social Studies te Den Haag Palestine Link/ISS

15 februari 20.00-22.00 EMMA, Cremerstraat 245/247, Utrecht Groen Links en SP

16 februari 20.00-22.00 HTIB, 1e Weteringplantsoen 2C, Amsterdam NPK

Voor meer informatie over Nabi Saleh zie ook: nabisalehsolidarity.wordpress.com.