De dag van het land, op 30 maart

In 1976 werden bij een demonstratie in Israël van Palestijnen tegen de landonteigeningen zes demonstranten doodgeschoten. Sindsdien vieren Palestijnen overal ter wereld de Dag van Het Land, omstreeks 30 maart.

Dat Israël Palestijns gebied bezet houdt weten de meeste mensen wel, maar dat ook de Palestijnen binnen Israël, 20% van de bevolking, met allerlei ‘wettelijke’ maatregelen van het overgrote deel van hun land beroofd zijn – dat nu ‘staatsland’ is, wat wil zeggen dat alleen joden er huizen op mogen bouwen en Palestijnen het niet mogen pachten noch kopen – dat weten niet zoveel mensen. Ik bezocht jaren geleden het monument in Sakhnin, een Palestijnse stad in Galilea, waar je zelden een joodse Israëli zal aantreffen. (Susan Nathan was een van de zeer weinige joden die er ging wonen, en zij heeft een erg informatief boek geschreven over Palestijnen binnen Israël: De andere kant van Israël – wie het nog kan krijgen, aangeraden. Wat het betekent dat je geen verhuiswagen kunt krijgen, en de luchtvaartmaatschappij geen ticket voor je kan boeken omdat Sakhnin niet in hun computer zit – dat hoort nog bij de amusante geberutenissen. Dat je op het land dat je van je ouders hebt geërfd niet je eigen huis mag bouwen en bij elkaar jarenlang in de gevangenis door mag brengen als je de boete’s niet wilt betalen die je krijgt als je je huis niet afbreekt is al erger.)

Benji de Levie laat ons weten wat er in Israël en ook in Nederland gaat gebeuren:

Wereldwijd wordt op 30 maart de “Dag van het Land” herdacht. De herinnering
aan de dag in 1976 toen het Israëlische leger op bloedige wijze het protest
neersloeg tegen de grootscheepse onteigening van grond van Palestijnen in
Galilea. Landroof die nog steeds even massaal doorgaat, zowel in de
Israëlische gebieden als op de Westelijke Jordaanoever.

Dit jaar worden vanuit verschillende landen marsen georganiseerd richting
Jeruzalem; ook vanuit de Palestijnse gebieden. Een internationale beweging
waarbij ook Nederlanders meelopen zoals mevrouw Duisenberg, met Stichting
Stop de Bezetting één van de organisatoren van de mars naar Jeruzalem.

Net als elk jaar worden ook in Nederland acties gehouden en bijeenkomsten georganiseerd.

De eerste daarvan op donderdag 29 maart met een picketlijn op het Haagse Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer waar op dat moment de Kamercommissie Buitenland vergadert. Dit initiatief van o.a. het Nederlands Palestina Komitee vangt aan om 12.30 uur en wordt gesteund door een groot aantal organisaties. Zie voor meer informatie www.palestina-komitee.nl.

Op zaterdag 31 maart 2012 wordt een avond georganiseerd in Rotterdam door Het Palestijnse Huis i.s.m. Stichting Stop de Bezetting, het Landelijke Beraad Marokkanen en Palestina Komitee Rotterdam. Meer informatie hierover op www.palestijnsehuis.nl.

Ten slotte organiseren het Al Awda netwerk en de Palestijnse Vrouwen op vrijdagavond 6 april een grote culturele avond in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen (waar een grote Palestijnse gemeenschap woont)

Met vriendelijke groet,

Stichting Nederland-Gaza, het Palestijnse Huis, Stop de Bezetting, Palestina Komitee Rotterdam