Handala

“Handala” is de voor Palestijnen zo bekende cartoon van het vluchtelingenjongetje, nu weer als symbool gebruikt bij de ‘welcome to Palestine actie’ waarbij honderden mensen uit de EU zullen proberen om Bethlehem te bezoeken, zonder op Ben Gurion te liegen over wat ze gaan doen.

Er zijn er al flink wat tegengehouden, en er staat een massa politie klaar om er zoveel mogelijk tegen te houden. Dat zal de acties met flotilla’s en flytilla’s in de toekomst niet tegenhouden. Want hoezo mogen gevangenen wel bezoekers ontvangen en die Palestijnen op de Westoever en in Gaza niet?

Handala kom je overal tegen, op de Muur, bij protesten. Ik heb Handala als een zilveren speldje. Handala is de ziel van de Palestijnse vluchtelingen en dus van alle Palestijnen. De cartoonist Naji al-Ali, die hem tekende, schiep geen heldhaftig en militant figuur, maar een jongetje van tien, op blote voeten. Hij blijft altijd tien, zei hij – zelf een vluchteling uit het dorp Ash Shajara, een van de 480 tijdens de Nakba verwoeste dorpen.

Als bekende Arabische cartoonist was hij gevreesd, hij ontving veel dreigementen. Op 22 juli 1987 werd hij in Londen op weg naar de burelen van de krant Al Qabas vermoord. De dader werd nooit gevonden.

Maar het jongetje Handala leeft, en het verhaal gaat dat hij op de dag dat Palestina vrij zal zijn zich om zal draaien en we eindelijk zijn gezicht zullen zien.

Info: hier