Rosenthal naar Israël


(cartoon van Siegfried Woldhek)

3 mei 2012
Controversieel beleid minister Rosenthal

Premier Rutte bood maandag 23 april de Koningin het ontslag aan van zijn minderheidsregering. Komt daarmee een eind aan het opvallende buitenlandbeleid waarin Israël zo werd bevoorrecht? De zittende demissionaire regering moet alle lopende zaken blijven waarnemen tot een nieuwe regering wordt geïnstalleerd. In de tussentijd wordt de Tweede Kamer gevraagd nieuw beleid van de zittende regering controversieel te verklaren. Op 22 mei zal de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken daarover beslissen. Dat betekent dat controversiële onderwerpen niet verder actief uitgewerkt zullen worden.

In de afgelopen anderhalf jaar was duidelijk dat Nederland met volle kracht inzette op het versterken van de politieke en economische positie van Israël in een Samenwerkingsraad. De tweestatenoplossing waar in het regeerakkoord ook sprake van is, bleek een bezweringsformule waar niet veel voor werd gedaan. De Samenwerkingsraad zou hét middel voor de politieke en economische investering in Israël worden. In de afgelopen anderhalf jaar werd hieraan onder leiding van minister Rosenthal gewerkt. Op 7 juni zullen premier Rutte en de ministers Rosenthal en Verhagen naar Israël gaan. Tegelijkertijd is het Nederlandse bedrijfsleven gevraagd mee te gaan in een handelsdelegatie om mee te doen aan de bijzondere economische samenwerking die ook in de planning zit.

De regering zette dit plan pas begin april in een brief aan de Tweede Kamer uiteen. Over de positie van de bezette Palestijnen en hun mishandelde economie geen woord. Het voorstel is nog niet in de Tweede Kamer behandeld. Er zijn door de Kamer wel 66 indringende vragen over gesteld. De antwoorden zijn nog niet binnen. Daarom is het nieuw en geen staand beleid dat niet door een demissionaire regering kan worden doorgezet. De Kamer doet er verstandig aan dit beleid controversieel te verklaren. Laat de volgende regering de tweestatenoplossing de volle aandacht geven en als eerste punt aan Israël vragen een einde te maken aan de bezetting van Palestijns gebied waarvan economische uitbuiting zo’n belangrijk punt is. Geef geen economische en politieke steun aan de onverminderde kolonisering van Palestijns gebied, maar help een einde maken aan de bezetting.

Guido van Leemput
Beleidsadviseur United Civilians for Peace
Info@unitedcivilians.nl