“Hou je dochters uit de buurt van Arabieren!”

Een van de grootste angsten in Israël is het verdwijnen van een joodse meerderheid. En dat hangt weer samen met de definitie van ‘joods’ want dat ben je als je moeder joods is/was. Wat inhoudt dat er een meer dan levensgroot taboe hangt over ‘gemengd’ trouwen, want bij elk gemengd huwelijk ‘verdwijnen’ er joden. In de VS vinden de meeste joodse jongeren het niet meer vanzelfsprekend dat ze een joodse partner kiezen – behalve de Haredim, de orthodoxen, en inderdaad, zo dreigt het jodendom langzaam te verdwijnen. Niet dat het wordt ‘vernietigd’ zoals de doemdenkers menen, het betekent alleen dat er meer mensen komen die half of een beetje joods zijn, en een beetje joods, dat kent de Halacha niet – de joodse wet – die ook in Israël bepaalt of je in aanmerking komt voor volledig burgerschap.

Deels religieus, deels ‘demografisch gevaar’ en deels racisme: er zijn groepen in Israël werkzaam die als doel hebben de ‘assimilatie’ tegen te gaan, en met alle macht proberen gemengde huwelijken te verhinderen – hoewel dat er in Israël heel weinig zijn, bij mijn weten. Je kijkt wel uit, over het algemeen, want het wordt heel erg moeilijk nog in Israël te kunnen leven als jood en niet-jood met elkaar getrouwd zijn. Om te beginnen mag je in Israël zelf al niet ‘gemengd’ trouwen, daarvoor moet je naar het buitenland. Verder betekent het vrijwel zeker dat je in een Palestijnse omgeving moet gaan wonen, want een Arabische partner wordt in veel joodse wijken niet geaccepteerd. (Ik ken zegge en schrijven één gemengd stel dat samen in Jeruzalem woonde, die zijn nu uit elkaar. Een ander stel moest verhuizen naar de Westoever, waar zij (joods) welkom was, want hem (Palestijns) werd het onmogelijk gemaakt om in Israël te werken of een huis te huren.

Zo heeft de organisatie Lehava een nep advertentie gezet in de vorm van een huwelijksaankondiging van Michal (joods) en Mohammed die samen trouwen in Ramallah. O gruwel. En wat de mensen moeten doen om zulke rampen te voorkomen? Hou je dochter uit de buurt van Arabieren.”Don’t let her work with Arabs or do national service with non-Jews, don’t let her work in place that employs enemies and don’t bring home migrant workers…”

Bron: hier.