Zero plastic week

Zou het lukken? Een week zonder iets te kopen dat in plastic verpakt zit, geen verpakte groente en geen plastic tasjes? In ieder geval bewustzijnsverruimend.

Al meer dan duizend mensen hebben toegezegd van 11 tot en met 17 juni 2012 te gaan “plastic vasten”. Hiermee toont de groep bezorgde burgers aan dat de wereld het kan doen met een beetje minder plastic. Naast deze plasticvrije week zijn verschillende acties opgezet.

Tijdens de Zero Plastic Week zullen al meer dan duizend mensen een week lang geen nieuw plastic kopen. Deelnemers zullen alternatieven moeten vinden voor zaken als in plastic verpakte groente en plastic tasjes. “Zo’n kort experiment maakt dat je wordt geconfronteerd met de enorme berg plastic die je in een luttele week weggooit”, vertelt Ries Mentink, een van de initiatiefnemers.

Per jaar wordt in Europa 60 miljoen ton plastic geproduceerd: een belangrijke economische drijfveer dus. En een die ons leven beïnvloedt: plastic kent vele nuttige, maar ook nutteloze toepassingen zoals aanzienlijke hoeveelheden tasjes en verpakkingen. “Helaas belandt een hoop van dit plastic in ons milieu: zo zijn er delen van de oceaan die meer plastic deeltjes bevatten dan plankton. De kans dat een dolfijn daar plastic binnenkrijgt is groter dan de kans dat-ie een visje eet”, aldus Mentink.
Om de campagne body te geven, wordt informatie uitgewisseld via Facebook en Twitter. Ook wordt iedereen opgeroepen om vóór, na of tijdens de week een plastic verpakking terug te sturen naar de producent met het verzoek om het plastic probleem aan te pakken. Daarnaast gaat een groep deelnemers middels plasticvrije stickers de boodschap Free Your Stuff & Free You Food verspreiden. Als klap op de vuurpijl vindt er 10 juni een opruimactie plaats in Zandvoort.

Na afloop van de week zal het uitgespaarde plastic – meer dan 300 kilo – symbolisch worden geschonken aan demissionair staatssecretaris Atsma van milieu. Eerder dit jaar wilde hij nog de statiegeldfles afschaffen, dit gebeurt niet als het aan de groep plastic helden ligt. Om het allemaal te beklinken wordt er op vrijdagavond 22 juni plastic vrij gepicknickt in Utrecht.

Bron: hier.