Actie voor Gaza (2)

Deze film van Mark Kulsdom bekeken? Hij maakt deel uit van de actie voor Gaza: GEHANDICAPT IN GAZA, NA DE ZORG NU OOK DE RECHTEN. Laat je hart spreken, maar ook je portemonnee, zeg ik in de intro van de film.

Jasmine, de psychologe, is een van de door ons zeer gewaardeerde werkers van het NCCR die zich bezighouden met het welzijn van zo’n drieduizend gehandicapten in Gaza. Dat ze psychologe is, is niet toevallig. Zij van het NCCR en wij van de ondersteunende Stichting Kifaia zijn er steeds meer van doordrongen dat het werk daar niet alleen gaat over medische steun, maar ook over alle emotionele problemen van hoe om te gaan met trauma, met depressies, hoe de mensen sterk kunnen blijven oog in oog met discriminatie van mensen met een handicap.

Neem Heba, in de film. Zij is een intelligente en vitale jonge vrouw, die niet kan lopen vanwege polio. Ze heeft een enorme wilskracht, maar vocht ook tegen de hopeloosheid en daar heeft psychologe Jasmine haar mee geholpen. Het NCCR geeft haar nu een omgeving waar ze geaccepteerd wordt, waar ze met haar problemen naar toe kan, ze heeft nu een klankbord en contact met lotgenoten.

Heba loopt op krukken. Eigenlijk zou ze in een rolstoel moeten zitten, maar dat wil ze niet, omdat ze denkt dat ze dan nog meer gediscrimineerd wordt, en de taxi’s, de enige vorm van openbaar vervoer haar niet mee willen nemen. Maar door dat gesleep met haar benen heeft ze akelige wonden op haar voeten die we op de film niet hebben laten zien. Ze heeft dus ook medische zorg nodig, maar het belangrijkste is dat ze niet meer gediscrimineerd wordt als ze in een rolstoel zit, en haar studie voort kan zetten. Dus gaat het NCCR nu actie voeren om de mentaliteit in Gaza te veranderen, tot alle gehandicapten als volwaardige burgers behandeld worden.

Elke gehandicapte heeft weer een eigen verhaal. En het NCCR zorgt voor ondersteuning op maat. Persoonlijk en solidair.

Dat werk kunnen ze alleen doen als wij ze ondersteunen. Met geld.

Dus. Lieve mensen op facebook en die dit stuk lezen op mijn weblog. We vragen twee dingen van je:

1. Dat je even overweegt of je niet wat kan missen. Ook met kleine bedragen zijn we blij. Het liefst hebben we dat je je bank machtigt om op gezette tijden wat over te maken. Want een tientje per maand of per kwartaal helpt ons ook geweldig.

2. Dat je eens even rondkijkt in je omgeving. Er zijn vast mensen met een goed hart die ook vinden dat de Palestijnen in Gaza een beter leven verdienen, of die wel wat willen doen voor flinke vrouwen als Heba. Dus stuur onze berichten door, en bestook je familie, collega’s en vrienden.

Stort op rekening 8207589, Stichting Kifaia, Amsterdam.

In een volgend bericht zal ik vertellen wat we met dat geld doen. En heb je vragen, dat kan altijd.

Je kunt ook terecht op onze website: Kifaia.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *