Actie voor Bassem Tamimi

Bericht van Ruth de Wijs, Amnesty:

Beste mensen,

In maart van dit jaar heeft Amnesty aandacht gevraagd voor Westbank mensenrechtenactivist Bassem Tamimi. Tamimi had toen al een jaar in de gevangenis gezeten na zijn arrestatie op 24 maart 2011 voor het organiseren van vreedzame protest-bijeenkomsten tegen de oprukkende kolonisten.

Helaas is Tamimi toen niet vrijgelaten maar veroordeeld tot 13 maanden gevangenisstraf.

Op 6 nov. jl. werd hij opnieuw veroordeeld, dit keer voor deelname aan een demonstratie op 24 okt. Naast zijn gevangenisstraf van 4 maanden moest hij ook een boete betalen van 5000 Israëlische sjekels (ca. US$1280). Tevens werd hem vanwege een ‘plea bargain’ een voorwaardelijke straf opgelegd van 3 maanden die 3 jaar van kracht blijft.

Alsof Tamimi niet genoeg is gestraft moest hij vorige week afscheid nemen van zijn zwager, Rushdi Tamimi, die in de rug geraakt werd door een kogel tijdens een demonstratie op 17 nov. in al-Nabi Saleh tegen de recente Israëlische inval in Gaza. Hij is 2 dagen daarna bezweken aan zijn verwondingen. Op 19 nov. werd Hamdi Fallah door hetzelfde lot getroffen bij een demonstratie in Halhul, ten noorden van Hebron. Fallah werd geraakt door 5 kogels en overleed ter plekke.

Kom in actie
Laat de moedige Palestijnse activisten op de Westbank niet in de steek.
Verspreid deze Bliksemactie onder jullie netwerken met de vraag aan jullie contacten of zij Israël willen verzoeken om (1) gewetensgevangene Bassem Tamimi vrij te laten en om (2) een onafhankelijk onderzoek naar de moorden op Rushdi Tamimi en Hamdi Fallah in te stellen. Kopieën graag aan de Israëlische ambassade in Den Haag (t.a.v. Zijne Excellentie Haim Divon, Ambassadeur, info@hague.mfa.gov.il)

Zie verder de Bliksemactie hieronder voor meer details en adressen, met daarbij een weblink naar een video rapportage.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie inzet.

Met vriendelijke groet,

Ruth de Wijs
Amnesty Nederland

Voor meer info van Amnesty: hier.