Feest in Gaza!

Feest in Gaza! Deze foto zegt iets wat je alleen begrijpt als je Gaza een beetje kent. Dit is Wassim, de zoon van Fatma, die in het openbaar loopt met de gele vlag van Fatah. Sinds in 2006 Hamas de baas is in Gaza (nadat een coup tegen Hamas door Fatah was verijdeld) hebben Fatah-aanhangers in Gaza gevaar gelopen en zag je nergens meer de gele vlag. Nu mochten ze voor het eerst de verjaardag van Fatah weer vieren, en er gingen duizenden mensen de straat op. Op de Westoever kunnen ook de Hamas aanhangers zich weer laten zien.

Ik ken Gaza van vroeger, toen het heel normaal was dat je met de kleur van de vlag aan je huis liet zien van welke politieke partij je was: geel voor Fatah, groen voor Hamas, zwart voor de Islamitische Jihad en rood voor het Volksfront. Bij demonstraties zag je meestal alle kleuren, naast de Palestijnse vlag. Je kon verschillende vlaggen zien hangen aan hetzelfde huis: soms liepen de politieke scheidslijnen dwars door een familie heen. Dat veranderde grondig toen Hamas aan de macht kwam. Je zag nog hier en daar wat oude flarden van een gele vlag, en sommige erg moedige mensen staken toch nog de gele vlag uit, maar je zag toch overwegend groene vlaggen van Hamas.

Dat de Hamas-overheid nu heeft besloten dat ook de Fatah-aanhangers in het openbaar hun feesten mogen vieren is een flinke stap in de richting van wat de gewone bevolking wil: dat er weer eenheid is tussen de Palestijnen, en dat je net als vroeger kunt laten zien waar je staat, met groene, gele, zwarte en rode vlaggen. En dus was dit veel meer dan een Fatah-feestje, vierden duizenden mensen het feest van Palestijnse eenheid.