Uit de schaduw: opkomen voor illegalen

Vluchtkerk, zaterdagmiddag. Vol met mensen. Ik kreeg een brok in mijn keel. Het was gelukt, door al die mensen die zich actief inzetten voor de vluchtelingen, om in dit land waar nog weinig gedemonstreerd wordt een massa mensen op de been te krijgen. En kijk eens: jongeren, ouderen, krakers en kerkelijken, activisten en nette echtparen – wanneer krijg je ooit zo’n gemengde groep mensen bij elkaar?

Lopen naar het Museumplein. Daar nog meer mensen. De politie zei tweeduizend.

Fijn, de musici van De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Om warm van te worden, want we stonden te kleumen met z’n allen. Goede sprekers, Maartje Terpstra zei hoe bijzonder het was dat nu zoveel ‘illegale’ vluchtelingen uit de schaduw van hun bestaan zijn gestapt. En hoe dat ook betekent dat meer Nederlanders zich verantwoordelijk voelen – bij de eerste demo op de Dam waren er 150 mensen, de keer daarna 300 en nu duizenden.

Een rij politici: SP, GroenLinks, D66, CU, en ja, ook de PvdA, al was er niemand uit Den Haag. Ik moest mij erg inhouden toen Joël Voordewind van de Christen Unie een aai over zijn bol kreeg voor zijn geweldige inzet voor de vluchtelingen, en ik dacht aan mijn Palestijnse vrienden in het publiek die nu ook even op hun tong beten om niet te schreeuwen: en de Palestijnse vluchtelingen dan, meneer Voordewind? Er was een PvdA’er, de voorzitter afdeling Amsterdam geloof ik. Moedig dat hij op het podium stond, want net had Samsom ervanlangs gekregen. Die verdedigt de samenwerking van de PvdA met de VVD voor het ook nog crimineel maken van de illegaliteit met het nieuwe kinderpardon, alsof je met zo’n uitruil van de verantwoordelijkheid af bent. Het schijnt dat hij gezegd heeft dat die criminaliteit niet veel meer uit zou maken. Dat kon met gemak tegengesproken worden door de mensen die met vluchtelingen werken, want die weten wat het betekent als je als illegaal al niet meer over straat durft uit angst voor een boete die je niet kunt betalen en dus misschien achttien maanden cel. Hoe moet je dan naar de dokter, hoe moet je dan naar je advocaat? En waarom in godsnaam, mensen eerst illegaal maken, ze verbieden te werken en ze ook nog crimineel maken, gewoon omdat ze bestaan, terwijl ze niet eens het recht hebben om legaal geld te verdienen? Heeft de foute kant van de politiek nog niet door hoeveel mensen er zijn die niet mogen blijven, maar die ook niet weg kunnen? De man van de PvdA zei dat elke PvdA’er diep in zijn hart ook wel vond dat de vluchtelingen fatsoenlijker behandeld moesten worden – maar ja, maar ja, wat doet dat hart ertoe als je je bindt aan een akkoord met de VVD en geen grenzen stelt die niet meer overtreden mogen worden, niet eens zozeer omdat je een hart hebt maar gewoon omdat je weet dat we ons verbonden hebben aan de mensenrechten en die dus voor iedereen in dit land geldig zijn.

Ik kwam ontzettend veel mensen tegen die ik kende in de massa. Ik maakte veel te veel foto’s en laat maar een selectie zien. Heerlijk probleem: te veel mensen. Een serietje van die mensen zie je hier.