Van vegetariër naar planteneter

Mooi stuk van Boele Ytsma, de Planteneter, voor de afgelopen paar maanden mijn virtuele leermeester in het veranderen van mijn ‘lifestyle’. Ik ben nu, behalve blije geheelonthouder ook nog een 90% planteneter, en met veel plezier.

Er zijn ca. 800.000 vegetariërs in Nederland. Met een keur aan motieven: hun gezondheid, het milieu, de dieren, de oceanen, en het ideaal van een eerlijker voedselverdeling. Maar waarom niet nog een logische en consequente stap verder, en ook geen eieren en zuivel meer?

Er is nog een zesde motief, zegt Boele, en dat is het om spirituele of religieuze redenen afzien van vlees. Vegetariërs nemen hun waarden en overtuigingen serieus en leven daarnaar.

Vegetariërs zijn principiële mensen – zij nemen hun gezondheid serieus en luisteren naar hun eigen idealen. Ik waardeer dat bijzonder in hen. Maar waarom dan halverwege stoppen? Waarom niet elk van de redenen volledige serieus nemen? Waarom niet helemaal samenvallen met je waarden en idealen?

Boele noemt dat thuiskomen bij jezelf. Ik ervaar dat ook zo. Planteneter worden past voor mij in een proces dat ik ben aangegaan waar ik nog nauwelijks woorden voor heb. Maar dat klopt.

Lees zijn stuk, over redenen om van vegetariër die volgende stap ook te nemen. Hier.