Nog even over Bussemaker

Zo, iedereen heeft even haar en zijn plasje gedaan over de kwestie Bussemaker, die wil dat vrouwen ophouden ‘op de zak van hun man te teren’. Bij Maurice de Hond vinden we wat de bevolking ervan vindt. Eerst de verschillen tussen vrouwen en mannen: in verhouding vinden meer mannen de oproep van Bussemaker een goed idee (32% mannen tegen 28% vrouwen) wat ermee te maken kan hebben dat mannen niet worden aangesproken en alleen vrouwen wat doen moeten, en meer vrouwen dan mannen vinden het een slecht idee (46% vrouwen tegen 40% mannen) – als de helft van de vrouwen zich niet aangesproken voelt door de oproep van Bussemaker dan is het in ieder geval duidelijk dat ze die niet als een ondersteuning voor hun zelfstandigheid ervaren.

Belangrijker lijkt mij nog wat de opvattingen zijn in de verschillende economische lagen van de bevolking, wat we vroeger ‘klasse’ noemden en nu wordt opgedeeld in hoger en lager opgeleid. De vraag die werd gesteld was wat de moeder het beste kan doen na de geboorte van een kind, wanneer de echtgenoot voldoende verdient voor het huishouden. Dan blijkt 48% van de mannen en 40% van de vrouwen het een goed idee te vinden dat de moeder enkele jaren thuis blijft. Naar mannen die thuisblijven of minder zouden gaan werken wordt niet gevraagd, eerlijk delen van de zorg komt in het verhaal van De Hond niet voor. Maar vooral blijken er grote verschillen tussen hoog opgeleid en laag opgeleid: van de hoogopgeleiden vindt maar 31% (mannen en vrouwen) het een goed idee om een paar jaar thuis te blijven, van de laagopgeleiden is dat 58%. Als het kan, dus, want in veel gevallen zal de vrouw bij moeten verdienen, en daar heb je dan het anderhalf kostwinnersgezin. 23% van de hoogopgeleiden vindt het een beter idee om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, tegen maar 6% van de laagopgeleiden.

Verder vindt 43% van de mannen dat de emancipatie wel voltooid is – en daar is maar 22% van de vrouwen het mee eens. Bij elkaar vindt 57% van de bevolking dat de emancipatie niet is voltooid. En uiteraard zitten de voorstanders van ‘emancipatie voltooid’ meer aan de politieke rechterzijde dan bij links. Bij de SP vindt 67% dat het nog niet overhoudt. Er is werk aan de winkel. Vooral als je ziet dat er meer mannen dan vrouwen zijn die vinden dat vrouwen niet op ‘zijn zak’ moeten teren, maar tegelijkertijd ook meer mannen die vinden dat vrouwen maar thuis moeten blijven met de kinderen. Beetje tegenstrijdig, dus. Dat minister Jet Bussemaker zo’n geweldige bijdrage heeft geleverd om naar een eerlijker verdeling te komen en daarmee de economische zelfstandigheid van vrouwen op te vijzelen, nou nee.

Peil.nl, hier