Demonstreren tegen Monsanto

Op de Dam. Meer mensen dan ik had gedacht. Prettig om te zien: veel jong, tenminste wat ik oude knar jong vind. En veel ‘alternatief’ spul, vrolijke mensen, ondanks het serieuze onderwerp, veel kinderen op schouders. Partij voor de Dieren, GroenLinks stuurde een spreker: terecht, want voeding is een belangrijk groen en links onderwerp.

Twee meiden die langsliepen: “Wat is dat, Monsanto?” Je moet op de hoogte zijn van waarom het ons allemaal aangaat, want je ziet het niet als je een supermarkt inloopt en al die producten ziet, en denkt wat een veelzijdig aanbod, terwijl het aantal grondstoffen waar ze van gemaakt worden juist ontzettend is verminderd. Wat er niet allemaal gemaakt wordt van gemodificeerde soja en maïs. Dit is het punt, dat we de zeggenschap over ons voedsel steeds verder dreigen te verliezen, dat de voedselgiganten uiteraard veel meer geïnteresseerd zijn in hun winst dan in onze gezondheid. Dat boeren wereldwijd steeds afhankelijker worden van de kapitalistische giganten zoals Monsanto, die bezig is om octrooien op te kopen over zaden, zodat je straks strafbaar bent als je je eigen broccoli verbouwt zonder de zaden bij Monsanto te kopen. Die hun zaden voor mais en soja bovendien zo gemodificeerd hebben dat ze alleen bestand zijn tegen het landbouwgif dat zij verkopen. Dat moet je dus weten, want op de pakjes in de supermarkt staat dat niet. En aan de glanzende tomaten zie je ook niet af wat daar allemaal achter steekt. Vandaar dat ik het fantastisch vond dat er in Nederland op verschillende plaatsen waaronder Amsterdam en Wageningen, waar de grootste demonstratie was, bij elkaar enkele duizenden mensen op de been waren. En dat er tegelijk overal ter wereld in de steden demonstraties waren.

Voor wie meer wil weten, de film ‘Food.Inc’ geeft de onrustbarende feiten goed weer. Kijk hier, in dit artikel vind je de link.