Uri Avnery wordt vandaag negentig!

Uri kwam als Duitse joodse jongen naar Palestina, en vocht in de joodse ondergrondse. ‘Ik was een terrorist’, zei hij zelf. Een zionistische pionier, die steeds kritischer werd op het Israël dat niet het land werd dat hem voor ogen stond.

Hij ging al met de Palestijnen praten toen het nog verboden was. Hij vindt al jaren dat Israël Hamas moet erkennen en ermee moet praten. Ik ben het niet altijd met hem eens – hij blijft hardnekkig geloven in twee staten naast elkaar, en denkt anders dan ik dat het vroege zionisme wel in orde was en dat het pas echt mis ging met de bezetting in 1967, waar hij luid en duidelijk tegen was. Maar ik heb een groot respect voor hem. Nog steeds demonstreert hij, wekelijks schrijft hij een stuk, dat altijd de moeite waard is. Deze foto maakte ik vele jaren geleden van hem, maar hij lijkt nooit te veranderen.

Op dit weblog is veel van hem te vinden. Google op zijn naam.