Een Ander Joods Geluid roept op Peres kritisch tegemoet te treden

gent-420.jpg
(Jaap Hamburger)

Een Ander Joods Geluid roept Premier Rutte, Minister Timmermans en de Eerste en Tweede Kamer op om de Israëlische president Shimon Peres kritisch tegemoet te treden. Vanochtend verscheen in de Volkskrant een advertentie, ondertekend door Een Ander Joods Geluid, Stichting de Initiatieven en gate48, waarin verschillende redenen werden gegeven om het charmeoffensief van Peres niet voor zoete koek te slikken.

Peres bezoekt ons land van 29 september tot en met 2 oktober en wordt onder meer ontvangen in de Senaatszaal, door Premier Rutte en Koning Willem-Alexander. “Peres is welkom als president van de Staat Israël, maar dat ontslaat zijn Nederlandse gesprekspartners niet van hun plicht hem kritisch te bevragen over zijn rol in het Israëlische nederzettingenbeleid en de opstelling van de Israëlische regering in het vredesproces. Het is in het belang van Israël dat Nederland zich opstelt als een goede maar kritische vriend” aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

In de advertentie op de voorpagina van de Volkskrant stellen Een Ander Joods Geluid, Stichting De Initiatieven van Harry de Winter en gate48 – Platform voor Kritische Israëli’s in Nederland, dat er tijdens het bezoek ook aandacht moet zijn voor Israëls schaduwkanten. “Peres heeft een groot deel van zijn politieke carrière actief uitvoering gegeven aan zowel het Israëlische nederzettingenbeleid als aan het atoomprogramma. De laatste jaren heeft hij zich stelliger uitgesproken tegen de nederzettingen, en dat is bewonderenswaardig. Als het om Syrië en Iran gaat, moeten op woorden daden volgen, zegt Peres. Des te opvallender is het dat de huidige Israëlische regering de nederzettingenpolitiek onverminderd doorzet, en alleen onder internationale druk bereid lijkt te zijn deel te nemen aan het vredesproces” aldus Hamburger.

Een Ander Joods Geluid vindt het daarnaast niet op zijn plaats dat de Israëlische president met alle politieke egards wordt ontvangen. “Een ontmoeting met zowel de Eerste als de Tweede Kamer tijdens een dergelijk bezoek is een voorrecht. Laten we hem dat voorrecht gunnen zodra Peres woorden heeft omgezet in daden, en het Israëlisch-Palestijnse conflict daadwerkelijk vreedzaam is beëindigd.”