Over racisme, Amsterdam Oost


(Hedy Jane Guds)

Bijeenkomst naar aanleiding van Zwarte Piet, in Amsterdam Oost. Heel gemengd publiek, zwart en wit, jong en oud. Onder andere georganiseerd door de Internationale Socialisten. Een paar sprekers, Over de geschiedenis van slavernij, over racisme nu. (Ik las net een artikel van Gloria Wekker, die er terecht op wijst dat er in Nederland zelden een relatie wordt gelegd tussen kolonialisme en slavernij van vroeger, en het bestaan van racisme in Nederland nu.)


(Karwan Fatah-Black)


(Kenneth Donau)

Daarna een groepsgesprek. Niet zo makkelijk als je zo divers bent, elkaar niet kent, en met verschillende wensen en belangen komt. Wat op mij indruk maakte was een jonge vrouw die zegt al sinds 1994 bezig te zijn met de poging ene einde te maken aan die racistische karikatuur, elk jaar opnieuw, op alle scholen. Het wordt de mensen die daar verandering in willen brengen niet makkelijk gemaakt. Iemand raakte haar baan kwijt, een ander, witte moeder met gekleurde kinderen, moet beslissen dat haar kinderen mee mogen doen met sinterklaas op school, maar dat zij als moeder niet mee doet met schminken. Dan krijg je dat de andere moeders scheef naar je kijken. Een andere vrouw die op een school werkt probeert er verandering in ten brengen, maar heeft het gevoel dat ze niet te snel mag gaan, omdat ze anders alle ouders tegen zich krijgt.


(Zihni Özdil)

Meer discussie. Iedereen is het er wel over eens dat de zwarte pieten kwestie maar een klein deel is van een veel groter probleem, maar als je alles tegelijk wilt aanpakken doe je te weinig. Laten we ons nu op zwarte piet richten, zegt iemand. In Amsterdam Zuid-Oost, waar zwart in de meerderheid is, moet het toch dit jaar al lukken, verder in Nederland is 2015 het doel: dan is er nog steeds sinterklaasfeest voor kinderen, maar zonder zwart gemaakte tot knechtjes gereduceerde pieten. En zaterdag, tussen 2 en 3, is er een vreedzame demonstratie in Amsterdam, op de Dam, of op het Beursplein naast de Bijenkorf, waar de zwarte pieten weer gezellig aan de touwen bungelen.