Heeft Israël het recht om zichzelf te verdedigen tegen Palestijnen?

“Geen land ter wereld zou het accepteren wanneer er van buitenaf raketten regende op zijn burgers”, zei Obama op de vierde dag van de Israëlische aanval op Gaza. Uiteraard wil Israël de aanval afschilderen als een kwestie van aangevallen worden door een vreemde mogendheid en de noodzaak om zich daartegen met militaire middelen te verdedigen. Het punt is alleen dat dit in het internationale recht geen kwestie is van zelfverdediging tegen aanvallen van buitenaf.

De Gazastrook staat geheel en al onder Israel’s controle, grenzen, toegang, invoer en uitvoer, luchtruim, zee, zelfs bevolkingsregister. Je kunt niet tegelijkertijd een stuk land van 360 vierkante kilometer onder bezetting houden en tegelijk claimen dat je je moet verdedigen tegen aanvallen uit het ‘buitenland’. Daarmee gedraagt Israël zich nog het meeste als een koloniale mogendheid die een gekoloniseerde bevolking er onder wil houden, maar daarin is in het internationale recht niet voorzien.

Lees verder: een gedegen artikel van Noura Erakat, hier.