Spreek Israël aan als een normaal land.

Maxklein(32of 1)

Toespraak van Max Wieselmann, directeur van Een Ander Joods Geluid, op de Gaza-demonstratie vandaag in Utrecht.

Ik sta hier namens een Ander Joods Geluid,
Dertien jaar geleden stonden wij onder deze naam op tegen de onvoorwaardelijke steun van vele Joden voor Israël

Dertien jaar geleden stonden wij op tegen het geweld dat Israël toen gebruikte tegen de tweede Palestijnse opstand

Dertien jaar lang hebben we nu al gestreden tegen de gedachte dat geweld een oplossing biedt voor het conflict tussen Israël en Palestina.

Dertien jaar lang hebben we ons nu al verzet tegen de omdraaiïng van feiten:
niet het verzet van de Palestijnen is de oorzaak van het conflict, maar de landroof door Israël.

Hoe lang moeten de Palestijnen nog wachten tot het Israël behaagt hen de rechten te geven, die het zelf zo zegt te koesteren? Hoeveel Gaza-oorlogen moeten we nog meemaken voordat Israël het terechte verzet van de Palestijnen denkt te kunnen wegbombarderen?

Het conflict is niet begonnen met Hamas, met de raketten uit Gaza. Het conflict is begonnen met de gedachte dat Palestijnen wel plaats zouden maken voor de Joden als oplossing voor de Europese ziekte die antisemitisme heet.

Israël heeft de sleutel tot de oplossing van het conflict in handen en wij zullen het moeten dwingen die sleutel te gebruiken. Ik heb daarom een oproep voor de Joden. Onze angsten laten zich niet smoren in het doden van Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen, in tegendeel. Toon de wereld dat wij wel hebben geleerd van onze geschiedenis, dat juist wij weten wat het is om te lijden onder bezetting en discriminatie. Laten juist wij niet spreken over groepen in plaats van over mensen, Neen het gaat niet om de Arabieren, neen de Palestijnen zijn geen terroristen, de Palestijnen zijn niet de nieuwe antisemieten.

Ga niet mee in pogingen de aandacht af te leiden van het leed in Gaza door te doen alsof het nu vooral en alleen gaat over incidenten tegen Joden in Nederland en om de opleving van antisemitisme in onze steden en straten. Steun onze broeders en zusters in Israël die zich verzetten tegen hun eigen regering, een regering die over vrede praat maar bezetting praktiseert,
een regering die denkt dat Israël kan overleven als het zich vastbijt in de rol van bezetter en die denkt dat het enige recht dat telt het recht van de sterkste is.

Steun onze broeders en zusters in Israël, die, in die zogenaamde enige democratie in het Midden-Oosten niet meer de straat op kunnen om een andere mening te laten horen zoals wij hier en worden bedreigd en zelfs aangevallen.

Ik heb daarom een oproep voor de Moslims.

Maak van uw solidariteit met de Palestijnen geen koren op de molen voor onze tegenstanders. Verval niet in de fout van onze tegenstanders door mensen op een hoop te gooien, maak geen vergelijkingen met de geschiedenis die onze tegenstanders munitie geven om te zeggen: zie je wel die Arabieren, die moslims, het zijn Jodenhaters, extremisten. Werk samen met Joden hier en daar, die strijden voor een ander Israël en een vrij Palestina. Maak van het conflict geen conflict tussen Moslims en Joden, maak van het conflict tussen Israël en Palestina niet een conflict van religies. Het conflict gaat om land, water en zelfbeschikking. Strijdt gezamenlijk voor het besef dat een ieder recht heeft op waardigheid, op vrijheid, op een menswaardig bestaan.

Ik heb daarom een oproep voor de Christenen. Maak van uw verbondenheid met het land Israël geen loze woorden door recht te praten wat krom is. Breidt uw christelijke naastenliefde niet alleen uit naar de christelijke Palestijnen, maar naar allen die lijden onder geweld en bezetting. Vul uw verbondenheid met het land Israël in door dit land en zijn inwoners terug te leiden op het pad van waardigheid en rechtvaardigheid. Spreek uw geloofsgenoten aan die denken dat steun voor het geweld van Israël hun eigen verlossing naderbij brengt.

Ik heb daarom een oproep voor alle mensen.

Het leed de Joden in het verleden aangedaan is geen vrijbrief om buiten en boven de wet staan, in tegendeel. Spreek Israël aan als gewoon land, plaats de Joden niet opnieuw in een uitzonderingspositie. Uw sympathie voor de zaak van Israël is dodelijk voor diezelfde zaak als u denkt dat dode Palestijnen daarbij het onvermijdelijke bijverschijnsel moeten zijn.

Stap af van het waanidee dat Israël hier staat tegenover honderden miljoenen Arabieren die het land in zee willen drijven. Besef dat Israël, dronken van zijn vermeende successen, onder invloed van extreme leiders en extreme groepen het land op een ramkoers heeft gebracht en zijn bevolking gijzelt met het opzwepen van angstgevoelens. Alleen druk op Israël helpt, van onze regering, van Europa, van de internationale gemeenschap.

Israël wil graag horen bij en zich meten met de beschaafde en democratische samenlevingen in het Westen. Leg het dan de verplichtingen en eisen op die daar bij horen. Israël is met zijn economie en militaire kracht afhankelijk van het Westen. Onze regering, Europa en de internationale gemeenschap hebben dus de instrumenten in handen om Israël te dwingen een andere koers te varen
Laten wij dat beseffen en daarnaar handelen ook als de aandacht voor Gaza de komende tijd weer minder wordt.

En nogmaals: kritiek op Israël is geen antisemitisme.

Druk op Israël is in het belang van Palestina en Israël.

Steun het andere Israël.

Free Gaza