Dibi doet het niet meer

Tofik
(foto Tofik Dibi, enige jaren terug.)

In ‘Met twee maten meten’ had ik het over het artikel in De Groene waarin Margalith Kleijwegt van Tofik Dibi en nog andere moslims eistte dat die zich ogenblikkelijk van de tweet van Yasmina Haifi zou distantiĆ«ren, omdat ze anders geen vertrouwen meer zou hebben in de toekomst. (Zie hier) Alweer een moslim die moet bewijzen dat hij te vertrouwen is omdat een andere moslim iets zegt dat Kleijwegt niet bevalt. Deze week geeft Dibi haar antwoord in De Groene. Helaas niet on line te lezen. Perfect antwoord, dat iedereen zo over kan nemen.

Dit is wat hij zegt: ‘Ironisch genoeg zit er in je wens dat er ‘uit moslimhoek onomwonden afstand wordt genomen’ een soortgelijke complottheorie als in de tweet van Haifi. Geen zionistisch maar een islamitisch complot. Drayer, Zijlstra, Aboutaleb, Eerdmans en jij impliceren namelijk dat iedereen die hetzelfde geloof deelt met Haifi of IS, ook automatisch hetzelfde gelooft. Oftewel, pas als lookalikes publiekelijk afstand nemen, verdwijnt dezelfde verdenking‘. Dibi noemt dat een in essentie raciale stereotypering. En kondigt maar vast aan: dit wordt de allerlaatste keer dat hij zich distantieert van mensen waar hij niets mee te maken heeft. Want je kunt wel aan de gang blijven.

Beste Margalith, er zijn honderdduizend wachtenden voor je‘, zegt hij. De een wil afstand van genitale verminking en eerwraak, de ander van Boko Harem en Al-Shabaab, en waarom horen we Dibi ook nooit over de Westelijke Sahara en de Armeense genocide? ‘Ik doe het niet meer, omdat er altijd wel weer iets anders zal zijn. En dat is wat raciale stereotypering doet: het reduceert je tot alles wat je niet bent‘.

En weet je wat voor mij een breekpunt begint te worden? Dat Nederlander zijn nog steeds ‘wit zijn’ betekent. Wit zijn betekent individu mogen zijn. Anders zijn betekent continue medeverantwoordelijkheid dragen voor een imaginaire groep waar je toe gerekend wordt’. Margalith mag Dibi pas vragen om afstand te nemen van een tweet wanneer die van hem zelf afkomstig is. En die anderen, Drayer enzovoorts, mogen hem pas vragen zich te distancieren van IS wanneer hij een selfie maakt met een afgehakt hoofd in zijn hand.

Die zit.