In Memoriam, de ‘laatste zionist’

‘Hierbij verklaar ik, een oude sabra die de velden heeft geploegd en bomen geplant, een huis heeft gebouwd en zoons heeft verwekt, kleinzoons en achterkleinzoons, en bloed heeft geplengd in de strijd voor de oprichting van de staat Israël, ik verklaar dat ik mijn geloof in het zionisme afzweer, het zionisme dat gefaald heeft. En ik zweer dat ik niet langer trouw zal zijn aan de joodse fascistische staat en zijn krankzinnige waanbeelden, dat ik niet langer het volkslied zal zingen, dat ik alleen nog op zal staan op dagen dat de doden die aan beide kanten in de oorlogen gevallen zijn worden herdacht, en dat ik met gebroken hart het Israël aanschouw dat nu zelfmoord aan het plegen is’. Aan het woord was Dov Jeremia. Een oude zionist, Israëli, hij was toen 95 jaar. Ik citeerde hem in Oorlog als er vrede dreigt. Hij is gestorven, 101 jaar oud.

Dov