Brian Avery

Vandaag komt de Amerikaan Brian Avery naar Tel Aviv, waar hij aanwezig zal zijn bij een zitting van het Israëlische Hooggerechtshof waar hij een kort geding heeft aangespannen om een onderzoek te eisen naar het gedrag van de militairen die hem neerschoten.

Brian Avery

Op 5 april 2003 werd Avery in het gezicht geschoten door een Israëlische soldaat. Avery is een mensenrechtenactivist, werkzaam voor de ISM, Internationale Solidariteits Beweging. Op de bewuste dag stond hij in Jenin, een plaats op de Westoever, onder een straatlicht, het was er verder rustig. Hij was zeer zichtbaar in zijn gemarkeerde medische vest, en toen het leger aan kwam rijden hield hij zijn handen omhoog om te laten zien dat hij onbewapend was. Toch reed een pantserwagen op hem af, en op tien meter afstand werden er meerdere schoten op hem afgevuurd voordat de pantserwagen verder reed. Hij werd vol in zijn gezicht geraakt en heeft sindsdien meerdere operaties ondergaan om zijn verbrijzelde kaak en neus enigszins te herstellen.

Het leger voerde een routineonderzoek uit, waarna ze stelden dat niet bewezen was dat de schoten waren gelost door het leger. De vier ooggetuigen, activisten uit Zweden en Denemarken werden niet gehoord. Alleen Israëlische soldaten werden als getuige opgeroepen.

Er zijn inmiddels meerdere dergelijke zaken voor het Hooggerechtshof gekomen nadat het leger eerst beweerde dat ze niet verantwoordelijk waren. Bij nader onderzoek door de politie bleek vervolgens dat er bewijsmateriaal niet was gebruikt. Dit was ook het geval bij de dood van een andere activist, Tom Hurndall, die zes dagen na Avery werd doodgeschoten in Rafah. Het leger beweerde dat Tom zich op dat moment in de nabijheid bevond van een Palestijnse militant. Maar het onderzoek dat er na plaatsvond toonde aan dat de soldaat die het schot loste en een andere soldaat die had getuigd hadden gelogen.

De zaak komt op 28 februari voor.

Voor meer achtergrondinformatie in het engels, ga naar The Electronic Intifada

5 gedachten over “Brian Avery

  1. Wat een afschuwwekkende rechtsverkrachting door het Israëlische leger! Ja, je weet het eigenlijk wel, maar als je zo’n concreet voorbeeld ziet…..Net zoals de hardnekkige ontkenning door de VS en Groot Brittannië dat de martelingen en intimidatie die ze op diverse plaatsen in de wereld in praktijk brachten/brengen (Guantánamo Bay, Irak, Afghanistan, noem maar op) systematisch zouden zijn. Intussen weten we wel beter!

  2. Hoe is het in godsnaam mogelijk! Rechteloosheid troef en de internationale gemeenschap laat het gebeuren.
    Ik hoop dat Brian Avery in het gelijk wordt gesteld – en dat de wereldpers het allemaal opschrijft.

  3. Tsja,

    Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Het doet mij denken aan dat geval met die Amerikaanse soldaat in Falluja, die zei: “He’s faking he’s f**ing dead.” Vervolgens de trekker overhaalt en dan zegt “Now he’s dead.” De man werd onlangs “wegens gebrek aan bewijs” vrijgesproken!

    Zie: Tacitus in 2004 en Nogmaals Falluja.

    Mazzel & broge, Evert

  4. Er zijn al heel veel dergelijke rechtsverkrachtingen in Israel geweest en er is wel aandacht door een gedeelte van de media aan besteed. Maar het wordt uiteindelijk altijd weggepoetst en als broodje aap verhaal afgeserveerd. Het is om moedeloos van te worden Oorlogsmisdaden worden alleen gepleegd door verliezers. nooit door winnaars en dank zij de steun van de wereeld is het huidige Israel nog steeds de enige winnar. Ik wacht op de tijd dat er twee winnaars zullen zijn en twee verliezers.Dan zullen ook de oorlogsmisdaden besproken moeten worden. Niet van een verliezer ,maar van allebei.

  5. Dit is het zionistische Israel dat de steun krijgt van de Westerse wereld.
    De joden zijn wel onze broeders (van de christenen en moslims), maar zionisten, dat is wat anders zoals je ziet, vergeet dat niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *