Hussam

Opeens maken wij Israëli’s ons zorgen over Palestijnse kinderen, schrijft Gideon Levy. Nu het een jongen is, Hussam Bilal Abdu, 16 jaar, die bij een checkpoint is gepakt met een riem met explosieven om zijn lichaan gebonden. Maar het lot van Palestijnse kinderen raakt ons alleen als het ons uitkomt, als het in ons belang is, en als wij het niet gedaan hebben.

Hussam


Wat het Israëlische publiek niet raakt is de dood van honderden Palestijnse kinderen, van duizenden die gehandicapt zijn, en de honderdduizenden die leven in angst en armoede.

Zeker is het een vergaande wandaad om een joch de dood in te sturen, schrijft Levy. Maar wie heeft het over de verantwoordelijkheid voor de dood van 486 kinderen en teenagers, 255 ervan onder de 15? Wie denkt aan de kinderen wanneer Israël een bom van een ton laat vallen op een dichtbevolkte wijk, midden in de nacht?

We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de dood van kinderen, we zijn verantwoordelijk voor hun leven. De meeste Israëli’s waren geschokt door de beelden van Hussam Abdu, maar vragen zich niet af onder welke omstandigheden de jongens opgroeien. Meer dan een kwart van de kinderen is ondervoed. De kinderen zijn massaal getraumatiseerd, ze hebben hun ouders vernederd zien worden, ze weten dat zij hen niet kunnen beschermen. ’s Nachts nachtmerries, overdag leegte en depressie. De angst voor huiszoekingen ’s nachts, de angst voor de bulldozers die elk moment kunnen komen om het huis af te breken, de helicopters die raketten af kunnen vuren. Als bezetter zijn we daar verantwoordelijk voor.

Geen kind hoeft nog opgejut te worden om te haten. Met zo’n leven is het geen wonder dat kinderen dood willen. Wat houdt hem tegen? Zijn huidige leven? Zijn toekomst? Wij weten niet wat Hussam Abdu bezielde. De maagden die hem beloofd zijn in het hiernamaals? De 100 shekel die naar zijn moeder zouden gaan? Wie het lot van de kinderen werkelijk aangaat zou zich niet hoeven te vergapen aan die ene jongen. Of ze doodgaan door de explosieven om hun lichaam, of door de kogel van een scherpschutter, het is even wreed, en de kinderen verdienen een betere toekomst. Zegt Gideon Levy.

12 gedachten over “Hussam

 1. Ik ben, als “leftie”, er erg voor om naar de motieven, achtergrond, etc. van terroristen te kijken. Maar wie zijn eigen kinderen(zelfs geestelijk gehandicapte!) een bom ombindt is gewoon een beest! Dat valt gewoon niet goed te praten. Ook niet met verhalen over bezetting, tanks, etc. Die bezetting en tanks zijn akelig, en het móét ook afgelopen zijn, maar om het als excuus te gebruiken om kinderen, waaronder je eigen, de dood in te sturen, dat gaat te ver!

 2. Beste Anja,

  Ik vind dat mensen die kinderen misbruiken om oorlog te voeren het hebben verdiend om naar de hel te gaan. Ik denk ook dat God en Allah dat met me eens zijn.

 3. Waar een god of een allah het mee eens zijn is niet belangrijk.
  Kinderen in oorlogen zijn er altijd geweest. “actief” of “gewoon” aanwezig, beiden als slachtoffer. Van de kinderkruistochten, munitie/illegaal drukwerk vervoerders in WO2 in ons land!, tunnelgravers in Vietnam tot de kind en drugssoldaten nu.
  Ik vraag me steeds vaker af wat onze 2 zonen (18 en 16 jaar) zouden doen na meer dan 50 jaar bezetting en alles wat in bovenstaande log staat geschreven.
  Omstandigheden spelen wel degelijk mee. En wie stuurt wie de dood in. Kinderen sluiten zich aan, worden soms niet eens gestuurd, dat is het verschriklijke.

 4. Kinderen een bomb aan binden. walchelijk!
  Maar wat moeten de palestijnen doen om die kinderen een waardig bestaan te kunnen geven ? VN resuluties halen nix uit ? Israel schend VN resuluties 4 x langer dan Sadammeke uit bagdad. De VS kijkt toe en de rest wil geen ruzie of boycot van de VS. Niemand helpt de palestijnen aan een toekomst.En israel ontneemt de palestijnen steeds de hoop op een toekomst. Handel, educatie en vooral water wordt de palestijnen ontnomen.

  Zeg me hoe de palestijnen op korte termijn weer hoop op een beter leven kunnen krijgen zodat ze niet op zelfmoord gedachten komen.

 5. Beste Anja,
  Eerst,gefeliciteerd met je goede website,die ik nu pas heb ontdekt.
  Niemand mag kinderen bommen om binden.Ik kan geen enkel begrip opbrengen voor dit soort misdadigers.Ik ben het eens met de argumenten van Greasle,maar toch is het geen excuus.Dit soort lieden moeten door de Palestijnen zelf gestraft worden.Als dit niet gebeurt zijn de kinderen terrecht van mening dat ze aan misdadigers zijn overgeleverd.
  Na een 20 jarige ervaring met Israelische check points viel het me wel heel erg op dat er plotseling zoveel pers aanwezig was bij dat checkpoint.Die pers wordt anders altijd geweerd.Hoe kan dit?Hebben ze dit dan toch van te voren geweten?

 6. Dag Medi,
  Natuurlijk, net als iedereen vind ik dat je geen kinderen moet gebruiken (hoewel deze jongen al zestien was en dat is niet een leeftijd waarop je iemand nog tegen kan houden) voor aanslagen, en bovendien ben ik tegen aanslagen op burgers. Dat staat voor mij allang niet meer ter discussie.
  Maar zonder meteen in complotten te gaan denken, het is mij ook wel opgevallen dat er pers aanwezig was die het vanaf het begin hebben kunnen opnemen. Als je bedenkt hoeveel checkpoints er zijn en hoeveel mensen daar dagelijks doorheen moeten, dan is het wel héél erg toevallig dat ze net klaar stonden toen deze jongen er door heen ging.
  Wat ik weet van de Palestijnse verhoudingen, is dat er jongens en jonge mannen ongeveer in de rij staan om zich aan te bieden voor een aanslag. Deze jongen waar het om ging werd omschreven als ‘een beetje simpel’, om niet te zeggen zwakzinnig. Het lijkt mij daarom ook onwaarschijnlijk dat hij zou zijn ingezet. Hamas kiest voor mensen die heel bewust hebben gekozen om zich op te offeren. Daar zijn er veel van, dus keuze zat. Het is dus ook onwaarschijnlijk dat ze gekozen zouden hebben voor een jongen die niet echt weet wat hij doet, en dus ook op het beslissende moment niet durft.
  Het is dus een beetje onwaarschijnlijk. Maar of we er ooit achter zullen komen?
  Neemt niet weg dat ik vind dat Gideon Levy gelijk heeft met zijn verhaal: dat we ons wel zorgen maken om dit joch, en niet over al die kinderen die dagelijks worden bedreigd.

 7. Ik ben het helemaal met Anja eens. je leest hier vaak dat men weer tig zelfmoordpogingen heeft weten te voorkomen. waardoor je het idee krijgt dat Israel overlopen wordt met mensen die zo’n enge riem onder hun jas hebben. Ik heb daar nog nooit foto’s of zelfs namen van de gearesteerden bij gezien. maar nu komt er een jochie van 16 aan, en staat er een camera bij, en wordt alles gefilmd. Ik wil eerst wetenw ie die tientallen mensen zijn die men heeft opgepakt omdat men zich op wilde blazen, ik wil namen zien, en weten waar ze zijn, en dan kan ik misschien ook wat meer geloof hechten aan dit verhaal.
  Misschien is het wel waar dat deze knul het wilde doen, maar het is dan wel een heel knullige poging. Om via een checkpoint, waar iedere man en jongen zijn bloes omhoog moet doen, proberen binnen te komen? iedereen die echt eens erieuze poging wil doen, zal toch wel weten dat je hier gepakt wordt en dat er andere wegen zijn. Nee, ik geloof er niks van.

 8. Goede morgen,middag,avond of nacht Anja,
  Ik ben het met je eens.Helaas kun je kinderen van 16 niet tegen houden,maar het blijven kinderen.Volgens mij(maar jij bent beter geinformeerd wat de Gaza Strip betreft)worden ze ook nooit zo jong ingezet om zichzelf op te blazen.Daarom vond ik deze hele opzet met plotseling allemaal flitsende camera’s een beetje vreemd.We weten allebei dat camera’s geweerd worden bij checkpoints.Ik maak me ook zorgen om alle kinderen daar,daarom steun ik je ook.Ik ben Moeder van een zo’n kind wiens vriendjes dood geschoten zijn voor zijn ogen al op hele jonge leeftijd.Niet omdat ze zich in de strijd hadden gemengd,maar gewoon uit school kwamen.Ondanks psychologische hulp maakt hij op mij nog steeds de indruk “aan de grond genageld te zijn”Dat is 14 jaar geleden.Hij kan nu nog doen wat hij altijd erg leuk vond,maar ik houd mijn hart vast als dat niet meer kan vanwege die muur.Zo houd ik mijn hart vast voor alle jonge kinderen en jonge mensen,die geen toekomst meer hebben daar.
  Medi

 9. Dit is niet de eerste keer dat een kind word gestuurd, bovendien heeft de Al Aqsa (Van onze vriend Y.A.) al bekent de jongen te hebben gstuurd! De moeder zei dat als de geestelijk gehandicapte jongen twee jaar had gewacht, ze hem zelfs had aangemoedigd!

 10. Ik weet nog heel goed, dat tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, kinderen het veld in werden gestuurd om zich op de mijnenvelden te storten om baan vrij te maken voor de volwassen iraanse soldaten. En Iran was vrijwel niet bezet door Irak, laat staan om van een jarenlange bezetting te spreken. Dan vraag ik me af als ouder of je wel werkelijk van je kinderen houdt. Want wie werkelijk van zijn kinderen houdt, die doet zoiets niet. In het dierenrijk offeren dieren zich op voor hun kroost. Wat zowel die Palestijnen als de machthebbers in Iran deden, is dus nog lager dan wat dieren aan oudergevoel bezitten. Hun kinderen laat men ontploffen in een pizzarestaurant met lunchende scholieren en zij krijgen alle eer en aanzien behorende bij het martelaarschap van hun kind.
  De hele wereld is gek aan het worden.

 11. Rene,je kunt mensen niet met dieren vergelijken.Niet alleen in het Midden Oosten,Afrika en Europa worden kinderen in de strijd geworpen.Ga eens met de kinderbescherming of artsen in Nederland praten dan zal het je duidelijk worden dat op de een of andere manier de meeste diersoorten toch een meer beschermend instinct voor hun jongen hebben als wij mensen.
  Overigens stuurt Israel ook jonge jongens met wapens er op uit om Palestijnse jongens overhoop te schieten.Ook dikwijls om geweld uit te lokken,alleen horen we daar bijna niets over.
  Mijn bezwaar is dat er lieden zijn die misbruik van boosheid en onzekerheid van mensen maken,waar kinderen de dupe van zijn.Ik ben niet zo naief om te denken dat alleen Palestijnen of Moslims dat doen.Ook wij westerlingen zouden onze arrogantie eens moeten onderzoeken.Zolang er geen begin gemaakt wordt kunnen we geen begin gaan maken met een betere minder gekke wereld.

 12. Anja,
  Een deel van de aantwoord aan deze zo vaak gestelde vraag, ‘waarom,’ zal het werk van de media outfit van de Palesteinse Interim Authority. Ze maken muziek videos enz. en zenden die uit op de staatstelevisie met jonge mensen als richtgroup, met veel lof voor de jonge shahidim (martelaren), een aanmoediging tot shahada – incl. bv. beelden van jonge martelaren in de hemel die andere jonge mensen vragen om hun te volgen. Je kan kijken op http://www.pmw.org.il/new/tv%20part1.html – deze ‘palestinian media watch’ site heeft niet echt de bedoeling om beide kanten van het verhaal weer te geven, maar bevat veel beelden van tv uitgezonden door de PIA. Een andere site met wat interessantere analyses is http://www.edume.org, met analyses / extracten van schoolboeken van verschillende landen van de midden oosten. Die van de PIA zijn, bv., niet minder ‘tolerant’ als die van Syrie, maar … wel, ga gewoon eens lezen, zelf uitmaken wat je denkt. De lot van de palestijnen is nu echt heel triest – of je denkt dat deze video aktie rechtvaardigd is of niet. Spijtig genoeg, heb ik geen palestijnse sites gevonden met uitleg over deze videos, maar ze lijken mij wel echt te zijn.

Reacties zijn gesloten.