Cat Stevens mag Israël niet in

Het is maar een klein berichtje: de popzanger die eens beroemd was als Cat Stevens, en zich Yusuf Islam noemt sinds hij dertig jaar geleden moslim werd mag Israël niet in. Het opmerkelijke is dat hij aanvankelijk zelf door Israël werd uitgenodigd. Hij zou zijn bekende lied “Peace train” komen zingen op de prestigieuze tiende verjaardag van het Peres Center for Peace, een organisatie die door president Shimon Peres werd opgericht, met doel ‘de Israelisch-Palestijnse betrekkingen te verbeteren.”

Wat er gebeurde is dat zijn aanvraag om toegelaten te worden als routine werd doorgestuurd naar de Shin Beth, de veiligheidssdienst. En die zei nee: Cat Stevens is een ‘veiligheidsrisico’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, ongewoon, want motivaties worden zelden gegeven, liet weten dat de zanger in het verleden geld over had gemaakt aan ‘organisaties die vijandig staan tegenover Israel’, lees: islamitische liefdadigheid, en daarom in 2000 al een keer werd geweigerd, en standaard is dat je er dan tien jaar lang niet meer inkomt. En dat is genoeg reden om iemand geen liedje te laten komen zingen, mogen we aannemen, want officiële redenen om hem de toegang te weigeren worden er verder niet gegeven, en beroep is daarom ook niet mogelijk. Het kan ook zijn dat de Shin Beth het gewoon geen goed idee vindt dat een moslim een liedje komt zingen waarin hij pleit voor vrede tussen Palestijnen en Israeli’s. Past niet in het gecultiveerde vijandbeeld.

Ik heb hier al vaker betoogd dat het nogal tegenvalt met de democratie in Israel. Daar zijn veel argumenten voor: de overheersende rol van het leger, en de beslissingen die het militaire apparaat neemt in naam van de ‘veiligheid’, waar het parlement geen enkele invloed meer op heeft, de rol van het religieuze establishment, die zoveel politieke macht hebben veroverd dat ze het kan maken om allerlei voorrechten op te eisen in ruil voor, bijvoorbeeld, hun instemming met de ontruiming van de nederzettingen in Gaza – waarmee de ‘scheiding kerk en staat’ een lachertje wordt. De hoogste rechterlijke macht, die ‘veiligheid’ hoger laat gelden dan de rechten van burgers – ik schreef daar pas over, hier. Maar dat is allemaal nog tamelijk openlijk.

Nog ondemocratischer is de rol van de geheime interne veiligheidsdienst, de Shin Beth, die geheel zonder daar verantwoording over af te hoeven leggen mag beslissen, onder andere, wie er Israel in en uit mogen. Wij mochten daar, Stichting Kifaia, onlangs ook kennis mee maken. Zelfs het leger dat de toegang tot Gaza bewaakt moet voor elk persoon toestemming hebben van de Shin Beth, de majoor van Erez die we spraken kan wel doen alsof hij de baas is, feitelijk heeft hij niets te zeggen. Ook de man van het ministerie van Buitenlandse Zaken die we spraken moest toegeven: zolang een zaak ‘under procedure’ is bij de veiligheidsdienst kan hij niets doen. Beslissingen van de veiligheidsdienst kan hij niet aanvechten.

Tot voor kort bestond de Shin Beth wettelijk niet, in geen enkele wet werden de bevoegdheden vastgelegd, noch de manier waarop mensen daarin werden aangesteld, of wie hen controleerde.(Lees Neve Gordon, Israel’s Occupation) Wat betekent dat een staatsorgaan waar noch het parlement, noch de regering en zelfs het Hooggerechtshof niets over te zeggen heeft wel belangrijke beslissingen kan nemen. Het is maar een klein geval, maar tekenend voor de situatie, dat het kan gebeuren dat een gerenommeerd instituut als het Peres Center iemand uit kan nodigen, en daarin gedwarsboomd wordt door een organisatie die zich aan elke democratische controle onttrekt.

Bronnen oa hier en hier.

25 gedachten over “Cat Stevens mag Israël niet in

  1. Nou heb ik Cat Stevens niet fanatiek gevolgd, maar herinner ik me wel de ophef over die donaties. Maar ook, waar het geld naar toe zou gaan en als ik me niet vergis, ging het om humanitaire doelen. Je kunt natuurlijk op alle slakken zout gaan leggen als Israëlische regering, maar zo verlies je uiteindelijk meer en meer ‘Good will’ in de wereld. Toch?

  2. Ik neurie nog vaak dit liedje van hem dat bovendien in de Anglikaanse kerk als Hymne gezongen wordt!

    Morning has broken… de rest ben ik dan eindelijk toch echt kwijt. Mijn geheugen begint kuren te vertonen. 🙁

    Blackbird has spoken…

    De melodie speelt door mijn hoofd en ik raak weer ontroerd.

  3. Anja,

    Wanneer ga je je verhaal eens wat objectiever formuleren?
    Ik heb nog nooit in een van je meningen gehoord dat de staat Israel redelijk is.
    Anderzijds: de Palestijnen hebben in je ogen nog nooit iets fout gedaan.
    Elk mens begrijpt: dat bestaat totaal niet.

  4. lydial, type in bij Google: Cat Stevens morning has broken en hij zngt het helemaal voor jou persoonlijk!
    gr.Gerrie

  5. Voor de zwijmelaars en nostalgici onder ons: hiero.

    En dit: hier, het lied dat hij had willen zingen in Israel, Peace Train, oud liedje toen hij nog Cat Stevens heette, nu als Yusuf Islam met een diepere betekenis:

    I have been crying lately
    thinking about the world as it is
    why must we go on hating
    why can’t we live in peace.

    Je begrijpt meteen, dat is te subversief, dat roept op tot terrorisme, dat kunnen we niet hebben.

    Nog een versie, hier, die hij zong op het Nobel Concert in 2006.

    On the edge of darkness, there rides the peace train.

    En eens, héél lang geleden, was dit hier een van mijn favorieten, Sad Lisa, she walks alone from war to war.

  6. En voor Herco: zolang Israel de mensenrechten van een ander volk blijft schenden, vrouwen van hun kind laat bevallen bij een checkpoint, mensen opsluit zonder proces, van hun land berooft, verhindert dat ze hun olijvenoogst binnen kunnen halen, maakt dat gezinnen niet bij elkaar kunnen wonen, dat vissers niet zonder gevaar voor hun leven kunnen vissen, om maar een paar zaken te noemen, zolang blijf ik daar over schrijven.
    Niet objectief? Toon aan dat het niet waar is.
    De staat Israel redelijk? De staat Israel bezet, discrimineert, pleegt oorlogsmisdrijven.
    Niet objectief? Toon aan dat het niet waar is.

    Ik zeg niet dat de Palestijnen nooit iets fout doen – lees op mijn weblog, ik had het pas nog over wat er in Gaza gebeurt, maar dat doet niets af aan de absolute schuld die Israel heeft aan het ontstaan van het conflict. Als je dat niet snapt, lees de paradigmastrijd, hier.

    En schaam je diep, dat je probeert recht te praten wat zo ontzettend fout is.

  7. Je haalt dingen door elkaar, Jean. Mijn man en ik willen elk in ons eigen land ons werk blijven doen. We willen elkaar alleen graag als vrije mensen kunnen bezoeken. Dat kan nog wel een beetje omdat ik van ons tweeen degene ben met een westers paspoort, al wordt het ons erg moeilijk gemaakt, en moet ik elke keer toestemming aanvragen om hem te kunnen bezoeken en heeft mijn man er twee jaar over gedaan voordat hij toestemming kreeg om Gaza uit te komen om met zijn zoons vakantie te hebben in Amsterdam.

    Maar het gaat niet alleen om mij. Als ik ook Palestijns was en niet uit Gaza, dan konden we elkaar helemaal niet zien. Palestijnen hebben nog veel grotere problemen, wanneer een partner uit Jeruzalem komt en de andere van de Westoever, om een voorbeeld te geven. Als je de film hebt bekeken, Jerusalem, the East Side Story, wat je vast niet hebt gedaan anders zou je hier niet met zo’n vraag aan komen zetten, dan weet je dat het gewoon voor kan komen dat mensen al tien jaar met elkaar getrouwd zijn, al zes kinderen samen hebben, maar nog steeds een vergunning nodig hebben om elkaar te bezoeken en niet samen mogen wonen. Zou de een uit Gaza komen, dan kunnen ze elkaar niet eens bezoeken. Dat is een schending van het mensenrecht op gezinshereniging, Jean, zoals dat zelfs in apartheid Zuid Afrika niet voor kwam.

  8. **En schaam je diep, dat je probeert recht te praten wat zo ontzettend fout is.**
    Ik praat niets recht wat krom, en misschien wel heel krom is!!
    Ik vraag je om objectiviteit.
    Israel bezet, maakt het de Palestijnen ontzettend moeilijk bij de checkpoints en met uitvoer van goederen etc etc (wat wil je nog horen)
    De Palestijnen doden net zo goed burgers die niets met het conflict te maken hebben door bussen op te blazen.
    Homo beweging in Palestina?
    Wonen er in Palestina Joden?

  9. Hou maar op, Herco, je bent het vaste programma van de Israel-verdedigers weer aan het afdraaien en dat hebben we al duizend keer gehad.
    Objectief is dat je je aan de feiten houdt. De feiten die ik noem kun je niet ontkennen.
    Verder: hebben de Israeli’s erg veel meer Palestijnse burgers gedood dan omgekeerd, kun je weten.
    Dat het bovendien gaat om de verhouding tussen bezetters en bevolking die bezet wordt, kun je weten.
    Homobeweging in Palestina, ja leuk hoe de homorechten nu opeens worden geclaimd door rechts en pro-Israel. Wel eens gehoord van Open House Jerusalem, Herco? Was ik pas. Degene die vorig jaar tijdens de Gay Pride de stoet in ging en links en rechts homo’s neerstak was een orthodoxe jood.
    Wonen er in Palestina joden? Laat me niet lachen, Herco. Duizenden. We noemen ze kolonisten. Wel eens van gehoord?
    Hou maar op, Herco. En ga je schamen dat je recht probeert te praten wat ontzettend fout is.

  10. Schei toch uit.
    Die joden horen daar niet, heb het al over bezetting gehad.

    Laten we samen naar de Gay pride in Gaza stad gaan en dan naar de Open House van Gaza om daar er eentje te drinken, goed idee?

  11. Zolang jij net doet alsof ik niet ‘objectief’ zou zijn, terwijl jij degene bent die de feiten die ik noem niet kan weerleggen heb ik geen enkele aanvechting om met jou iets te gaan drinken, waar dan ook, Herco. Dank je wel voor je geweldige bijdrage en het beste verder.

  12. Haha, Herco en Anja,
    Jullie duel leidt ongetwijfeld tot niets, maar het is wel een leuk verzetje!
    Ga gerust nog een poosje door!

  13. Cat Stevens resp. Yusuf Islam heeft een Grieks-Cypriotische vader (ware achternaam: Georgiou) en een Zweeds moeder, en is geboren en getogen in Londen. Behoorlijk internationaal dus. Misschien is dát juist het gevaarlijke element volgens de veiligheidsdienst: dat een persoon met een diverse achtergrond uit vrije keuze moslim wordt en vrede uitdraagt. Dat verdraagt zich niet met het zorgvuldig gekweekte vijandbeeld.

  14. Achter duels die tot niets leiden zet ik altijd een punt, Gideon, ik doe dit weblog namelijk niet als verzetje, en het onderwerp leent zich daar ook niet voor. Dus ik stel voor dat je je verzetjes elders zoekt en we ons nu weer houden aan het onderwerp.

    Het blijft altijd gissen wat de Shin Beth bezielt, Olav, want dat zeggen ze niet. Ze hoeven namelijk aan niemand rekenschap af te leggen.

  15. Anja bedankt voor het laten zien je met de “hasbara” van herco omgaat. Daar kan ik een hoop van leren!

  16. Kweenie, Herman, of het zo moet. Maar veel geduld voor de bekende praatjes heb ik niet meer.
    Hasbara, voor de leek, is ivriet voor propaganda. Dat klinkt natuurlijk leuker. Regelmatig websites af die kritisch staan ten opzichte van Israel en daar het rijtje afwerken, of reuze spitsvondig nog eens wat nieuws verzinnen – dat hoort bij de hasbara, net als kranten bedelven onder mail en ingezonden brieven. Of zelf websites opzetten, zogenaamd om nu eens ‘objectieve’ feiten over Israel en de Palestijnen de wereld in te sturen. Ze zijn alleen geloof ik niet zo erg succesvol – ik kwam gisteravond nog langs een website met ‘feiten over Israel’ waar ik op kon zien dat er die dag wel helemaal zeven bezoekers waren geweest, waarvan ik er dus een was. Dat schiet dus niet op. Dus proberen ze graag mee te liften op mijn weblog, met de diverse smoezen die we al kennen.
    Je bent niet objectief.
    Je bent eenzijdig.
    Je haat Israel.
    Je haat joden.
    Jij wilt dus Israel vernietigen.
    Waarom bemoei je je niet met Darfur.
    Hebben de kinderen in Sederot het dan niet moeilijk.
    Waarom moet je altijd Israel hebben.

    Dat werk. Meestal delete ik die meteen en soms pak ik er een in de kraag die denkt dat ie slimmer is dan ik en probeer nog eens of er enige zinnige uitwisseling mogelijk is. Om weer eens tot de ontdekking te komen dat de mensen die nog zo opgesloten zitten in het schokbeton van paradigma één niet te praten valt. Veel tijd en energie wens ik daar dus ook niet aan te besteden. Het is een repeterende breuk, en het gesteggel leidt nooit ergens toe.

  17. Niemand is objectief
    Je bent eenzijdig omdat je je inzet voor mensen die het moeilijk hebben, daarin kies je een kant, zo gek is dat niet
    Je haat Israël niet
    Je haat joden al helemaal niet
    Je bemoeit je hier niet met Darfur omdat je je hier met palestina bemoeit. Iemand die honger heeft is niet geholpen met de wetenschap dat iemand verderop nòg meer honger heeft. Iemand die lijdt onder de excessen van een falende democratie heeft niets aan het gegeven dat er heus nog wel ergere regimes zijn. De relevantie is zoek.
    De kinderen in Sderot hebben het wel moeilijk, waar ontken je dat dan?
    Je moet israël hebben omdat dat de zaak is waarmee je bezig bent en omdat in een verandering van de israëlische houding de enige oplossing of poging daartoe ligt

    Ik heb wel iets opgestoken het afgelopen jaar, als vroeger voor hasbara zeer ontvankelijk persoon. Niet altijd ben ik het met je eens, zo geloof ik niet in de éénstaats oplossing, maar je hebt doorgaans gelijk, bent doorgaans zeer goed gedocumenteerd, je meldt eerlijk en vooraf dat je van een bepaald onderwerp minder weet en vooral dat is een verademing na al dat alwetend geneuzel op websites, en je bent in het geheel niet extreem.

  18. Nou, Sebastiaan, dank je wel.

    Op één punt heb ik nog commentaar: je zegt niemand is objectief. Ik zou zeggen: niemand is onpartijdig. Je kiest altijd, zelfs zeggen dat je niet wilt kiezen is partijdig.

    Onder objectiviteit versta ik wat anders en dat is dat je je aan de feiten houdt.

    Je kunt dus heel goed en objectief en partijdig zijn. Als je bijvoorbeeld een objectieve norm hanteert, neem de mensenrechten, en feitelijk constateert dat Israel die regelmatig en structureel schendt, en vervolgens op grond daarvan partij kiest (zelfs openlijk constateren dat de mensenrechten worden geschonden wordt overigens al gezien als partijdigheid) dan ben je dus zowel objectief als partijdig.

    Ik heb daar al eens eerder over geschreven: hier.

  19. ik vind dit ver gezocht door israel hij geeft inderdaad aan goede doelen ik vind israel zo hypocriet
    ze moeten een naar zich zelf kijken. zij onderdrukken de palestijnen die wel vrede willen alle palestijnen zijn geen terroristen ze moeten op houden hij predikt juist vrede onder de mensen.

    dus die man gewoon toelaten.

  20. Maar als men hier verontwaardigd over is: Waarom mag ik dan Saudi niet in met mijn Ben Gurion stempels? Waarom mag UAE niet?
    Selective verontwaardiging. Maar goed dat is de trend op dit forum.

  21. Niet zeiken Hans, niemand beweert dat er niet nog meer onrecht op de wereld is. En dat jij met Ben Goerion stempels Saudi Arabie niet in mag is geen reden om niet verontwaardigd te zijn over wat Israel doet. Je lost dat bovendien zo op: ander paspoort. Op Ben Goerion geen stempels in je paspoort laten zetten.
    En dit is geen forum maar mijn persoonlijke weblog, en aangezien ik in Gaza werk gaat het hier vaak over Israel/Palestina. Inderdaad: selectief. Inderdaad: verontwaardiging. Met reden.
    Als ik in Darfur werkte ging het hier vaak over Darfur. Maar dan kreeg ik geen gezeur over ‘selectieve verontwaardiging’. Dat gezeur krijg je alleen als het over Israel gaat.

  22. Onderstaande hoorde ik vanmorgen op de radio bij de Andere Wereld van de IKON

    Blokkade Gaza door Israël
    Op 27 en 28 oktober zou in Gaza de internationale conferentie Siege and Mental Health, Walls versus Bridges plaatsvinden; georganiseerd door the Gaza Community Mental Health Programme en de World Health Organisation (WHO,Verenigde Naties). Zou, want dezer dagen kregen de deelnemers te horen dat de Israëlische autoriteiten weigeren de deelnemers toe te laten tot Gaza.Onder die deelnemers bevindt zich ook een viertal uit Nederland: prof. Wim Wolters, beoogd keynote speaker en al jarenlang actief in door de Nederlandse overheid gefinancierde mental health projecten voor kinderen in Gaza, de dames Ingrid Rollema en Lilian Peters, beiden ook actief betrokken bij (mental health en opbouw) activiteiten in Gaza en dhr Benji de Levie (Nederlands Palestina Komitee), verantwoordelijk voor de campagne Gaan voor Gaza, Maak Gaza Gezond van de Stichting Palestina.De Israëlische weigering maakt het nu onmogelijk om met de counterparts in Gaza-artsen, onderzoekers, veldwerkers en andere betrokkenen- ervaringen uit te wisselen, resultaten te aanschouwen en nieuwe ontwikkelingen te bevorderen. En betekent dus een extra obstakel om de (geestelijke) gezondheidszorg in het noodlijdende gebied te verbeteren.De Israëlische weigering de conferentie toe te laten maakt deel uit van de strikte blokkade om “veiligheidsredenen” van de bevolking van de Gazastrook. Het recht op academische vrijheid, dialoog en vrije meningsuiting wordt door de bezetter met voeten getreden. De ruim 120 deelnemers van universiteiten en hulpverleningsorganisaties uit de hele wereld, onder wie een groot aantal onderzoekers, gezondheidswerkers en hoogleraren, wordt op deze wijze tevens de gelegenheid onthouden om ook met de bevolking van de Gazastrook in contact te komen en van hun lijden kennis te nemen, terwijl tegelijkertijd diezelfde bevolking de mentale steun die van de conferentie zou uitgaan moet ontberen. In feite betekent een en ander ook voortzetting van het heilloze beleid van isolering van Hamas en weigering van de noodzakelijke politieke dialoog die noodzakelijk is om ooit uitzicht op vrede krijgen.Betrokken en gedupeerde buitenlandse organisaties en personen hebben inmiddels bij hun regeringen en parlementen protest aangetekend tegen de Israëlische beslissing die voorbijgaat aan mensenrechten en internationale afspraken; en roepen op tot het alsnog laten doorgaan van de conferentie in Gaza. Ook de Nederlandse vaste Kamercommissie Buitenland is geïnformeerd en gevraagd de minister te bewegen tot stappen. Tot dusver zonder resultaat.

  23. Herco, Ik kom net terug uit de West Bank en geloof me, iedere neiging tot ‘objectiviteit’ vergaat je als je met iegen ogen de situatie beziet: het vluchtelingenkamp van 1 km2 met 36.000 man erop en de IDF die vrijwel iedere nacht even langskomt om met veel misbaar arrestaties te verrichten of gewoon even iederen te intimideren, de verhalen van werknemers bij Defence for Children die weinig of niets kan doen tegen te opsluiten van kinderen zonder proces, hert verhaal van Claire, een vrouw uit Bethlehem, wier huis aan drie kanten door de muur is omgeven (op nog geen 10m afstand), wat haar familiebedrijf om zeep heeft geholpen. Het dak opgaan om reparaties uit te voeren is trouwens levensgevaarlijk, want de wachttoren is binnen schootsafstand. Zelfs reisgenoten die een minder uitgesproken mening hadden dan ik kwamen al snel tot de coclusie: NIETS rechtvaardigt deze grove mensenrechtenschendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *