Actie betreffende EU-Israel Associatieverdrag

PS: voor wie mail gaat sturen, let even op het PS helemaal onderaan: er gaat anders iets mis met de adressering.

Geachte getergden door de Israëlische kwestie. 🙂

Er kwam een nieuwsbrief van het Nederlands Palestina Komitee, dat met spoed verzoekt, om een email, brief of fax te sturen naar Nederlandse Parlementariërs in het Europese Parlement.
Dat stemt op donderdag 4 december (vervroegd) over het EU-Israel Associatieverdrag.

Het Komitee levert er de emailadressen en een standaardtekst bij. (zie onderaan.)
Bij deze voeg ik hier onder een nieuwe standaardbrief toe, voor wie die beter vindt.
Allebei versturen kan natuurlijk ook. 🙂 Wie wil: doe even, het is zo gebeurd.. 🙂
Het komitee verzoekt ook, om hen even te mailen, als je dit doet, via: npk-info@palestina-komitee.nl
Hieronder ook een tip voor het makkelijk tegelijk invoeren van alle adressen in de email.

Hartelijke Groet!
Serge van Erkelens.

—————————————
Info van het Komitee:
De voorgestelde overeenkomst biedt Israel volledige toegang tot wetenschappelijke, academische, onderzoeks- en technische programmes van de EU, en zal de samenwerking en integratie in vele belangrijke sectoren aanzienlijk verbreden en verdiepen. Het houdt er geen rekening mee dat dit soort samenwerkingsovereenkomsten voor Israel een belangrijke steun zijn bij het in stand houden van de bezetting, en de verdrijving en discriminatie van Palestijnen. Met deze overeenkomst geeft de EU aan dat het Israel’s apartheidsregime steunt en Israel’s omvangrijke schendingen van de rechten van de Palestijnen niet tegen het licht zal houden.

Het is urgent dat alle maatschappelijke organisaties, vooral die in Europa, aktie ondernemen tegen dit EU-Israel Associatieverdrag. We mogen onze oren niet laten hangen naar deze poging van de EU en Israel het democratische proces te manipuleren door de stem van civil society te smoren. We moeten ageren tegen dit onrecht en ervoor zorgen dat onze stem tegen dit verdrag luid en duidelijk wordt gehoord.

Daarom roepen wij een ieder op om:
1) Een brief of fax te sturen naar de eigen Europarlementariër (zie de conceptbrief hieronder). Voor de lijst met Europarlementariërs (EP-ers), zie : http://www.europarl.europa.eu/members.do?language=EN
2) Bel uw EP-er of zoek op een andere manier persoonlijk contact
3) Steun de Palestijnse oproep tegen het EU-Israel Associatieverdrag, en stuur hem naar uw EP-er. ( http://www.bdsmovement.net/?q=node/179 )

Laat ons weten of u uw EP-er hebt benaderd! Met vriendelijke groeten, Wim Lankamp Nederlands Palestina Komitee.

——————————————

U kunt zelf een brief schrijven, of de standaardbrief van het Palestina Komitee gebruiken. Zie onderaan.
Maar ik schreef er dus ook een, met wat overtuigende argumenten, en die kunt u ook gebruiken.
Als volgt.. (door Serge van Erkelens):

————————————————————————

Betreft: het EU-Israel Associatieverdrag. Stemming donderdag 4 december 2008.

Geacht Lid van het Europese Parlement,

De handel met Europa, en de vele andere vormen van Europese steun, maken Israël zo sterk,
dat het mede daardoor in staat gesteld blijft worden, om al 41 jaar lang een politiek te voeren,
welke erkende Landrechten, Mensenrechten, en de 4e Conventie van Geneve in zeer ernstige mate schendt.

De Europese handel en steun stellen Israël ook al 41 jaar in staat, om permanent de vorming van een Palestijnse staat te beletten, de Palestijnse economie permanent te ontwrichten, de infrastructuur te vernielen, en talloze discutabele maatregelen te nemen, die samen feitelijk neerkomen op een rigide verdrijvingsbeleid.

Geen enkel ander volk is door Europese geallieerde “bevrijding” dermate in een deplorabele toestand beland als de Palestijnen, die al sinds 1917 met grote invallen kampen.
Europa veroorzaakte het conflict door tot twee maal toe de grote gevolgen van antisemitisme door te sluizen naar- of af te wentelen op de bevolking van Palestina, via volstrekt ondeugdelijke constructies, die voorspelbaar tot de huidige problemen zouden leiden.

Intussen is het zeer de vraag of Israël wel vrede wil? Daarvoor moet de Westbank opgegeven worden. De belangen die Israël daarbij prijs zou geven zijn enorm, zeker nu bijna de helft daarvan al ingelijfd en bebouwd is. Ook is er de aloude Eretz-Israël ideologie, die heel Palestina claimt, en die ook vanuit het buitenland flink gesteund wordt. En ook de behandeling en benadering van de Palestijnen wijst allerminst op een wil tot vrede.
Vrede willen betekent bereid zijn om te doen wat voor vrede noodzakelijk is. En dat is in dit geval een oplossing conform de VN-beginselen. Er blijkt voortdurend dat Israël die niet wil.

Israël is enorm afhankelijk van Europa, en zou in beginsel zelfs makkelijk via besluiten aan de Europese vergadertafels tot de orde geroepen moeten kunnen worden.
De EU verplicht diens lidstaten tot bevordering van de internationale rechtsorde, en verbindt de EU aan de elementaire VN-beginselen voor de vrede tussen volkeren.
Europese landen voeren echter al 41 jaar lang geen enkel effectief of efficiënt beleid, dat direct gericht is op de beëindiging van alle schendingen van die vredesbeginselen door Israël, ofwel op de beëindiging van de bezetting en de praktijken in bezet gebied.

Hoe behandelt Israël Europa? Het geeft Europese politici net voldoende respect, om zich van hun steun verzekerd te weten, maar gunt Europa verder nauwelijks een serieuze rol in het vredesproces. En allerlei Israëlische politici laten zich regelmatig zeer denigrerend uit over Europa. Zie Sharon, die zei enkel naar de Amerikanen te willen luisteren. Of Netanyahu, die opmerkte, dat Europa ‘een toontje lager’ moest zingen, wilde het nog enige rol bij de vrede krijgen. Israël heeft ook al geen boodschap aan welke VN-resolutie in de zaak dan ook.

Behoorlijke vredesprocessen zijn er nooit geweest. En dat van Annapolis, waar de EU naar verwijst, is zelfs het dieptepunt van alle. Europa heeft zijn eigen machtspositie nog nooit gebruikt voor het organiseren van enig serieus vredesproces, of het behalen van echte resultaten daarbij.

De Europese veronderstelling dat Israël vrede wil, roept steeds meer twijfels op. Er is sowieso al sprake van een naïviteit, zoals de EU die ook in Bosnië liet zien. Maar de optelsom van de Europese gedragingen begint eigenlijk al richting medeplichtigheid te wijzen. Dat is zeker de opvatting van vele Europese moslims, voor wie de kwestie het schoolvoorbeeld van de Europese normloosheid lijkt te zijn, en die zich mede daardoor van westerse normen afkeren.

De politiek van het aanhalen van de banden met Israël, met als doel om via de verbeterde samenwerking ook te komen tot een oplossing van dit conflict, heeft volledig gefaald. Dat moge de conclusie na 41 jaar wel zijn. Het opnieuw voorstellen daarvan maakt opnieuw een verdachte indruk.

Sluitstuk van de Europese normloosheid is het Hamasbeleid. Israël voldoet nog veel minder dan Hamas aan de gestelde eisen. Israël erkend formeel absoluut geen Palestijnse rechten op de gebieden. Israël is ook vele malen gewelddadiger, omdat alle forse inbreuken op de VN-beginselen geacht worden een zeer gewelddadig karakter te hebben. En de VN-beginselen zijn tevens de meest relevante “internationale afspraken”, die steeds maar geschonden worden.

Onverkoopbaar en niet te verenigen met het “Peace and Democracy” is ook de Europese weigering om het met een absolute meerderheid democratisch gekozen Hamas (met 57%) te erkennen als de wettelijke vertegenwoordiger van de Palestijnen. Dat is een primeur die nog nooit vertoond is, en die de laatste resten van de Europese geloofwaardigheid doet verbleken.
De theorie rond het aanhalen van banden is hier ook ineens spoorloos verdwenen.

Het Europese Israëlbeleid is het meest schaamteloze-, en misschien wel het grootste schandaal in de naoorlogse westerse buitenlandpolitiek sinds WO II.
Europese politici wekken steeds meer de indruk, dat het vooral hun eigen interne belangen zijn, waardoor er geen politiek ontwikkeld wordt, die op een echte effectuering van de essentiële vredesbeginselen gericht is. Voor het electoraat wordt er veel over vrede gepraat, maar in praktijk wordt er nog geen deuk in een pakje boter geslagen. Ik geef toe, dat het moed vergt, als die boter zich op het hoofd van collega’s bevindt. Maar beter ten halve gekeerd, dan geheel gedwaald. Het is hoog tijd voor een bezinning op de Europese rol in de Israëlische kwestie. En de wil daartoe moge allereerst blijken uit een opschorting van het voorgestelde EU-Israel Associatieverdrag.

Met hun stem op donderdag 4 dec 2008 zullen Europese politici tevens laten zien, of ze een onderdeel zijn van de beschreven Europese blamage, en daar medeverantwoordelijk voor willen zijn. Graag vraag ik u dringend, in het belang van de echte vrede om uw medewerking, om een halt toe te roepen aan de Europese normloosheid, en moed te tonen in de kwestie.

Met Vriendelijke Groet,
…..

PS: Vergelijkt u de petitie en de motivatie van een honderdtal organisaties, die zich met klem tegen het voorstel keren. http://www.bdsmovement.net/?q=node/179

———————————————–

Emailadressen van de EU parlementsleden:

Het onderstaande blok kan in zijn geheel gekopieerd-, en in de adresbalk van een email geplakt worden. (Ik weet niet of dat ook lukt met de lijst van het Palestina Komitee, want daar zitten steeds nieuwe regels in.)

bastiaan.belder@europarl.europa.eu; thijs.berman@europarl.europa.eu; johannes.blokland@europarl.europa.eu; emine.bozkurt@europarl.europa.eu: paul.vanbuitenen@europarl.europa.eu; kathalijnemaria.buitenweg@europarl.europa.eu; ieke.vandenburg@europarl.europa.eu; dorette.corbey@europarl.europa.eu; jan.cremers@europarl.europa.eu; bert.doorn@europarl.europa.eu; edegroen@europarl.eu.int; jeanine.hennisplasschaert@europarl.europa.eu; sophie.intveld@europarl.europa.eu; lily.jacobs@europarl.europa.eu; joost.lagendijk@europarl.europa.eu; esther.delange@europarl.europa.eu; Kartikatamara.liotard@europarl.europa.eu; europa@maaten.net; toine.manders@europarl.europa.eu; maria.martens@europarl.europa.eu; emeijer@sp.nl; jan.mulder@europarl.europa.eu;
lnist@home.nl; ria.oomen-ruijten@europarl.europa.eu; cornelis.visser@europarl.europa.eu; janmarinus.wiersma@europarl.europa.eu; corien.wortmann@europarl.europa.eu;

——————————————-

Standaardbrief van het Nederlandse Palestina Komitee: ( http://www.palestina-komitee.nl )

(Betreft: het EU-Israel Associatieverdrag. Stemming donderdag 4 december 2008. )
(dit kan ook voor het onderwerp van de email gebruikt worden.)

Geachte Europarlementariër,

Als bewuste wereldburger vraag ik u om op 4 december a.s. tegen het EU-Israël Associatie verdrag te stemmen. Dit verdrag wil de banden met Israël verdiepen en verbreden op een moment dat de EU Israël juist ter verantwoording zou moeten roepen voor zijn voortdurende schending van mensenrechten en internationaal recht.

Dat de EU zich zeer wel bewust is van Israël illegale bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever blijkt uit al Europa’s stemmingen voor VN besluiten zoals in 2004 tegen de Muur en de nederzettingen. In 2002 stemde het EU Parlement voor opschorting van het EU-Israël Associatieverdrag wegens Israël’s schending van mensenrechten en internationaal recht, en er is geen reden dit niet opnieuw te doen.

Met dit nieuwe verdrag geeft de EU Israël de boodschap dat het niet alleen Israël’s Apartheidsregime actief steunt, maar ook dat het Israël niet ter verantwoording zal roepen wegens de massale schending van de rechten van de Palestijnen.

Ik dring er bij u op aan om het initiatief van Miguel D’Escoto Brockmann, voorzitter van de VN Algemene vergadering, te volgen, die de VN leden aanspoorde tot het nemen van sancties om Israël onder druk te zetten de mensenrechtenschendingen te beëindigen. Het is hoog tijd dat de EU dit standpunt overneemt.

Uw stem tot opschorting van het Associatieverdrag is van groot belang. Honderden organisaties roepen wereldwijd op tot opschorting van het verdrag en uw stem tegen het onrecht tegen de Palestijnen (http://www.bdsmovement.net/?q=node/179).

Hoogachtend,
…….

——————————————————-

Met hartelijke groet aan iedereen, die zich met betrokkenheid voor de zaak in zet.
Serge van Erkelens.

PS CORRECTIE:
Voor iedereen die de Europarlementariers mail wil sturen:

Sorry, in de lijst met emailadressen in mijn mail is een foutje geslopen.
Dat kan tot gevolg hebben, dat uw emailprogramma weigert de email te versturen, zolang dit niet gecorrigeerd is.
Dat zal met name gebeuren als u de complete lijst adressen in zijn geheel in de adresbalk van de email geplakt heeft.
Het vierde adres in de lijst is van emine.bozkurt@europarl.europa.eu:
Daar staat een dubbele punt achter, terwijl dat een puntkomma moet zijn.
Het kan veranderd worden, nadat de lijst in de adresbalk van de email geplakt is.
(De fout staat ook in de lijst die het NPK stuurde.)

Met excuses en groet..
Serge.

35 gedachten over “Actie betreffende EU-Israel Associatieverdrag

  1. Bij correctie van : in ; (emine.bozkurt) verdwijnt haar naam compleet uit het lijstje.
    Aan haar moet het schrijven dus appart verzonden worden.
    Aan jeanine.hennisplasschaerts kon de mail niet bezorgt worden.

    Dank Serge, voor alle moeite!
    Ook een persoonlijk schrijven is in de maak.
    Gr.Gerrie

  2. Geachte Gerrie van Zoelen,

    Hartelijk dank voor uw bericht en uw betrokkenheid.

    De zorgen die u uit, deel ik. Het versterken van de banden tussen de EU en Israël zou kunnen bijdragen aan een vreedzame oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hoe groter de Europese betrokkenheid, hoe zwaarder onze invloed weegt op de Israëlische politiek. Maar een versterking van de samenwerking zou niet moeten plaatsvinden zonder concrete verbeteringen van de humanitaire toestand in de Palestijnse gebieden .

    De goedkeuring door het Europees Parlement van deelname van Israël aan Europese samenwerkingsprogramma’s zou daarom aan voorwaarden gebonden moeten zijn. Om die reden zal de sociaal-democratische fractie, waarvan de PvdA deel uitmaakt, bij aanvang van de vergadering op 3 december verzoeken de ratificatie van het samenwerkingsakkoord uit te stellen. De eventuele uiteindelijke goedkeuring zou dan verbonden worden aan een nader onderzoek, concrete toezeggingen, politiek commitment aan het vredesproces en verbeteringen van de humanitaire en mensenrechtensituatie.

    Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Namens de PvdA-delegatie in het Europees Parlement,

    Jan Marinus Wiersma
    Lid van het Europees Parlement voor de PvdA

    tel: +32 2 28 45435 (Brussel)
    tel: +33 3 88 1 75435 (Straatsburg)
    fax: +32 2 28 49435
    email: janmarinus.wiersma@europarl.europa.eu

  3. Beste Gerrie,

    Ons voornemen is inderdaad om als SP-fractie tegen het EU-Israel Associatieverdrag te stemmen.

    In een notedop is de SP pas voor een associatieverdrag met Israel op het moment dat Israel volledig meewerkt aan de snelle totstandkoming van een gelijkberechtigde Palestijnse buurstaat. Nu een dergelijk samenwerkingsverdrag afsluiten is een verkeerd signaal.

    Wij zullen deze positie kracht bijzetten door ook een stemverklaring af te geven na de stemming aanstaande donderdag,

    met vriendelijke groet, kind regards,

    Koen Roovers
    Medewerker van Erik Meijer
    adres: ASP7F269, Wierzstraat 60, 1047 Brussel
    telefoon 0032 228 47492, fax 0032 228 49492

    http://www.sp.nl
    nieuwsbrief SP in Europa: abonnement via http://europa.sp.nl
    SP news in English: http://international.sp.nl

  4. Anja.Ik heb deze oproep ook uit Belgie ontvangen.Ik probeer ze alle te versturen! Op mijn manier ben ik ook bezig om Israei aan de ‘kaak’ te stellen,jammer dat het bij mij niet vlugger gaat. Ik ben het geheel eens dat die oproep gedaan is en ik roep anderen op om mee te doen! Succes gewenst. J.F. verhagen

  5. 3e possitieve reactie!!!!

    Beste Gerrie van Zoelen,

    Dank voor uw mail over het associatieverdrag van de EU met Israel. U heeft volkomen gelijk: het zou een gemiste kans zijn om het associatieverdrag met Israel uit te breiden zonder daar voorwaarden bij te stellen. Dat zou opgevat worden als steun aan de Israelische politiek jegens de Palestijnen. Israel is hier de vragende partij, dan moeten we deze onderhandelingen over het associatieverdrag gebruiken om de situatie te laten verbeteren.

    Israel voert naar mijn mening een anti-israelische politiek. Omdat er op de korte termijn misschien veiligheid ontstaat door de Muur etc., maar op de langere termijn kan geen vrede uit voortkomen als mensen stelselmatig geminacht worden, van hun land beroofd, en als ze moeten leven zonder economische, culturele en sociale toekomst.

    Ik vind dat besprekingen over het associatieverdrag vooruitgang in het vredesproces moeten weerspiegelen, zoals overigens eurocommissaris Ferrero-Waldner ook zelf heeft gezegd. Daarom roep ik samen met mijn collega Jan Marinus Wiersma de PES fractie op om de stemming uit te stellen. Mocht het toch tot een stemming komen as donderdag dan zal ik uiteraard tegen het rapport stemmen.

    Kortom, ik dank u voor uw terechte reactie.

    Hartelijke groet,

    Thijs Berman

  6. Hier nog een voorbeeldbrief, met een iets andere insteek:

    Geachte volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement,

    Hierbij zend ik u twee zeer dringende verzoeken.

    Het eerste is om niet akkoord te gaan met behandeling van het EU-Associatieverdrag op 4 december en daartoe pas over te gaan als Israël de huidige hermetische afsluiting van de Gazastrip opheft; goederen, hulpverleners, journalisten en waarnemers weer vrij toegang krijgen; de energietoevoer naar Gaza volledig wordt hersteld; en Gazanen weer in staat worden gesteld buiten Gaza de medische hulp te verkrijgen waaraan zij dringend behoefte hebben.

    De humanitaire ramp die op dit moment als gevolg van een collectie bestraffing de gehele burgerbevolking in Gaza treft is ongekend. Het handelen van Israël is buiten proportie en in strijd met alle internationale verdragen en resoluties. U weet dat ook en u zwijgt.
    Het wordt de hoogste tijd dat ook u als volksvertegenwoordiger in het Europarlement een zichtbare daad stelt tegenover deze schendingen van mensenrechten en het aan de laars lappen van internationale resoluties.

    Het tweede verzoek luidt eigenlijk hetzelfde. Onafhankelijk van het moment waarop het EU-Associatieverdrag wordt geagendeerd: stem TEGEN, zolang Israël niet bereid is de bezetting op te heffen. Besef dat dit HET moment en de gelegenheid is om de internationale rechtsorde te beschermen, te herstellen en de impasse in het Midden-Oosten-conflict te doorbreken. Besef dat u daarmee ook een welkome opening maakt voor -en ondersteuning biedt aan- nieuw Amerikaans beleid. Besef dat van uw houding en besluit letterlijk vele mensenlevens afhangen. Besef ook dat steeds meer Nederlanders zich niet meer kunnen verenigen met wat in Gaza gaande is.

    Ik kan me er als Nederlands staatsburger niet meer mee verenigen.

    In vertrouwen dat u de in mijn ogen juiste beslissing zult nemen,
    met vriendelijke groet,

    Clara Legêne
    Henegouwenlaan 18, 4871 BJ Etten-Leur

  7. reactie Thijs Berman (PvdA)

    Dank voor uw mail over het associatieverdrag van de EU met Israel. U heeft volkomen gelijk: het zou een gemiste kans zijn om het associatieverdrag met Israel uit te breiden zonder daar voorwaarden bij te stellen. Dat zou opgevat worden als steun aan de Israelische politiek jegens de Palestijnen. Israel is hier de vragende partij, dan moeten we deze onderhandelingen over het associatieverdrag gebruiken om de situatie te laten verbeteren.

    Israel voert naar mijn mening een anti-israelische politiek. Omdat er op de korte termijn misschien veiligheid ontstaat door de Muur etc., maar op de langere termijn kan geen vrede uit voortkomen als mensen stelselmatig geminacht worden, van hun land beroofd, en als ze moeten leven zonder economische, culturele en sociale toekomst.

    Ik vind dat besprekingen over het associatieverdrag vooruitgang in het vredesproces moeten weerspiegelen, zoals overigens eurocommissaris Ferrero-Waldner ook zelf heeft gezegd. Daarom roep ik samen met mijn collega Jan Marinus Wiersma de PES fractie op om de stemming uit te stellen. Mocht het toch tot een stemming komen as donderdag dan zal ik uiteraard tegen het rapport stemmen.

    Kortom, ik dank u voor uw terechte reactie.

    Hartelijke groet,

    Thijs Berman

  8. Bedankt voor het plaatsen Anja!
    Er is intussen een leuke email-oorlog aan de gang..

    Fenny Stavast merkte terecht op dat het belangrijk is om te reageren als Parlementariers antwoorden.

    Het emailadres van Jeanine Hennisplasschaerts werkte hier ook niet.

    Wie Nederlandstalige Belgische parlementariers wil mailen: je kunt het volgende blok in zijn geheel in de adresbalk van een mail plakken:

    ivo.belet@europarl.europa.eu; frieda.brepoels@europarl.europa.eu; philip.claeys@europarl.europa.eu; jean-luc.dehaene@europarl.europa.eu; mia.devits@europarl.europa.eu; koen.dillen@skynet.be; said.elkhadraoui@europarl.europa.eu; bart.staes@europarl.europa.eu; dirk.sterckx@europarl.europa.eu; marianne.thyssen@europarl.europa.eu; johan.vanhecke@europarl.europa.eu; anne.vanlancker@europarl.europa.eu;

    Groet! Serge.

  9. Ik heb Wiersma nog even gemailed:

    Geachte Heer Wiersma,

    De PvdA gaat voorstellen de zaak van het EU-Israel Associatieverdrag uit te stellen, en daar ben ik zeer blij mee.

    Maar de PvdA denkt aan het aanhalen van de banden met Israel, onder het stellen van voorwaarden.
    U redeneert, dat dit de positie van Europa in het conflict zou versterken.

    Dat is absoluut niet zo, en dat blijkt ook al 40 jaar. Hele generaties politici hebben dit al voor u betoogd, en het werkt absoluut niet.
    Israel slaagt er al 41 jaar in, om landrechten, mensenrechten en de 4e conventie van Geneve op grote schaal te schenden, zónder de steun van het westen te verliezen.
    Dit is het knapste stukje diplomatie, dat in de westerse wereld na WO II vertoont is. Het is echt razend knap hoe dit onder allerlei mooie woorden, beloften, en hoopvolle verwachtingen, steeds maar door gaat.

    De methode van het vangen van een grote vis gaat hier nog steeds op. Het lijntje binnen halen, als de vis wat moe of afgeleid is, maar vooral weer laten vieren als de vis hard trekt. En maar aas uitstrooien. Zo speelt israel het spel al 40 jaar, met groot succes.

    Als de PvdA werkelijk vrede beoogt, en dus niet zoals zovelen een dubbele agenda heeft, dan heeft de PvdA de keuze om hier speelbal van te willen zijn of niet. Gelooft u me: Israel heeft betere diplomatieke strategen dan de PvdA, of Nederland in het algemeen. En het zijn ex-Europeanen, die bijzonder goed weten, hoe hier de zaken werken.

    Conform uw visie, is er in feite maar éen soort “voorwaarde” die een groen licht voor banden met israel kan geven: het staken van een groot deel van de schendingen van de VN-beginselen. Kleinere dingetjes zijn absoluut niet genoeg. Moreel niet, en rechtens niet, en qua vredesdenken niet.
    En er is maar één manier om een groot deel van die schendingen te stoppen, en dat is een volledige terugtrekking tot de grenzen van 1967.
    De internationale gemeenschap eist dat ook al 40 jaar, en het wordt nu tijd om echt geloofwaardig te zijn. Halfslachtig zijn betekent hier: een onderdeel van de 41-jarige mislukking zijn.

    De PvdA begeeft zich op bijzonder glad ijs, als het met minder genoegen neemt, en zal daardoor alleen maar speelbal worden in het circus van de afgelopen 41 jaar. Graag plaats ik hieronder nogmaals mijn eerdere schrijven, om te laten zien in wat voor een wespennest de PvdA zich dan steekt.

    Het grote probleem in de zaak zijn niet de oplossing of de gezonde redeneringen en de standpunten, maar het electoraat en de interne verhoudingen binnen de partij. Vermoedelijk weet u het zelf: Het is niet moeilijk om een goed standpunt te vinden en een goed beleid te ontwikkelen, maar daar komen problémen van. De verkoopbaarheid is in feite ook al geen probleem. Er kan een uitstekend verhaal geproduceerd worden, dat een harder beleid steunt.

    Vergelijkt u ook de huidige trend van duidelijkheid en hardheid in de politiek, met de softe verhalen van rechts over de aanpak van Israel. De PvdA moet hier makkelijk terug kunnen scoren, en laat in feite kansen liggen. De zaak vergt dus vooral politieke moed.

    Met dank voor uw inzet,

    Serge van Erkelens.

  10. Goede actie!

    Ik heb inmiddels alle bovengenoemde Nederlandse en Belgische Euro-parlementleden aangeschreven.

    Anja en uiteraard Serge,Clara en Gerrie bedankt voor de beschikbaar gestelde info.

  11. Serge, de SP stemt tegen het associatieverdrag omdat Israël eerst volledig moet meewerken aan verbetering van de omstandigheden en de PvdA stemt tegen het associatieverdrag omdat Israël eerst volledig mee moet werken aan een verbetering van de omstandigheden. Leg me nog even het verschil tussen de PvdA en de SP uit als je wilt. Of ga je de SP ook nog vragen of ze een dubbele agenda hebben? Dan heb ik niets gezegd.

  12. Anja en bezoekers Mijn manier om Israel aan de ‘kaak’ te stellen en om veel ‘ogen’ te doen openen,begint bij 12 mei 1949 met de Resolutie 273 (111). Deze resolutie behandelde de toelating en stemming over Israel als toekomstig lid van de Verenigde Naties. ‘In bezit van het rapport van de Veiligheid- raad van het VN-lidmaatschap door Israel. Merkt op,dat Israel een vredelievende staat is en in staat en bereid is om zijn verplichtingen,als genoemd in het Handvest,na te komen.(mijn commentair op deze zin: Wat is daar terecht van gekomen?)Maar ik ga verder: Merkt op,dat de Veiligheidsraad aan de Algemene Vergadering de aanbeveling heeft gedaan om Israel toe te latenlaten als lid van de Verenigde Naties; ( en wat hebben ze toegelaten??? maar ik ga weer verder. Merkt voorts op dat de staat Israel heeft verklaard,dat deze’zonder enig voorbehoud de verplichtingen van het VN-Handvest accepteert en deze,vanaf de dag dat het lid is van de VN,zal respecteren’; (repecteren! maar wat? Bezetting,onderdrukking,landroof,verwoesting van vele huizen en tenslotte,het ‘kleinhouden’ van de oorspronkelijke bewoners van Palestina) En dan verder: Roept in herinnering haar resoluties van 29 november 1947 (181; Verdelingsplan) en 11december 1948I194;recht op terugkeer Palestijnse vluchtelingenI en neemt nota van de verklaringen en uitleg van de vertegenwoordiger van de Israelische regering tegenover het Ad Hoc Politiek Comite,de uitvoering respecterend van genoemde resoluties; I…I 1. Besluit ,dat Israel een vredelievende staat is,die zijn verplichtingen,als genoemd in het Handvest,accepteerd, en in staat en bereid is deze na te komen; 2. Besluit Israel toe te laten als lid van de Verenigde Naties……..Ik kan al 2 maanden aan niets anders denken dan aan:Vredelievend…Accepteren…Respecteren!!! Denk hier toch eens over na!!! Wat hebben ze als lid binnen gehaald? Alleen boycotten zal helpen. J.F.H.J.M. Verhagen joop@verhagenleiden.nl

    koen.dillen@skynet.be;

    said.elkhadraoui@europarl.europa.eu;

    bart.staes@europarl.europa.eu;

    dirk.sterckx@europarl.europa.eu;

    marianne.thyssen@europarl.europa.eu;

    johan.vanhecke@europarl.europa.eu;

    anne.vanlancker@europarl.europa.eu;
    erdeligsplan

  13. Via Amin Ghazal:

    Geachte,

    Ik deel uw bezorgdheid over de zogenaamde upgrading van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Israël.

    In feite zullen er volgende donderdag twee stemmingen zijn. Een waarbij het Europees Parlement zijn instemming moet verlenen aan de Associatieovereenkomst en één over de resolutie die de voorwaarden waaronder “instemming” wordt gegeven nader omschrijft.

    Met de groene fractie hebben we die resolutie zo scherp mogelijk proberen te maken, en we zijn daar vrij aardig in gelukt. Volgende elementen zijn ondermeer opgenomen door onze expliciete druk:

    B. bis (new) whereas the European Neighbourhood Policy aims also at providing a framework for developing good-neighbourly relations between bordering countries with a view to overcoming past differences and tensions and facilitating a comprehensive settlement of the ongoing conflicts; whereas a genuine development of the European Neighbourhood Policy can only be possible if progress is made in the resolution of the existing conflicts,

    G. bis (new) whereas the question of the products coming from the Israeli settlements in the Occupied Territories and exported to EU countries has not yet been fully clarified and solved by the Member States; whereas the development of trade relations between the EU and the PLO that fall within the EU-PLO Interim Association Agreement have often been hampered by the Israeli authorities who are responsible of the customs of the Occupied Territories,

    H. Whereas relations between the EU and Israel, under Article 2 of the Association Agreement, are based on respect for human rights and democratic principles; whereas the Action Plan underlines that the EU and Israel share the common values of democracy, respect for human rights and the rule of law and basic freedoms, and that the level of ambition of the EU-Israel relationship will depend on the degree of commitment to common values as well as the mutual interests and the capacity of each party to implement jointly agreed priorities; Underlines the importance of a creation of a sub-committee on Human Rights in order to deal with these questions in an appropriate institutional framework;

    H. bis (new) whereas the European Community must respect international law in the exercise of its powers, cannot apply or implement its own legislation in a manner that recognizes as lawful or gives legal effect to the situations resulting from serious breaches of international law, and must ensure that all Community programmes are implemented in a manner that does not give rise to the deficient implementation of Community legislation;

    5. bis (new) Notes that Israel implements its contractual relations with the Community in accordance with its domestic legislation and institutional practice mandating the settlement and annexation of parts of the Occupied Territories, and notes the past failures of the Community and Member States to prevent the preferential importation of ineligible settlement products, the failures of the Commission to prevent the participation of settlement-based entities in Community programmes, and the deficient implementation of Community legislation that has resulted;

    5. ter (new) Calls upon the Commission and the Council to ensure that all memoranda of understanding based on this Protocol contain provisions that would prevent further cases of deficient implementation of Community legislation from taking place;

    7 .bis (new) Is confident that Israel will respect the Community’s need to comply with its own legal obligations under the Treaty and under general international law and will cooperate with the Community’s efforts to do so;

    9. bis (new) Takes the view that the upgrading at this stage of the relations between the EU and Israel could send the wrong signal in case no concrete progress is made as regards the Israeli-Palestinian peace process with regard, in particular, to the plight of the Palestinian population in the Gaza Strip and the West Bank and the commitments made in Annapolis;

    We zullen tijdens de stemming in de plenaire vergadering op donderdagmiddag nog proberen volgende paragraaf toe te voegen:

    Takes the view that the upgrading of the relations between the EU and Israel should go hand in hand with the respect of the commitments made in Annapolis towards a comprehensive political settlement, the full implementation of the EC-PLO Interim Association agreement and the end of the humanitarian crisis in the Occupied Territories;

    Onze groep van groene europarlementsleden moet nog formeel beslissen over onze uiteindelijke houding (we komen woensdagochtend om 11 uur bijeen).

    Waarschijnlijk zal de stemming als volgt lopen:

    Eerst wordt de resolutie goedgekeurd of afgekeurd. Als groenen zullen wij deze kritische resolutie goedkeuren als ook dat laatste amendement wordt goedgekeurd.

    Dan zullen we de plenaire vragen de stemming over de “instemming” met het EU-Israel AssociatieOvereenkomst uit te stellen om te kunnen nagaan of de Israelische autoriteiten ja dan neen bereid zijn postief om te gaan met de voorwaarden die het EP oplegt.

    Als de plenaire beslist de stemming niet uit te stellen of als er een weinig kritische resolutie wordt goedgekeurd, zal ik tegen de “instemming” met de EU-Israel Associatieovereenkomst stemmen, zoals jullie me dat ook vragen.
    Ik blijf jullie op de hoogte houden van de stand van zaken.

    Met vriendelijke groeten,

    Bart Staes
    Europees Parlement Groen!

  14. Dag vrienden! 🙂

    Ik wil jullie niet teveel sturen, maar Dr. Geert van Moorter stuurde een mail naar de europarlementariers, die als voorbeeld kan dienen, en die sowieso inspirerend is. Bij deze..

    Groet!

    Serge van erkelens

    ———————————————–

    Betreft: het EU-Israel Associatieverdrag. Stemming donderdag 4 december 2008.

    Geacht Parlementslid,

    Op 4 december zal er aan het Europees Parlement een protocol ter stemming worden voorgelegd over de deelname van Israël aan communautaire programma’s van de Europese Unie. De aangekondigde stemming is een gevolg van een eerdere beslissing van de Europese Unie van 16 juni om de relaties met Israël in het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid op te waarderen. Als het protocol goedgekeurd wordt heeft Israël een grote toegang tot een hele reeks wetenschappelijke, technische en academische programma’s.

    De stemming vindt plaats op het ogenblik dat Israël de Gaza-strook een compleet embargo heeft opgelegd, een collectieve strafmaatregel die in de Vierde Conventie van Genève als oorlogsmisdaad staat geclassificeerd. Als het protocol wordt goedgekeurd dan geeft het Europees Parlement verder legitimiteit aan een bezettingsmacht die alle tot nu gesloten akkoorden over de bevriezing van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever met de voeten treedt. Een goedkeuring zou ook van weinig respect getuigen voor de uitspraak van het Internationaal gerechtshof in Den Haag over het illegaal karakter van de muur die in de bezette Westelijke Jordaanoever is opgetrokken.

    In het laatste rapport voor de VN-Mensenrechtenraad, stelde de Speciale Rapporteur voor de Situatie van de Mensenrechten in de Palestijnse Gebieden, dat “Israël de instrumenten handhaaft en uitbreidt, die het ernstigst de mensenrechten schenden zoals militaire invallen, nederzettingen, de scheidingsmuur, beperkingen op de bewegingsvrijheid, de Judaïsering van Jeruzalem en de huizenvernietiging.”

    Als de Europese Unie in de toekomst geloofwaardig wil zijn in haar strijd voor de mensenrechten en het respect voor het internationaal recht, dan moet het Europees Parlement dat ook tot uitdrukking brengen in de stemming over dit protocol.

    Wij vragen dat u in het belang van de mensenrechten en het internationaal recht niet uw goedkeuring geeft aan dit protocol zodat op die manier een duidelijk signaal wordt gegeven dat Israël eerst haar internationale verplichtingen moet nakomen

    Hoogachtend,

    Dr. Geert Van Moorter

  15. Persbericht van Attac Vlaanderen

    Israël bijna 28ste lid van de Europese Unie?

    Meer dan honderd landen komen deze week, van 2 tot 4 december 2008, in Oslo samen om het verdrag tegen het gebruik en de productie, handel en opslag van clustermunitie te tekenen.

    Donderdag 20 november werd in het Europese parlement een resolutie gestemd ter ondersteuning van die Internationale Conventie.

    Israël zal in Oslo niet aanwezig zijn.

    De Verenigde Naties schatten dat Israël in 2006 vier miljoen clusterbommen boven Libanees grondgebied heeft afgeworpen en dat 40 procent niet onmiddellijk is geëxplodeerd.

    België heeft, na de oorlog van Israël tegen Libanon, 400 soldaten naar Libanon gestuurd. Hun hoofdtaak is het opruimen van mijnen, waaronder de clusterbommen die door Israël vooral in het zuiden van het land gedropt zijn.

    Op 3 september 2008 kwam een Belgische militair in het zuiden van Libanon om het leven wanneer een Israëlische clusterbom, die hij aan het ontmantelen was, in zijn handen ontplofte.

    Op 2 december zal de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken een bezoek brengen aan het Europees Parlement om diezelfde parlementsleden die de resolutie ter ondersteuning van het verdrag over clustermunitie tekenden, ervan trachten te overtuigen een overeenkomst tussen de EU en Israël in plenaire vergadering aan te nemen.

    Op 5 november heeft de Commissie van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van het Europees Parlement immers ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie en de Raad voor deelname van Israël aan Europese programma’s.

    De ondertekening van het protocol betekent dat Israël in feite een statuut van bijna-lid van de Europese Unie krijgt.

    Concreet betekent dit:

    dat Israël beloond wordt voor zijn interpretatie van het Associatieakkoord, het handelsakkoord met de EU dat Israël consequent toepast op zijn nederzettingen. Hierdoor krijgen nederzettingsproducten onrechtmatig taxatievoordelen in de Europese Gemeenschap. Deze praktijk gaat tot op heden door, ondanks een technische regeling tussen Israël en de EU.
    dat Israël zal kunnen deelnemen aan alle wetenschappelijke, academische en technische programma’s van de Europese Unie.
    dat Israël zal kunnen deelnemen aan Europol, het samenwerkingsverband van de Europese politiediensten. Dit terwijl geweten is dat foltering, in tegenstelling tot het Europese Gemeenschapsrecht, volgens Israël’s nationale wetgeving niet illegaal is.
    dat voorbijgegaan wordt aan het feit dat het Israëlische leger de onwettige praktijk van buitengerechtelijk executies van gezochte Palestijnse militaire leiders verder wil uitbreiden. Nochtans veroordeelde de EU nog maar pas in februari 2008 de toenemende toepassing van doodstraffen en executies in de Islamitische Republiek Iran. De EU herhaalde toen ook het standpunt dat zij van oudsher huldigt, namelijk dat zij ’in alle omstandigheden’ tegen de doodstraf is.
    In ruil voor deze voordelen zal Israël geen enkele verplichting hebben, noch zal hen enig engagement gevraagd worden ten opzichte van de Palestijnen. Geen enkele voorwaarde zal hen gesteld worden in verband met respect voor het Internationaal recht, de mensenrechten of de ‘vredesbesprekingen’ met de Palestijnen.
    Het decor

    Israël is een staat die sinds decennia straffeloos alle conventies van het Internationaal Recht aan zijn laars lapt.

    Israël werd ettelijke malen veroordeeld in resoluties bij de VN. Ook het Internationaal Hof Van Justitie in Den Haag noemde, op 9 juli 2005, de bouw van de muur illegaal en eiste de afbraak. De realiteit is dat de de bouw van nederzettingen versneld wordt doorgevoerd. Net zoals de bouw van de muur onverdroten voortgaat en de afsluiting van de Palestijnse gebieden wordt versterkt.

    In de Gazastrook worden vandaag anderhalf miljoen Palestijnen uitgehongerd. We citeren enkele cijfers uit een bericht van Mario Bergen, actief lid van de Midden-Oosten Mediawatch, aan de VRT-nieuwsredactie:

    Basisvoedsel zoals melk, bloem, voedseloliën, vlees, rijst en peulvruchten zijn niet beschikbaar in grote hoeveelheden.
    Nog maar enkele bakkerijen hebben brood, waarvoor men uren in de rij moet staan.
    35 % van de 260 inwoners van de Gazastrook die stierven door de Israëlische blokkade waren kinderen.
    40 % van de basismedicatie is niet meer voorhanden.
    20 % van de veestapel ging eraan door tekort aan veevoeder en vaccinaties.
    Vissers hebben geen gas meer voor hun boten.
    700.000 kippen werden gedood door gebrek aan veevoeder.
    De landbouwsector heeft een tekort aan zaden, pesticiden en bemesting.
    De Gazastrook heeft dagelijks behoefte aan 867 ton bloem, 153 ton suiker, 110 ton rijst, 75 ton verschillende soorten olie en 49 ton kruiden en groenten.
    Vandaag stellen ook diverse leiders van rechtse politieke partijen in Israël voor een open luchtgevangenis te bouwen in de Negev en die vol te stoppen met leiders van Hamas en de Islamitische Jihad. Deze gevangenen zullen dan als menselijk schild worden gebruikt tegen Qassam-raketten.

    Volgens de Israëlische vice-minister van Veiligheid gaat Israël zeker een grootschalig militair initiatief starten tegen de Gazastrook, maar anders dan voorheen en op het tijdstip dat Israël zelf verkiest.

    Heeft de EU lak aan haar eigen resoluties en de massale schendingen van de Palestijnse rechten?

    We mogen van de Europese parlementsleden toch wel verwachten dat ze op de hoogte zijn:

    van de voortdurende illegale bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever;
    van de voortdurende illegale bezetting en massale kolonisatie van Oost-Jeruzalem;
    van het feit dat EU-lidstaten regelmatig gestemd hebben voor VN-resoluties die Israël veroordelen;
    van het feit dat het Internationaal Hof Van Justitie in Den Haag de bouw van de muur illegaal noemde en de afbraak eiste;
    van het feit dat hun eigen vergadering, het EU-parlement, in 2002 stemde voor opschorting van de associatieovereenkomst EU-Israël op grond van Israël’s schendingen van de mensenrechten.
    van het feit dat in alle 25 EU-landen de doodstraf is afgeschaft en het voor de tien landen die in 2004 toetraden een voorwaarde was om toegelaten te worden tot de unie.
    Kunnen de Europese parlementsleden ons dan ook uitleggen om welke redenen de EU vandaag tot een wijziging van haar besluit tot opschorting van de overeenkomst zou komen, het voornemen heeft de ogen te sluiten en van plan is dit protocol te ondertekenen?
    Waarom laat de EU binnen enkele dagen de wereld weten dat het effectief het Israëlische apartheidsregime steunt en in feite lak heeft aan haar eigen resoluties en de massale schendingen van de Palestijnse rechten?

    Omdat een andere wereld mogelijk is,
    Eric Goeman,
    Woordvoerder Attac Vlaanderen

  16. Hartelijk dank voor uw bericht en de getoonde betrokkenheid.

    Zoals u mag verwachten volg ik de ontwikkelingen kritisch en met grote belangstelling.

    Uw opmerkingen zal ik uiteraard meenemen in mijn overwegingen.

    Vriendelijke groet,
    Jules Maaten

  17. Hello, it is a good thing that many individuals and organisations took the initiative to address our MEP’s to ask them not to agree to the upgrading process. I myself tried to get into contact by phone with Berman and Wiersma, but I could not reach them today unfortunately. If it is true that the voting in the Parliament is earlier than originally planned then this is a shame. Especially since many MEP’s know that civil society and NGO’s are active on this dossier and I think for MEP’s it is part of their job to keep in touch with their voters and give them the opportunity to have input in these kind of important matters. It is very disappointing to me too that none of the MEP’s alarmed us about this event and that by chance we came upon this information. For people who have their heart with the PES delegation it is also confusing that one of them Veronique de Keyzer is rapporteur in this case and is suggesting to vote now for the upgrading although there is absolutely no guarantee that Israel will live up to conditions and values the EU is so propagating to other newcomers in the community. Well a good lesson for us all, we have to work with a very good planning and have to know what is coming up in EP and EU institutions many months ahead and we have to find this info on ourselves since nobody from the EP or the EU institutions will be so nice to hand over this info in an early stage, when we can still have input and work on it,

    Max Wieselmann, An Other Jewish Voice/Een Ander Joods Geluid

  18. Oproep van Leila Shahid:

    In its meeting on November 5 in Brussels, the Committee on Foreign Affairs and Security of the European Parliament endorsed the European Commission and Council proposal about Israel participation in the European Community programs. This new protocol of cooperation offers to Israel a full access to the EU scientific, academic, research and technical programmes.

    For its entry into force, the agreement must have the backing of European Parliament (EP). It will be submitted to a vote at the plenary meeting on Thursday, December 4 in Brussels. The Israeli Foreign Minister will visit the European Parliament on Tuesday, December 2 to put pressure on MEPs to vote in favour of this agreement.

    This new cooperation protocol between the EU and Israel intervenes while on the ground, Israel is accelerating settlements construction, reinforces the closure of Palestinian territories, especially in the Gaza Strip, and practice many forms of violation of human rights.

    I call on you to work for the mobilize of all non-governmental organizations in your country, to intervene with the EP in order not to grant this privilege to Israel before it implements the principles of peace.

    Here is a link where you can find all the information needed
    to contact your MEPs.

    http://www.europarl.europa.eu/members.do?language=EN

    Sincerely,
    Leïla Shahid

  19. Dit bericht kreeg ik zojuist van Bart Staes uit België:

    PERSBERICHT

    Europees Parlement stelt upgrade relatie met Israël uit

    Brussel, 3 december 2008 – Het Europees Parlement stemt donderdag toch niet over de geplande upgrade van de betrekkingen met Israël. Dat is de uitkomst van het debat dat woensdag werd gevoerd. De Groenen in het Europees Parlement drongen aan op een uitstel, vanwege de aanhoudende erbarmelijke situatie in Israël.

    Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is blij met deze uitkomst en meent dat een upgrade van het Associatieverdrag met Israël op dit moment een verkeerd signaal is.
    “Er moet pas een intensivering met Israel komen als er een echt vredesproces tot stand wordt gebracht en de humanitaire crisis in de Gaza-strook voorbij is. Rapporteur De Keyzer (sociaal democraten) had eerst voorgesteld om in te stemmen, maar kwam daar na een verzoek van de Groenen op terug. Het is onduidelijk wanneer het EP wel over een upgrade gaat stemmen”, zegt Staes.
    De Israëlische premier Tzipi Livni riep dinsdag nog het Europarlement op om vóór de upgrade te stemmen. Volgens haar waren Europa en Israël eensgezind in hun streven naar vrede. De twijfel om voor de overeenkomst te stemmen zou slechts voortkomen uit een imagoprobleem dat Israël heeft.
    Staes vindt dat Livni te gemakkelijk haar verantwoordelijkheid afschuift: “Israël draagt zelf bij aan een slecht imago door structureel het internationaal recht te schenden. De collectieve bestraffing van de bevolking in de Gaza-strook, die steeds meer op uithongering gaat lijken, is op geen enkele manier goed te praten of uit te leggen. Hoewel de betrekkingen met Israël erg belangrijk zijn, kunnen we op dit moment onmogelijk ja zeggen terwijl deze situatie voortduurt”.

    De Groenen in het EP hebben al eerder gezegd dat ze op zijn minst een verbetering van de situatie verwachten of een stap op weg naar vrede. “Gelukkig heeft het Parlement op het laatste moment ingezien dat een goedkeuring van een upgrade nu, neerkomt op een goedkeuring van de ellende in Gaza”, aldus Staes.
    In februari kondigden de regeringsleiders van de EU al aan dat zij Israël wilden toestaan om deel te nemen aan samenwerkingsprogramma’s van de EU. Groen! is groot voorstander van nauwer samenwerken met de buren van de EU, maar meent dat er duidelijke voorwaarden moeten worden gesteld op het gebied van mensenrechten en democratie.

    Bart Staes
    0475372757

  20. Beste meneer Maaten

    Van alle reacties die ik ontving is die van u het meest ‘politiek’.
    Eigenlijk zegt u niets……..

    hopelijk bent u het toch met mij eens

    Monique Ubachs

    Op 3 december 2008 12:14 schreef MAATEN Jules het volgende:

    Geachte mevrouw Ubachs,

    Hartelijk dank voor uw bericht en de getoonde betrokkenheid.

    Zoals u mag verwachten volg ik de ontwikkelingen kritisch en met grote belangstelling.

    Uw opmerkingen zal ik uiteraard meenemen in mijn overwegingen.

    Vriendelijke groet,
    Jules Maaten

  21. Geachte,

    Zopas (woensdagmiddag 3 december, 15.30 uur) zijn we erin geslaagd het debat én de stemming over de upgrade van de relaties tussen de EU en Israël van de agenda te halen. Er komt dus geen debat en ook geen stemming over dit Associatieakkoord.

    Ik stuurde zopas bijgaande persmededeling uit.

    Daaronder vindt u een overzicht van de initiatieven die we als Europese groenen in de aanloop naar het debat en de stemming ondernomen.

    Samengevat was dit:

    -Zorgen voor een zeer kritische resolutie ten aanzien van Israël waarbij het EP de voorwaarden omschreef onder dewelke wij bereid zouden zijn “in te stemmen” met een versterkte Associatie overeenkomst,
    – Na stemming van die kritische resolutie de stemming over het “formele instemmen” met de Associatieakkoord uitstellen en op bais van de tekst van de resolutie gaan onderhandelen met de Israëlische autoriteiten en duidelijk maken dat we niet “instemmen” zolang er geen gevolg wordt gegeven aan onze bezorgdheden,
    – Pas instemmen als er vooruitgang is,
    -Indien geen vooruitgang, niet instemmen!

    Bij de start van de werkzaamheden werd duidelijk dat een meerderheid van het EP (vnl. Christen-democraten en liberalen) eerst de “instemming” wilden verlenen en pas daarna de “kritische” resolutie wilden stemmen. Dat is natuurlijk onzin.

    Dan heeft mijn groene ractie en de fractie van Verenigd Europees Links een oorstel ingediend om het debat en de stemming over de upgrade van de betrekkingen tussen Israële en de EU sine die uit te stellen.

    Dit voorstel heeft het gehaald met 194 stemmen voor, 173 tegen en 10 onthoudingen. Hoe de collega’s persoonlijk gestemd hebben is niet na te gaan, maar globaal gezien was het zo dat de christen-democraten tegen stemden, de liberalen verdeeld en groenen, socialisten en vernigd europees links voor!

    Daarmee wordt Israël zeer zeker onder druk gezet.

    Hieronder mijn persmededeling en de coumentratie die ik alle emailers die me een bericht stuurden voor 3 december 15 uur bezorgde.

    Van harte,

    Bart Staes,

    Europees Parlementslid Groen!

  22. hallo allemaal,hou die spirit vast, dit is een kleine overwinning, maar we moeten zo doorgaan.
    Gerrie, ik heb je ereactie gelezen onder eht artikel van warchawski. bedankt daarvoor. We moeten inderdaad steeds meer mensen van die zijlijn vandaan trekken.
    het blijkt dus dat deze akties impact hebben, geweldig. Anja, bedankt voor het gebruik hiervoor van jouw blog. Ook de United civilians for peace (UCP) hebben emails heen en weer gestuurd. hartstikke mooi.
    gefeliciteerd allemaal, maar doorgaan, er is nog zoveel te doen.

  23. Beste,

    Vandaag werd er in het Europees Parlement beslist om de stemming en het debat over Israëls deelname aan de Europese programma’s en instellingen in het kader van het Europese Nabuurschapsbeleid uit te stellen tot in januari. Dit als reactie op de honderden brieven van protest die zijn toegekomen. Vooral de Socialisten, Groenen, Verenigd Europa Links (GUE)NGL, en ook een deel van de liberalen wilden de stemming uitstellen omwille van de situatie op het terrein. Zie hieronder een bericht van Bart Staes en in bijlage een persbericht van Veronique De Keyser.

    Voor alle duidelijkheid, nog een opheldering over het bredere kader en de procedures. Er zouden eigenlijk twee stemmingen plaatsvinden: een stemming over een formele resolutie en een stemming over een ‘politieke resolutie’, een eigen initiatief van het EP om voorwaarden te stellen aan de upgrade.

    De stemming waar het protest zich op concentreerde, is die over de formele goedkeuring van het protocol dat Israël toelaat om deel te nemen aan Europese programma’s en instellingen. Die is nu verdaagd, maar uitstel is geen afstel. Het EP zal dat protocol hoe dan ook goedkeuren omdat het niet anders kan. Het parlement heeft niet de beslissingsmacht heeft om de upgrade in vraag te stellen of tegen te houden. Dat is materie voor de Raad van de EU.

    Wat het parlement wel op eigen initiatief kan doen, is voorwaarden stellen aan de manier waarop die upgrade zal verlopen. Dit gebeurde in een resolutie van onder meer de PES, GUE en de Groenen. In deze resolutie waar Europese NGO’s aan meewerkten, wordt gesteld dat de upgrade moet gekoppeld worden aan het respect voor het internationaal recht. Concreet moeten bvb. maatregelen genomen worden om te vermijden dat Israël de akkoorden toepast op de nederzettingen.

    Groeten,
    Brigitte Herremans, Belgie

  24. Dag,
    Brigitte Herremans (25) geeft een belangrijke toelichting op de procedure. Ik denk dat de Raad van de EU hetzelfde is als de Raad van Ministers. Die ministers moeten verantwoording afleggen aan hun nationale parlementen, denk ik. Is het nog mogelijk om de Ministers te beinvloeden, of is dat “controle achteraf”?

    Toch begrijp ik niet dat het Europarlement alleen kan uitstellen, niet kan tegenhouden. Als het Europarlement volhoudt dat het een harde voorwaarde is dat Israel zich houdt aan het internationaal recht en geen mensrenrechten mag schenden: dan is het toch ERG waarschijnlijk dat het uitstel in elk geval van heel lange duur kan zijn.
    Ondertussen kan het parlement aandringen op opschorten van het huidige associatieverdrag. Daar is alle reden voor en daarvoor heeft zij de mogelijkheid, zoals ik het tot nu toe begrijp. Ik kan niet begrijpen dat we Israel handelsvoordelen blijven geven.

    Misschien kan Mw. Herremans via deze site nog een toelichting geven. Of kan iemand anders verdere verduidelijking geven?

  25. Beste,

    Wat het goedkeuren van een voorstel over Israëls deelname aan Europese programma’s en instellingen betreft, wil ik u graag meedelen dat ik hierover op dezelfde lijn zit als mijn partijgenote en collega Annemie Neyts.

    Mvr. Neyts heeft na haar bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden onze fractie duidelijk haar bezorgheden overgemaakt wat betreft de uitbreiding van de nederzettingen die indruisen tegen de doelstellingen van Annapolis, in het licht van het upgraden van de EU-Israël relatie.

    Net zoals vele hier in het Parlement ben ik ervan overtuigd dat het tekenen van het protocol een verkeerd signaal is.

    Ik wil u vervolgens meedelen dat de stemming van vandaag is uitgesteld.

    Met vriendelijke groeten,

    Johan Van Hecke

    johan.vanhecke@europarl.europa.eu

    European Parliament

    ASP 9G169
    Wiertzstraat 60
    1047 Brussels
    Belgium

    tel: +32 2 284 7190
    fax: +32 2 284 9190
    http://www.johanvanhecke.be

  26. Beste,

    Zoals u allicht al vernomen heeft, heeft het Europees parlement gisterenmiddag beslist om de goedkeuring van het protocol uit te stellen.

    Mag ik hierbij nog accentueren dat wij voluit onze steun verlenen aan amendement 4 : “Het Europees Parlement verzoekt de Israëlische autoriteiten om opdracht te geven tot de onmiddellijke opheffing van de blokkade van de Gazastrook, zodat brandstof en andere humanitaire hulpgoederen kunnen worden geleverd.”

    Vriendelijke groet,

    Ivo Belet
    Europarlementslid

  27. Geachte mevrouw, mijnheer,

    Hartelijk dank voor uw bericht. GroenLinks is net als u tegen het intensiveren van de relaties met Israël op dit moment. GroenLinks kon dus ook niet instemmen met het voorstel om Israël deel te laten nemen aan programma’s van de EU. Hier kan wat ons betreft pas sprake van zijn als er voortgang is in het vredesproces en er een einde komt aan de humanitaire rampsituatie in de Gaza-strook. Daarom hebben de Groenen in het Europees Parlement voorgesteld om de stemming over het voorstel uit te stellen. Een kleine meerderheid van het Parlement heeft hier woensdag mee ingestemd, waarschijnlijk mede dankzij uw bericht. Dit is, gezien de omstandigheden, een belangrijke overwinning voor ons standpunt. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer en of de stemming alsnog plaats zal vinden. Hieronder heb ik het persbericht toegevoegd dat wij hierover hebben uitgegeven.

    Met vriendelijke groet,

    Namens Joost Lagendijk en Kathalijne Buitenweg

    Luuk van der Meer
    GroenLinks Europa

    Op de hoogte blijven? Meldt u aan voor de nieuwsbrief:
    http://www.groenlinks.nl/europa/rss-nieuwsbrief

    PERSBERICHT
    Europees Parlement stelt upgrade relatie met Israel uit
    Brussel, 3 december 2008 – Het Europees Parlement stemt donderdag toch niet over de geplande upgrade van de betrekkingen met Israël. Dat is de uitkomst van het debat dat woensdag werd gevoerd. De Groenen in het Europees Parlement drongen aan op een uitstel, vanwege de aanhoudende erbarmelijke situatie in Israel.

    GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is blij met de uitkomst en meent dat een upgrade van de betrekkingen met Israël op dit moment een verkeerd signaal is.

    “Er moet pas een intensivering met Israel komen als er voortgang is in het vredesproces en de humanitaire crisis in de Gaza-strook voorbij is. Rapporteur De Keyzer (sociaal democraten) had eerst voorgesteld om in te stemmen, maar kwam daar na een verzoek van de Groenen op terug. Het is onduidelijk wanneer het Parlement wel over een upgrade gaat stemmen”, zegt Lagendijk.

    De Israëlische premier Tzipi Livni riep dinsdag nog in het Europarlement om vóór de upgrade te stemmen. Volgens haar waren Europa en Israël eensgezind in hun streven naar vrede. De twijfel om voor de overeenkomst te stemmen zou slechts voortkomen uit een imagoprobleem dat Israël heeft.

    Lagendijk vindt dat Livni te gemakkelijk haar verantwoordelijkheid afschuift: “Israël draagt bij aan een slecht imago door het internationaal recht te schenden. De collectieve bestraffing van de Gaza-strook, die steeds meer op uithongering gaat lijken, is op geen enkele manier goed te praten of uit te leggen. Hoewel de betrekkingen met Israël erg belangrijk zijn, kunnen we onmogelijk ja zeggen terwijl deze situatie voortduurt”.

    De Groenen hebben al eerder gezegd dat ze op zijn minst een verbetering van de situatie verwachten of een stap op weg naar vrede. “Gelukkig heeft het Parlement op het laatste moment ingezien dat een goedkeuring van een upgrade nu, neerkomt op een goedkeuring van de ellende in Gaza”, aldus Lagendijk.

    In februari kondigden de regeringsleiders van de EU al aan dat zij Israël wilden toestaan om deel te nemen aan samenwerkingsprogramma’s van de EU. GroenLinks is groot voorstander van nauwer samenwerken met de buren van de EU, maar meent dat er duidelijke voorwaarden moeten worden gesteld op het gebied van mensenrechten en democratie.

    —————————–
    Zie ook achtergrond artikel op: http://oud.groenlinks.nl/europa/nieuws/groenen-tegen-upgrade-relaties-israel/view

  28. Brussel, 4 December 2008

    Beste,

    Bedankt voor uw reactie. Wij kunnen u melden dat de stemming en het debat over het associatieakkoord met Israël gisteren van de agenda gehaald werden. Dit uitstel werd mee bepaald door de situatie in Gaza.

    De Socialistische Groep in het Europese Parlement is er samen met de groene fractie (Greens/EFA) en de unitair linkse fractie (GUE/NGL) in geslaagd om het debat en de stemming over de deelname van Israël aan communautaire programma’s uit te stellen. Dit voorstel tot uitstel haalde het met 194 stemmen voor, 173 tegen en 10 onthoudingen. De Europese Volkspartij, waar de CD&V deel van uitmaakt, was de voornaamste tegenstander van het voorstel tot uitstel.

    Met dit uitstel wenst de Socialistische Groep Israël onder druk te zetten. De socialistische Europarlementsleden benadrukken dat elke tegemoetkoming aan Israël gekoppeld moet worden aan concrete en meetbare vooruitgang op het vlak van mensenrechten in de door Israël gecontroleerde gebieden.

    De socialisten in het Europese Parlement zijn zeer begaan met de situatie waarin het Palestijnse volk zich bevindt. Getuige hiervan is de voortrekkersrol die Véronique De Keyser, Belgisch Europarlementslid van de Socialistische Groep, heeft gespeeld in dit dossier. Zij stelde zowel het verslag op over de deelname van Israël aan communautaire programma’s als de resolutie die nauwere samenwerking met Israël koppelt aan het verbeteren van de mensenrechten in het kader van het Annapolis akkoord.

    Het signaal naar Israël is bij deze duidelijk: Samenwerking en dialoog kan zeker, maar enkel als Israël duidelijk werkt aan vrede, welvaart en een verbetering van de mensrechten in de regio.

    Met vriendelijke groeten,

    Mia De Vits, Europees Parlementslid voor sp.a

    Anne Van Lancker, Europees Parlementslid voor sp.a

    Saïd El Khadraoui, Europees Parlementslid voor sp.a

  29. Beste Gerrie A.van Zoelen,

    Dank voor uw oproep.

    Ons voornemen was inderdaad om als SP-fractie tegen het EU-Israel Associatieverdrag te stemmen, maar inmiddels is de stemming uitgesteld.

    Dit is geschied op voorstel van de fractie ‘Verenigd Links’ (GUE), waar de SP onderdeel van is. Deze stemming was nipt (194 voor, 173 tegen uitstel). Wij zien dit voor het moment als een overwinning.

    In een notendop is de SP pas voor een associatieverdrag met Israel op het moment dat Israel volledig meewerkt aan de snelle totstandkoming van een gelijkberechtigde Palestijnse buurstaat.

    Een dergelijk samenwerkingsverdrag nu afsluiten zou inderdaad een verkeerd signaal zijn.

    Vriendelijke groeten,

    Kartika Liotard

    Lid van het Europees Parlement voor de SP

    Zie ook : http://europa.sp.nl/bericht/29960/081203-uitstel_handelsvoordelen_israel.html

    met vriendelijke groet, kind regards,

    Kartika Liotard
    Lid Europees Parlement voor de SP
    adres: ASP7F266, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel
    telefoon 0032 228 45778, fax 0032 228 49778

    http://www.sp.nl
    nieuwsbrief SP in Europa: abonnement via http://europa.sp.nl
    SP news in English: http://international.sp.nl

  30. Geachte,

    Dank voor uw oproep.

    Ons voornemen was inderdaad om als SP-fractie tegen het EU-Israel Associatieverdrag te stemmen, maar inmiddels is de stemming uitgesteld.

    Dit is geschied op voorstel van de fractie ‘Verenigd Links’ (GUE), waar de SP onderdeel van is. Deze stemming was nipt (194 voor, 173 tegen uitstel). Wij zien dit voor het moment als een overwinning.

    In een notendop is de SP pas voor een associatieverdrag met Israel op het moment dat Israel volledig meewerkt aan de snelle totstandkoming van een gelijkberechtigde Palestijnse buurstaat.

    Een dergelijk samenwerkingsverdrag nu afsluiten zou inderdaad een verkeerd signaal zijn.

    Vriendelijke groeten,

    Kartika Liotard

    Lid van het Europees Parlement voor de SP

    Zie ook : http://europa.sp.nl/bericht/29960/081203-uitstel_handelsvoordelen_israel.html

    met vriendelijke groet, kind regards,

    Kartika Liotard
    Lid Europees Parlement voor de SP
    adres: ASP7F266, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel
    telefoon 0032 228 45778, fax 0032 228 49778

  31. Beste,

    Bedankt voor je bericht, hierbij vind je mijn persmededeling over de afvoering van het dossier van de agenda van de plenaire vergadering.

    Als lid van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Palestijnse wetgevende Raad bezocht ik reeds verschillende keren de Palestijnse bezette gebieden. Ik ben telkens weer opnieuw erg aangegrepen door de verschrikkelijke situatie ter plekke.

    Daarom steun ik vol overtuiging de beslissing van het Europees Parlement.

    Met vriendelijke groeten
    Frieda Brepoels

    Frieda Brepoels (N-VA / EVP-ED)
    Lid van het Europees Parlement

    Uw toekomst in Europa!
    http://www.friedabrepoels.eu

  32. Persmededeling Frieda Brepoels, 3 december 2008

    Europees Parlement stelt opwaardering relaties tussen de EU en Israël uit

    Het Europees Parlement besliste vandaag om het voorstel tot opwaardering van relaties tussen de Europese Unie en Israël van de agenda van de plenaire vergadering af te voeren. N-VA Europees parlementslid Frieda Brepoels steunde dit met veel overtuiging.

    De laatste maanden ontstond er terecht heel wat commotie over het voorstel van de Raad om de relaties tussen de EU en Israël op te waarderen. Omdat het Israël zou toelaten om meer deel te nemen aan wetenschappelijke, technische, academische en culturele programma’s van de Europese Unie.

    Na een bezoek aan de bezette gebieden afgelopen zomer door een delegatie van het Europees Parlement waaraan ook Frieda Brepoels deelnam, werd eenparig beslist om niet in te gaan op het verzoek van Israël om de relaties met de EU te versterken. Eerst moet er vooruitgang worden geboekt in het lopende vredesproces zoals vorig jaar afgesproken tijdens de Annapolis conferentie.

    Frieda Brepoels (N-VA lid van het Europees Parlement): “Begin november was ik opnieuw op bezoek in Palestina en in vergelijking met vorige bezoeken aan de regio kan ik enkel spreken van een achteruitgang. De Gazastrook glijdt verder af naar een humanitaire catastrofe. Israël schendt elk akkoord door de nederzettingen verder uit te bouwen en houdt zich niet aan zijn humanitaire verplichtingen als bezettende macht. En de bouw van de muur blijft maar doorgaan. Door de relaties met Israël te versterken, zou Europa immers het signaal geven dat Israël rustig verder de internationale regels aan z’n laars mag lappen. ”

    Frieda Brepoels is erg verheugd dat een meerderheid in het Europees Parlement vandaag inzag dat een opwaardering van de relaties een totaal fout signaal zou betekenen en zeker verdere radicalisering in de hand zou werken.

    In plaats van Israël een bevoorrechte positie te geven ten aanzien van de EU, heeft het Europees Parlement vandaag duidelijk gemaakt dat ook Israël het internationaal recht moet respecteren en moet stoppen met de voortdurende schendingen van de mensenrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *