Sancties nu – en geen beloning voor Israël!

img055.jpg

Te gast: Michael Warschawski, van het Alternatieve Informatie Centrum (AIC) in Israël. Vertaling Anja Meulenbelt.

“Gaza brandt” schrijft de Franse activiste Liliane Cordova Kaczerginski, en gebruikt daarmee dezelfde woporden van het beroemde lied over een joods stadje dat vernietigd werd door de nazi’s. Net als zestig jaar geleden is het nu Gaza dat brandt en de wereld zwijgt en kijkt toe, wachtend op de resultaten van een niet bestaand vredesproces. “Vijandig gebied” – dat is de wijze waarop de Israelische leiders een jaar geleden het gebied definieerden waar anderhalf miljoen mensen, waaronder vrouwen, ouderen en kinderen, proberen te overleven. En daarmee geeft Israel zichzelf het recht, feitelijk de plicht, om een vernietigingsoorlog tegen Gaza te beginnen.

Een paar jaar geleden was het Tanya Reinhart, nu overleden, die het woord ‘genocide’ gebruikte om de wrede onderdrukking van de Palestijnen in de bezette gebieden door Israël te beschrijven, en ik hoorde bij diegenen die haar bekritiseerden voor het gebruik van een te zware uitdrukking. Waar je nu ook bent, Tanya, ik vraag je me te vergeven, want je had gelijk, jij zag de ware aard van de Israëlische plannen, en ik had het verkeerd: de staat Israël is wel degelijk bezig met een genocide tegen de bevolking van Gaza, en gebruikt daarvoor uithongering, onthouden van elektriciteit, onthouding van drinkwater, het uitlokken van epidemieen en het tegengaan van basale medische zorg. Gaza is belegerd, en de oorlogsmisdadiger Ehud Barak heeft net besloten om de noodrantsoenen die de VN levert te halveren.

Toen Sarajevo het slachtoffer was van een misdadige belegering door het Servische leger en militia’s, reageerde de internationale gemeenschap met zware sancties, met een boycot van het Yugoslavische regime en het bombardement van Belgrado. Toen Irak Kuwait bezette, begon de internationale gemeenschap een militair offensief tegen Irak een een radicaal embargo dat de levens kostte van honderdduizenden onschuldige kinderen. Maar nu Gaza wordt geofferd is de internationale gemeenschap volstrekt stil. Het is onze plicht, de plicht van burgersamenlevingen over de gehele wereld, om van hun regeringen en van internationale organisaties te eisen dat er drastische en urgente maatregelen genomen worden tegen Israel, een staat die de meest basale regels van het internationaal recht overtreedt, naast honderden VN resoluties en vrijwel alle verdragen over mensenrechten.

Met de oorlogsmisdaden die de Israelische staat pleegt tegen de bevolking van Gaza sluit het zichzelf uit van de gemeenschap van naties. Net als het apartheidsregime toen, hoort het geboycot te worden, horen er sancties gesteld te worden, inplaats van beloond te worden met een upgrading van de partnerschapsverdragen met de EU.

Als een Israelische burger verwacht ik van de Europese Unie dat ze ons helpen om onze regering onder druk te zetten om de misdaden tegen de Gazaanse bevolking te stoppen. Met een beloning in de vorm van een verbetering van de voorrechten die Israel zou krijgen in de relaties met de Europese Gemeenschap zendt de EU een schandelijke boodschap uit die veroordeeld en aangevochten zou moeten worden door elke Europeaan die respect heeft voor de menselijke waardigheid.

Michael Warschawski, 2 december 2008

De website van het AIC, hier.

13 gedachten over “Sancties nu – en geen beloning voor Israël!

  1. Mijn hart begint hevig te kloppen bij het lezen van deze informatie.
    Woorden die ik deze week aan het papier toevertrouwde met de bedoeling een persoonlijke boodschap te sturen aan alles en iedereen die ook maar iets met politiek te maken heeft, lees ik hier terug.
    Ik heb geaarzeld, hevig geaarzeld om mijn verhaal en mijn oproep aan de wereld toe te vertrouwen.
    Maar…het sluit hier zo bij aan dat ik het u niet onthouden zal.

    Maar.. ondanks dat het mijn verhaal is, gaat niet om mij maar om onze Palestijnse vrienden die gered moeten worden.
    En als jij als Israeli durft, Michael Warschawski, dan durf ik ook.
    Dank je wel voor het duwtje in mijn rug!!

    DOEN WE WAT OF KIJKEN WE TOE???

    Ooit heb ik eens, ik was 9 jaar oud, in brand gestaan.
    ’t Gebeurde zomaar opeens : speelgoedfornuisje waar de zon in scheen, zodat niet te zien was dat het brandde, + een nylonjurkje.de rest laat zich raden.
    Vreselijke operaties volgden, zonder narcose en zonder verdoving. Brandwondencentra bestonden nog niet in die tijd.
    Zelfs mijn moeder moest er aan geloven, enzo werd ik opgelapt met haar huid.

    Nu zult u misschien vragen : waarom vertelt dat mens dit aan mij/ons?

    Ik vertel u dit omdat het op de eerste plaats niet het ergste is wat mij is bij gebleven van dit gebeuren.
    Het ergste was dat de straat binnen de kortste keren vol mensen stond. Zij kwamen van alle kanten aangelopen zelfs uit de grote fabriek een eindje verder op.
    Mensen die toekeken, die tegen mij schreeuwden wat ik wel en wat niet moest doen maar zelf niets deden, alleen maar kijken.
    En toen….kwam er een kind van 14 jaar. Eerst werd zij nog tegen gehouden maar ze zette door en redde mijn leven.
    Ten tweede vertel ik u dit omdat ik voel dat ik me opnieuw in zo’n onmachtige situatie bevind.

    De Gazastrook staat hevig in brand en de West-Bank dreigt dezelfde kant op te gaan!!
    Opgesloten, hongerende mensen etc.etc. en…..de wereld kijkt toe.
    De meesten schreeuwen: DIT moeten jullie doen en DAT moeten jullie laten, verder doen ze niets!
    En de mensen die WEL klaarstaan om hulp te bieden worden tegen gehouden.

    POLITIEK — POLITIEK — POLITIEK !!!!!

    Regeltjes en wetjes stijgen boven het MENSZIJN uit.

    Aan alle politiek betrokkenen wil ik vragen: Hoe is het met uw menszijn?
    Laat u iemand voor uw ogen omkomen, steekt u zelf de helpende hand uit of wacht u tot anderen het klusje opknappen?

    Schreeuwt u het uit over de daken: Er zitten mensen opgesloten, mensen zonder voedsel en medicijnen. Ze hebben angst en vooral ook verdriet om mensen die zij liefhadden maar hun reeds ontvallen zijn.
    En vluchten kan niet meer, ze zouden niet weten waar naar toe. Ze zijn gevangenen in hun eigen land!

    Het erge is dat dit leed hen wordt aangedaan door mensen die zelf eens zoveel verdriet en narigheid moesten ondergaan, die zich niet hoeven in te beelden hoe het voelen zal. Nee, zij weten dat bij ondervinding!
    Juist ook daarom is het zo moeilijk te begrijpen.
    Wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook……….!

    Mijn vraag aan u is: Heeft u de bereidwilligheid om uw hulp aan te bieden om aan de situatie waarin de Palestijnen zich bevinden een einde te maken?
    Gun u de Palestijnen een leven zoals u dat zelf heeft?
    Wilt u spreken met uw partygenoten over hun lot en samen “iets” ondernemen?

    “iets” zou bv.kunnen zijn om Min.Verhagen er toe te bewegen eerlijk en duidelijk te zijn naar Israel toe.
    Dat hij Israel gaat zeggen dat zij eerlijk maar vooral ook menselijk moeten zijn en eisen dat zij de mensenrechten eerbiedigen en nakomen.
    Dat, als zij een democratie willen zijn, dit alleen mogelijk is als dat aan alle bewoners van het gebied wordt toegepast en zij ook zorg voor hen zullen dragen.

    Dat niet de mannen en vrouwen met hun piefpafjes de sterksten en stoersten zijn onder de Israelisch maar juist diegene die weigeren hun hand en wapens op te heffen naar hun medemensen die achter de tralies en muren worden gehouden.

    Dat zij niet een heel volk kunnen straffen voor iets dat een enkeling doet.
    Dat het zeker uit den boze is om het Palestijnsevolk collectief te straffen voor iets dat een Israeli heeft gedaan zoals in het geval met dr.Goldstein in Hebron.

    Je bent een democatie of je bent een democratie lachertje. De laatsten worden op de 1e plaats niet door anderen vernedert, alleen maar zielig gevonden, ook al omdat zij zichzelf vernederen.

    Ik hoop van harte dat u een rechtvaardig mens zult zijn.
    Een mens die niet aan de kant blijft staan roepen wat anderen moeten doen maar dat u iemand zult zijn die zelf in aktie komt om te voorkomen dat wonden niet onnodig stinkend groter worden dan zij al zijn.
    Dat er mede namens en dankzij u aan herstel begonnen kan worden!!!

    Van harte wens ik u veel vrijheid toe en levensgeluk!
    Met vriendelijke groet,
    Gerrie A.van Zoelen.

  2. Geachte,

    Zopas (woensdagmiddag 3 december, 15.30 uur) zijn we erin geslaagd het debat én de stemming over de upgrade van de relaties tussen de EU en Israël van de agenda te halen. Er komt dus geen debat en ook geen stemming over dit Associatieakkoord.

    Ik stuurde zopas bijgaande persmededeling uit.

    Daaronder vindt u een overzicht van de initiatieven die we als Europese groenen in de aanloop naar het debat en de stemming ondernomen.

    Samengevat was dit:

    -Zorgen voor een zeer kritische resolutie ten aanzien van Israël waarbij het EP de voorwaarden omschreef onder dewelke wij bereid zouden zijn “in te stemmen” met een versterkte Associatie overeenkomst,
    – Na stemming van die kritische resolutie de stemming over het “formele instemmen” met de Associatieakkoord uitstellen en op bais van de tekst van de resolutie gaan onderhandelen met de Israëlische autoriteiten en duidelijk maken dat we niet “instemmen” zolang er geen gevolg wordt gegeven aan onze bezorgdheden,
    – Pas instemmen als er vooruitgang is,
    -Indien geen vooruitgang, niet instemmen!

    Bij de start van de werkzaamheden werd duidelijk dat een meerderheid van het EP (vnl. Christen-democraten en liberalen) eerst de “instemming” wilden verlenen en pas daarna de “kritische” resolutie wilden stemmen. Dat is natuurlijk onzin.

    Dan heeft mijn groene ractie en de fractie van Verenigd Europees Links een oorstel ingediend om het debat en de stemming over de upgrade van de betrekkingen tussen Israële en de EU sine die uit te stellen.

    Dit voorstel heeft het gehaald met 194 stemmen voor, 173 tegen en 10 onthoudingen. Hoe de collega’s persoonlijk gestemd hebben is niet na te gaan, maar globaal gezien was het zo dat de christen-democraten tegen stemden, de liberalen verdeeld en groenen, socialisten en vernigd europees links voor!

    Daarmee wordt Israël zeer zeker onder druk gezet.

    Hieronder mijn persmededeling en de coumentratie die ik alle emailers die me een bericht stuurden voor 3 december 15 uur bezorgde.

    Van harte,

    Bart Staes,

    Europees Parlementslid Groen!

    PERSBERICHT

    Europees Parlement stelt upgrade relatie met Israël uit

    Brussel, 3 december 2008 – Het Europees Parlement stemt donderdag toch niet over de geplande upgrade van de betrekkingen met Israël. Dat is de uitkomst van het debat dat woensdag werd gevoerd. De Groenen in het Europees Parlement drongen aan op een uitstel, vanwege de aanhoudende erbarmelijke situatie in Israël.

    Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is blij met deze uitkomst en meent dat een upgrade van het Associatieverdrag met Israël op dit moment een verkeerd signaal is.

    “Er moet pas een intensivering met Israel komen als er een echt vredesproces tot stand wordt gebracht en de humanitaire crisis in de Gaza-strook voorbij is. Rapporteur De Keyzer (sociaal democraten) had eerst voorgesteld om in te stemmen, maar kwam daar na een verzoek van de Groenen op terug. Het is onduidelijk wanneer het EP wel over een upgrade gaat stemmen”, zegt Staes.

    De Israëlische premier Tzipi Livni riep dinsdag nog het Europarlement op om vóór de upgrade te stemmen. Volgens haar waren Europa en Israël eensgezind in hun streven naar vrede. De twijfel om voor de overeenkomst te stemmen zou slechts voortkomen uit een imagoprobleem dat Israël heeft.

    Staes vindt dat Livni te gemakkelijk haar verantwoordelijkheid afschuift: “Israël draagt zelf bij aan een slecht imago door structureel het internationaal recht te schenden. De collectieve bestraffing van de bevolking in de Gaza-strook, die steeds meer op uithongering gaat lijken, is op geen enkele manier goed te praten of uit te leggen. Hoewel de betrekkingen met Israël erg belangrijk zijn, kunnen we op dit moment onmogelijk ja zeggen terwijl deze situatie voortduurt”.

    De Groenen in het EP hebben al eerder gezegd dat ze op zijn minst een verbetering van de situatie verwachten of een stap op weg naar vrede. “Gelukkig heeft het Parlement op het laatste moment ingezien dat een goedkeuring van een upgrade nu, neerkomt op een goedkeuring van de ellende in Gaza”, aldus Staes.

    In februari kondigden de regeringsleiders van de EU al aan dat zij Israël wilden toestaan om deel te nemen aan samenwerkingsprogramma’s van de EU. Groen! is groot voorstander van nauwer samenwerken met de buren van de EU, maar meent dat er duidelijke voorwaarden moeten worden gesteld op het gebied van mensenrechten en democratie.

    Bart Staes

    0475372757

  3. Beste allemaal,
    Het waren een paar roerige dagen. Dagen vol boosheid, verontwaardiging maar ook vol vragen van “wat kunnen we doen”?

    En zie hier het resultaat!! Weer tranen in mijn ogen maar nu van blijdschap en opluchting!

    Dank je Anja dat we met elkaar over je weblog mochten walsen.
    Veel goeds voor alle Palestijnen en een speciale groet voor die kerels van je, Gerrie

  4. Beste,

    Bedankt voor je bericht, hierbij vind je mijn persmededeling over de afvoering van het dossier van de agenda van de plenaire vergadering.

    Als lid van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Palestijnse wetgevende Raad bezocht ik reeds verschillende keren de Palestijnse bezette gebieden. Ik ben telkens weer opnieuw erg aangegrepen door de verschrikkelijke situatie ter plekke.

    Daarom steun ik vol overtuiging de beslissing van het Europees Parlement.

    Met vriendelijke groeten
    Frieda Brepoels

  5. Ik ben het -zoals je zult begrijpen- volledig met Michael Warschawski eens en begrijp er mét hem niks van dat de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, op deze moordpartij niet reageert en daarmee dus in feite de zionistische genocide sanctioneert.

    Hieruit volgt dus logischerwijs dat ik het de partijen die aan de regering deelnemen en dan met name de P.v.d.A., hoogst kwalijk neem dat ze welwillend medewerking verlenen aan het zionistisch regime en daardoor dus medeverantwoordelijk zijn voor daden die niet onderdoen voor de ergste die in de vorige eeuw hebben plaatsgevonden!

    Zonder twijfel zal ook de nieuwe Amerikaanse Minister voor buitenlandse zaken Hillary Clinton dit morbide beleid blijven steunen; niks geen ‘change’ dus…

    Wanneer de SP ooit deel zou gaan nemen aan een coalitieregering en dit soort vuile moordenaars-spelletjes voor lief zou gaan nemen dan zou het ook met mijn steun aan hen snel zijn afgelopen. Liever géén zetel dan zetels waaraan bloed kleeft.

    Sorry Anja, maar politiek is óók emotie en die laait net als bij Michael Warschawski ook bij mij hoog op na het lezen van dit soort berichten hier en elders…!!

  6. Persmededeling Frieda Brepoels, 3 december 2008

    Persmededeling Frieda Brepoels, 3 december 2008

    Europees Parlement stelt opwaardering relaties tussen de EU en Israël uit

    Het Europees Parlement besliste vandaag om het voorstel tot opwaardering van relaties tussen de Europese Unie en Israël van de agenda van de plenaire vergadering af te voeren. N-VA Europees parlementslid Frieda Brepoels steunde dit met veel overtuiging.

    De laatste maanden ontstond er terecht heel wat commotie over het voorstel van de Raad om de relaties tussen de EU en Israël op te waarderen. Omdat het Israël zou toelaten om meer deel te nemen aan wetenschappelijke, technische, academische en culturele programma’s van de Europese Unie.

    Na een bezoek aan de bezette gebieden afgelopen zomer door een delegatie van het Europees Parlement waaraan ook Frieda Brepoels deelnam, werd eenparig beslist om niet in te gaan op het verzoek van Israël om de relaties met de EU te versterken. Eerst moet er vooruitgang worden geboekt in het lopende vredesproces zoals vorig jaar afgesproken tijdens de Annapolis conferentie.

    Frieda Brepoels (N-VA lid van het Europees Parlement): “Begin november was ik opnieuw op bezoek in Palestina en in vergelijking met vorige bezoeken aan de regio kan ik enkel spreken van een achteruitgang. De Gazastrook glijdt verder af naar een humanitaire catastrofe. Israël schendt elk akkoord door de nederzettingen verder uit te bouwen en houdt zich niet aan zijn humanitaire verplichtingen als bezettende macht. En de bouw van de muur blijft maar doorgaan. Door de relaties met Israël te versterken, zou Europa immers het signaal geven dat Israël rustig verder de internationale regels aan z’n laars mag lappen. ”

    Frieda Brepoels is erg verheugd dat een meerderheid in het Europees Parlement vandaag inzag dat een opwaardering van de relaties een totaal fout signaal zou betekenen en zeker verdere radicalisering in de hand zou werken.

    In plaats van Israël een bevoorrechte positie te geven ten aanzien van de EU, heeft het Europees Parlement vandaag duidelijk gemaakt dat ook Israël het internationaal recht moet respecteren en moet stoppen met de voortdurende schendingen van de mensenrechten.

  7. Geachte mevrouwmeneer Viietwijk – was ik tegen zuid-Afrika toen ik tegen de apartheid was?
    Adam Keller, Israeli, zei eens toen hij in Nederland een redevoering hield tegen de bezetting dat op het Museumplein de ware vrienden van Israel stonden – maar het gaat nog even duren voordat dat net zo duidelijk wordt als het feit dat ik hoorde bij de vrienden van Zuid-Afrika.

    Ik ben tegen de bezettingspolitiek van de staat Israel, en ik vind dat het hoog tijd wordt dat Israel een gewone democratie wordt met gelijke rechten voor alle burgers. Ik ben tegen de schendingen van mensenrechten, tegen het niet nakomen van verdragen, ik ben tegen oorlogsmisdaden. Ik ben er op dit moment vooral erg tegen dat Israel de bevolking van Gaza willens en wetens laat verpauperen.

    Ik ben dus erg voor een Israel dat met al die rotzooi ophoudt. Net als de Israeli Michael Warschawski, hierboven, die graag weer trots wil zijn op zijn land.

  8. Misschien was het je nog niet opgevallen, Paul Jan (6) dat ook Jan Wiersma en Thijs Berman van de PvdA hebben laten weten tegen de ‘upgrading’ van Israel te zijn als daar geen voorwaarden aan verbonden zijn. Zij zaten dus in het kamp dat er in geslaagd is het (voorlopig) tegen te houden.

  9. Ik neem er graag kennis van dat de P.v.d.A’ers Jan Wiersma en Thijs Berman hebben laten weten dat ze tegen de upgrading van Israël zijn maar één zwaluw Anja -of zelfs twee- maken nog geen zomer!

    Helaas doet deze kennis óók niks af aan het feit dat de Nederlandse regering -met daarin als belangrijk partner de P.v.d.A.- weigeren stelling te nemen tegen de Israëlische martelpraktijken en die dus in feite sanctioneren.

    De P.v.d.A.’ers Jan Wiermsa en Thijs Berman zouden pas mijn respect verdienen wanneer ze uit die partij zouden stappen.

  10. Dat zou de Palestijnen reuze helpen, Paul Jan, als de PvdAers die zich inzetten – ook binnen hun eigen partij – maar op zouden stappen om jouw respect te verdienen. En dan zitten wij weer fijn met onze minderheid op zolder verschrikkelijk gelijk te hebben – en krijgen niks voor elkaar.
    Beetje meer respect voor de PvdAers die wel kant kiezen, wat mij betreft, Paul Jan. Van hen zullen we het moeten hebben.

  11. Het zou ook de Nederlanders reuze helpen als bepaalde vastgeroeste SP’ers hun oogkleppen voor een keertje afdoen en zich informeren over de wereld buiten hun eigen heilige gelijk.

    Maar ja, met de moordenaars van de PvdA die bloed aan hun handen hebben werk je natuurlijk niet samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *