Stichting Kifaia, voor onze Belgische vrienden

akind-19.jpg

U heeft misschien net het radio interview gehoord dat ik maakte – over het werk van Stichting Kifaia in de Gazastrook. Het is fijn dat u hier terecht bent gekomen, want onze Kifaia website is erg verouderd, en het is schandalig maar het is nog steeds niet gelukt om die te vernieuwen.

Daarom hier in het kort:
Stichting Kifaia is een initiatief van een kleine groep Nederlandse vrijwilligers. Wij ondersteunen een Palestijnse organisatie van en voor gehandicapten in de Gazastrook, het NCCR. Dat doen we ondertussen bijna tien jaar.

Dat doen we op drie manieren:
1. Door geld te verzamelen.
2. Door daar ter plekke trainingen te organiseren voor de staf van het NCCR
3. Door in Nederland (en soms in Belgie) het verhaal van de Palestijnen en van Gaza te vertellen.

De belangrijkste activiteit van het NCCR die wij ondersteunen is het thuis bezoeken van gehandicapten en hun families, om ze de hulp te bieden die ze nodig hebben. Dat kan zijn dat er fysiotherapie nodig is, of traumabehandeling, het kan zijn dat het huis aangepast moet worden of dat iemand met krukken of kunstledematen moet leren lopen, of een rolstoel nodig heeft. Vaak is het, voor nieuwe gehandicapten, vooral voor mensen die gewond zijn geraakt in de strijd, een kwestie van verwerken dat hun hele leven is veranderd, en dat ze iets moeten met hun woede en verdriet, en wennen moeten aan het gegeven dat ze misschien niet zullen trouwen, geen kinderen zullen krijgen, misschien geen werk zullen krijgen. En ook de familie is vaak in de rouw.

Het NCCR heeft een emancipatoire filosofie. Gehandicapten worden gezien als normale mensen, burgers met alle rechten, alleen met een beperking die extra ondersteuning en zorg verdient. Het streven is om gehandicapten een volwaardig lid van de maatschappij te laten zijn, en dat is in een land als Gaza waar men zich vroeger schaamde voor gehandicapte familieleden een revolutie. Ht is een feest om ‘onze’ gehandicapten te zien demonstreren voor hun rechten.

Het NCCR is principieel onafhankelijk van de overheid, en niet geboden aan enige politieke of religieuze groep. Alle gehandicapten worden geholpen.

De teams die de gehandicapten bezoeken maken voor elk mens een plan op maat, en bekijken bij ieder apart wat hij of zij nodig heeft. Omdat er in Gaza vrijwel geen revalidatie faciliteiten zijn, en de mogelijkheden van gehandicapten om ergens heen te gaan zeer beperkt, is het belangrijk dat de teams, arts, verpleegkundige, fysiotherapeut, psycholoog, soms een maatschappelijk werker, naar hen toe gaan, en de familieleden leren hoe ze goede zorg moeten geven.

Aangezien bijna niemand de Gazastrook uitkan is het belangrijk dat wij ze de trainingen die ze nodig hebben gaan brengen. Dat kan van alles zijn: multidisciplinair werken, omgaan met dwarslaesies of amputaties, wat doe je met depressies, hoe maak je een goed werkplan.

Wij gaan er als het kan drie a vier keer per jaar naar Gaza, nemen medicijnen en verbandspullen mee, en een deskundige die ze de gewenste training kan geven.

Het geld dat wij van onze donateurs ontvangen, enkele giften of ook maandelijkse of jaarlijkse stortingen, gaat voor het grootste deel direct naar Gaza. Alleen minimale onkosten (wij hebben geen kantoor) en onze reiskosten worden uit de donaties betaald. Wij garanderen dat het geld goed aankomt, en terecht komt bij de mensen die het nodig hebben: de gehandicapten zelf, en de bescheiden salarissen van vijftig mensen – van chauffeur tot arts – die op hun beurt ook vaak weer een hele familie onderhouden.

Het geld dat wij naar Gaza brengen is letterlijk broodnodig, maar het is meer dan dat. Het wordt ervaren als een groot gebaar van mededogen en solidariteit – we laten hen niet in de steek. En dat hebben we vaak gehoord: zolang jullie nog blijven komen is er nog hoop.

U kunt hier nog informatieve vragen stellen, die we graag zullen beantwoorden.
Wie geld overmaakt, kleine en grote giften zijn welkom, ontvangt de nieuwsbrief.
Wie eerst de laatste nieuwsbrief wil ontvangen kan hier haar of zijn adres opgeven, dat zal niet op het weblog verschijnen.

Ons gironummer is 8207589, ten name van Stichting Kifaia, Amsterdam. Uw gift is fiscaal aftrekbaar.

Voor de Belgen:
Stichting Kifaia te Amsterdam
IBAN: NL91 INGB 0008207589
BIC: INGBNL2A

En ik zal er nog een paar foto’s bijvoegen, en doorlinken naar de verslagen die we hebben gemaakt van onze reizen naar Gaza, en de huisbezoeken.

Internationale dag voor gehandicapten, hier.
Portretjes van kinderen van Gaza, hier.
Huisbezoek in augustus, hier.
Pret aan het strand. Hier

23 gedachten over “Stichting Kifaia, voor onze Belgische vrienden

 1. Wat heb je nodig dan om die site te vernieuwen? En is het niet handig om dan bijvoorbeeld eens naar een CMS te kijken of iets dergelijks? Kan ik in de weinige tijd die me rest (werk, partner, kinderen, huis, auto, soms sp…) nog wat ‘aanrichten’ misschien?

 2. Misschien, Ruurd. Het is niet zoveel werk als het ding eenmaal loopt. Heb jij ervaring met het runnen van een website? Wij hebben er geen van allen veel ervaring mee. We hebben al een mooi ontwerp, maar kunnen er nog slecht mee werken. (Dit weblog is een eitje, qua gebruiksvriendelijkheid, een echte website vraagt meer techniek)

 3. Graag zou ik geld doneren voor hulp aan de mensen in Gaza. Zijn er andere organisaties dan deze waar ik terecht kan? (Geef liever aan een wat breder doel dan enkel voor gehandicapten. Al besef ik dat onder de kwetsbaren zij natuurlijk het kwetsbaarst zijn.)

  Heb het Rode Kruis al benadert maar daar kwam men niet verder dan bizarre uitvluchten om te verklaren waarom men tien dagen na het begin van deze slachting nog geen gironummer geopend heeft.

  Graag alternatieven dus. Alvast dank.

 4. Ik weet op dit moment niet bij welke onafhankelijke organisaties je geld kunt doneren.
  Overigens is geld dat je aan Kifaia doneert niet alleen voor de gehandicapten, maar voor hun families en voor de vijftig mensen die er werken en hun families. Maar daar wil ik je niet mee overhalen hoor.
  Misschien heeft iemand anders een idee.

 5. Op zichzelf eigenlijk totaal belachelijk dat er twaalf dagen in dit drama nog nergens een actie is opgestart om gelden en/of hulp in te zamelen voor Gaza.

  Ben bang dat dit zeer symbolisch is voor hoe er in Nederland tegen de Palestijnen, zeker die in Gaza, aangekeken wordt.

  Twee dagen nadat Georgië Zuid-Ossetië aanviel was het Rode Kruis in de lucht met een speciaal gironummer.

  Bij navraag eergisteren waarom dat nu nog niet gebeurd is, kreeg ik eergisteren absurde excuses als dat dit geen ramp maar een oorlog was (hoe anders was Georgië?) en dat er geen sprake was van vluchtelingen. (hoe cynisch kan het worden).

  Toen ik wees op de absurditeit van deze argumenten werd ik geadviseerd op een later tijdstip terug te bellen.

  Dat zal ik morgen maar eens doen.

 6. Niet om de “concurrentie” met Kifaia aan te gaan… Maar omdat ernaar gevraagd wordt, stuur ik de volgende informatie. In Groningen bestaat de stichting Groninge-Jabalya. (www.groningen-jabalya.com) Jabalya ligt in de Gaza-strook. Wij zamelen – voor de tweede keer – geld in voor de PMRS. “PMRS is a grassroots; community- based Palestinian health organization. PMRS was founded in 1979 by a group of Palestinian doctors and health professionals seeking to supplement the decayed and inadequate health infrastructure caused by years of Israeli military occupation. It is non-profit, voluntary, and one of the largest health NGOs in Palestine. PMRS is national health programs emphasize prevention, education, community participation, and the empowerment of people.”
  Wij vragen de organisatie de opbrengst specifiek te gebruken voor het werk in de Gaza-strook, en dat is de vorige keer prima gelukt.
  Steun de PMRS. Stort nu!
  Giro 66 87 678 t.n.v. Stichting Groningen-Jabalya o.v.v. “PMRS”.

 7. Pingback: NWO-INFO » Blog Archive » Even een pauze in het geweld in Gaza

 8. Beste Anja,
  In de propaganda-oorlog wil ik nogmaals wijzen op Nujij.
  http://www.nujij.nl/
  Daar komen duizenden mensen per dag voorbij. Wie lid wordt, kan daar iedere reactie voorzien van een plus of min. Ik plus me suf op The Comeback Kid en ik min systematisch Martialis aka de Bruut, als ik ook maar even tijd heb. Het is een Internet-Demonstratie, anoniem, maar effectief. Wel tijdrovend! Maar vanuit mijn eigen huis te doen.

  Hulptroepen zijn welkom.

  Dank je wel voor een gironummer!!! Zelfs het Rode Kruis laat het afweten.

 9. Anja, ik heb de url van de verouderde Kifaia-site doorgestuurd aan de webbouwers in mijn omgeving. Geen idee of ze tijd hebben, maar het valt te proberen.(kan niets beloven, doe best!) En had jij niet een handige websitebouwende-zoon? (maar ja, waarschijnlijk had hij dat allang gedaan als hij tijd had)

 10. Beste Anja, dat je mijn vraag van gisteren niet serieus hebt behandeld, doet niets af aan m´n betrokkenheid met de slachtoffers van dit alles.´t Hart bloedt. Kun je nog een keer de bankrekening van de stichting voor hulp aan gehandicapten opgeven?
  Gert

 11. Odette, hartelijk dank voor je betrokkenheid, maar wacht nog even. We hebben namelijk al een prachtige nieuwe site, mooi ontwerp, het probleem is dat we die (nog) niet goed kunnen bedienen.

 12. Inderdaad belachelijk van het Rode Kruis! Op hun website staat onder kop “Donateurs geven hun mening”, dat(niet)donateurs hun mening kunnen geven via: service@redcross.nl of telefoon 070-4455678. Dus massaal mailen/bellen met de vraag waarom ze nog steeds geen girorekening hebben geopend?

 13. Betreft: reactie 16) Mijn excuses, maar service@redcross.nl is niet het goede adres voor vragen stellen. Via de website van Rode Kruis gaan naar:
  1) uw mening geven
  2) ServiceCenter
  3) formulier vraag stellen

  Heb gemaild met de volgende vraag: Waarom is er nog steeds geen nood-gironummer geopend voor de duizenden noodlijdende burgerslachtoffers van de bombardementen in Gaza?

 14. Ik heb zojuist bericht gekregen van het Rode Kruis dat ze rekening 6868 opengesteld hebben voor Gaza. Ik heb gevraagd of ze er ook bekendheid in de media aan willen geven

 15. Het lijkt mij niet zo verstandig tijd te besteden aan Nujij.nl.
  Behalve dat het CIDI daar blijkbaar al zijn hulptroepen heeft ingezet, zijn de reacties in meerderheid niet meer dan ordinaire scheldpartijen. Pro-Israël reageert meestal zo medogenloos dat je beter die rotzooi niet kunt lezen.

 16. Als ik geld vanuit België zou willen overmaken dan heb ik wel de IBAN en BIC codes nodig van de bank en de juiste naam van de rekeninghouder.

Reacties zijn gesloten.