Een leger van bloggers

Israel heeft er een mooi woord voor, hasbara. De kunst om propaganda te verspreiden zonder dat het er uit ziet als propaganda. Met instemming van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is het Ministerie van “Immigrant Absorption” bezig om een nieuwe actie op te zetten: om Israeli’s die een tweede taal spreken op te roepen toe te treden tot het ‘leger van bloggers’. Het Ministerie zorgt voor de adressen van websites en weblogs die zij ‘anti-zionistisch’ vinden en die bestookt moeten worden en ze bedienen de vrijwilligers ook met instructies en wat ze vinden moeten.

De website die de vrijwilligers moet bedienen is niet openbaar, mensen moeten hun email opgeven bij het ministerie en ontvangen dan hun instructies. Wat ze vinden moeten weten we al: Israel deed alleen aan zelfverdediging, Hamas is begonnen, Israel is er altijd heel zorgvuldig in om burgers te sparen, en dat er toch zoveel dood zijn ligt aan Hamas, die zich verstopte tussen de burgers, en hun kinderen als schild gebruikten etcetera. En een oud, en nu weer opgewarmd kliekje is dat Gaza door Israel toch was ‘ontruimd’ en wat doen die lui, ze schieten als dank raketten af.

Ik hoop dat ze de hun vrijwilligers ook goed instrueren dat het er uit moet zien alsof ze uit persoonlijke verontwaardiging en bezieling spreken, “in je eigen woorden dus”, want anders krijg je wat ik al vaker meemaakte, drie hasbara-klantjes op één dag die me kwamen verwijten dat ik me alleen bezig hield met Palestijnen terwijl het in Darfur toch veel erger was. Dan valt het wel erg op. Vooral omdat het zo duidelijk is dat de luitjes geen reet om Darfur geven en ook daar niks van af weten. Het valt trouwens toch wel op. Ze werken elke keer weer het vaste programmaatje af, en veel gedachten zitten er verder niet achter. Kan ik uit ervaring zeggen, want ik kan me toch op de borst kloppen dat ik als ‘anti-zionistische weblog’ al aardig bekend ben, en ze me zelden een dagje over zullen slaan.

Ha’aretz, hier. Met het email-adres van het ministerie, voor wie er niet al in een hasbara clubje zit en nu ook wel wat voor Israel wil doen. Waar steeds maar zulke lelijke dingen over gezegd worden.

47 gedachten over “Een leger van bloggers

  1. Hi hi hi. Krijg net deze langs: “maken jullie je, samen met de VN op dit jodenhaters-forum ook zo druk om de miljoenen, ik herhaal: miljoenen doden in Rwanda, Zimbabwe etc? Het is een retorische vraag hoor, ik weet het antwoord al wel…”.

  2. Ik ben de afgelopen weken dagelijks bezig geweest op draadjes over Gaza op het Nujij-forum. Wellicht volslagen tijdverspilling, maar ik moest iets doen, mij uiten vooral, omdat ik anders zou ontploffen. Het is een forum from hell. De reacties schoten zo snel langs dat ik mijzelf amper meer kon horen denken. Onvoorstelbaar dat je dergelijke haat op je weblog dagelijks over je heen moet krijgen, Anja. Om het uit te kunnen filteren moet je het toch iedere keer lezen. Dat je dat al zo lang vol weet te houden. Ik heb mijn bloeddruk afgelopen weken niet durven meten, maar ik vrees dat ik nu een tijdje gas moet terugnemen, lange wandelingen maken, naar de wolken kijken.

    Dat ‘leger van bloggers’ valt inderdaad bijzonder op. Je ziet als het ware het draaiboek achter ze op tafel liggen en je hóórt ze de bladzijden omslaan. Steeds weer dezelfde reeks; dat Hamas een algemeen erkende terroristenorganisatie is, en vooral ook de klassieker dat palestijnen de joden de zee in willen drijven. En inderdaad, dat ze kinderen als schild zouden gebruiken. Je zou haast gaan denken dat Hamas uit orks en trollen bestaat zoals In de Ban van de Ring, uit slijm en modder geboren, die hun eigen kinderen opeten en dat de ‘gewone’ palestijnen dat goed vinden.
    Ik meen twee ‘legers van bloggers’ te onderscheiden, het leger uit Israel en de aanhang van Wilders. Die laatsten hebben het meer over ‘haatbaarden’ en slepen er de Nederlanders van Marokkaanse afkomst bij. Die legers hebben hoe dan ook één ding gemeen – racisme.

  3. Ja, alsof je een 60-jarig kwaad kan vergoeilijken met andere kwaden op deze wereld.
    Je uitspreken tegen israëlische oorlogsmisdaden sluit geenszins uit dat we de moordpartijen in Zimbabwe en Darfur evenzeer willen vervolgen en veroordelen. Tegen de president van Sudan, Omar al-Bashir, wil het Int. Strafhof een aanhoudingsbevel uitvaardigen.
    Dat zou ook moeten gebeuren tegen Olmert, Ehud Barak en handlangers.

  4. ze zullen nog wel heel wat koekjes van eigen deeg krijgen, want bij de reacties onderaan het artikel in Haaretz staat al een oproep (nr. 3) “everyone please counter their work” – Pablo B – met natuurlijk direct al zo’n voorgekauwd antwoord.

  5. Dank je Viv, goed stuk in de Guardian. Nooit gedacht dat onze kwaliteitskrant de Telegraaf nog eens op het lijstje ‘antizionistisch’ zou komen. Ze stijgen erg in mijn achting.

    Ik denk wel dat je gelijk hebt met die twee legers, Gerard. De Wilderianen komen vaker aan met ‘Allahs neukteefje’, ‘moslimhoer’ en ‘uitgewoond door een Arabier’, en de hasbara brigade houdt het meer op jodenhater. Hoewel die laatsten, beter geinstrueerd, vaak heel beleefd beginnen en pas nijdig worden als ze hun zin niet krijgen.

    In het begin voelde ik me wel eens bezoedeld door al die bagger en agressie, met de neiging om nog maar weer eens onder de douche te gaan staan, maar je leert er mee omgaan, echt lezen hoef je het nauwelijks meer, je hebt aan twee woorden genoeg, en ik heb van de SP een buitengewoon gebruiksvriendelijk format meegekregen waarmee ik ze met de druk van een pink naar de krochten van de vergetelheid kan sturen. Kost nog geen seconde. Wat het wel met me doet is een erg onaangenaam gevoel dat er werkelijk lui zijn met zulke bagger in hun kop. Ik vraag me wel eens af wat er met ze gebeurd is, maar daar kom je via een weblog toch niet achter.

  6. Of deze, vers binnen:

    Een atoombom op gaza donderen.
    En nu wil ik gepijpt sorry gemeulenbelt worden door Anja hijg hijg

    Wat zal ik antwoorden? Sorry jongen, ik pijp alleen Arabieren?
    Moslimhoer vind ik ook altijd wel een leuke. Dan zeg ik nee hoor, ik doe het gratis.

  7. O ik zie het al, die ultra-rechtse site ‘het vrije volk’ was genegen om weer even aandacht aan mij te besteden, en dan komen er weer een stuk of tien extra van die gezellige jongens langs, want op die website kun je je keutel niet kwijt dus die moet dan elders heen. Dat gaat dan gepaard met veel hoofdletters, uitroeptekens en taalfouten, benevens veel seksuele toespelingen. Derde legertje, Gerard, algeheel anti-links. Links is de ondergang van de samenleving, de SP zweert samen met islamofacsisten, dat werk. Als die al op Wilders stemmen is het omdat er geen politicus te vinden is rechts van de PVV. En, ik kan het ook niet helpen, altijd mannen. Het echte hasbara werk wordt ook wel eens door vrouwen gedaan.

  8. “Niet op reageren Lena” in dit geval Anja.
    Jammer van je tijd zelfs al is het maar een seconde.
    Blijf sterk he !!!
    Gerrie

  9. Nou, af en toe wil ik jullie wel even laten zien wat voor schepselen de mensheid nog meer voortbrengt. En dan gaan we weer over tot de orde van de dag.

  10. En dan nog even wat positief nieuws: Saudi-Arabie doneert 1 miljard (milJARD) dollar voor de wederopbouw van Gaza. De doden komen er niet door terug maar hopelijk wordt dit wijselijk geinvesteerd in wederopbouw, medicijnen, levensmiddelen en andere zaken die de bevolking nodig heeft.

  11. met de beste wensen voor je werk in Gaza,hoop ik dat Barack Obama nog iets positiefs kan doen in het conflict Israël -Palestijnen. Ik vrees echter van niet omdat het ook volgens Scott Ritter in zijn boek “Target Iran” de Joodse Lobby in de VS is, die bepaalt wat Israël moet doen en Israël bepaald wat de VS moet doen of niet doen.Barack Obama heeft inmiddeld enkele leden van deze lobby om zich heen verzameld.
    Maar laten wij positief proberen te denken en handelen en de slachtoffers van Gaza helpen waar mogelijk.
    Jan Oosthoek

  12. Dank je Jan. Ik heb wel een wens – dat we het niet hebben over de Joodse lobby maar over de Israel lobby (net als Mearsheimer) – om twee redenen, er is niets inherents joods aan achter Israel staan, we kennen toch veel joden die dat niet doen, en ten tweede, zijn er ook christenen, neocons en wapenhandelaren die deel uit maken van de Israel lobby, die helemaal niet h=joods hoeven te zijn.

  13. Het is overigens veelbetekenend zo niet alleszeggend, dat israel nu zijn toevlucht moet nemen tot zo’n wanhoopsactie, waarmee ze zich volkomen belachelijk maken voor het oog van de hele wereld.

    En Anja,laat je niet kisten door zo’n stelletje slappe lafaards!
    Hou je haaks!

  14. Het is niet zo’n wanhoopsactie, Jessi, ze spenderen werkelijk miljoenen aan hun hasbara, ze hebben er zowat een ministerie voor, ze hebben dat altijd al heel serieus genomen, Memri, een verkapte propagandamachine die als doel heeft een zo negatief mogelijk beeld van de Arabieren te verspreiden is een groot bedrijf, met kantoren in veel landen – ik denk alleen dat ze zich deze keer vergissen – de beelden die we gezien hebben krijgen we niet meer uit onze ogen.

  15. Anja, bedankt, weer wat geleerd! Wat weet je toch verschrikkelijk veel! Maar toch wel heel erg absurd dat ze überhaupt zo’n propagandamachine (nodig) hebben, want wie haat zaait, zal haat oogsten.

  16. Ik wou dat het waar was, jessi, dat boontje altijd om zijn loontje komt – tot nu toe was Israel erg effectief in zijn propaganda, en ik heb er jaren over gedaan voordat ik er echt een beetje doorheen kon kijken. Eerst denk je: zo erg kan het toch niet zijn. Zo kwaadaardig en zo doortrapt.
    En ik nu hoor ik weer vele mensen als robotten zeggen: ja maar ieder land moet zich toch kunnen verdedigen, wat zou jij dan willen als ze raketten op Nederland afschoten? Aslof ze het zelf hebben bedacht. Alsof ze niet door hebben dat ze gewoon als papagaaien napraten wat ze hebben horen zeggen, en zich geen moment afvragen of dat wel waar is.
    Het is hard werken, tegen die propagandamachine in.
    Maar uiteindelijk denk ik dat die beelden van al die doden de doorslag geeft. Maar het duurt wel godvergeten lang en het kost wel godvergeten veel zinloze doden.

  17. Gisteren zag ik die meneer van het cidi ( zijn naam heb ik verdrongen merk ik), in een gesprek bij de NMO , ik kreeg de indruk dat hij ook een beetje moe werd van steeds maar weer als grammofoonplaat hetzelfde hasbarariedeltje te moeten afdraaien.
    Je zag hem zichtbaar denken o ja nu nog even dit in het gesprek werpen. Het was bijna geestig om te zien.

  18. Ik zou zijn baan ook niet graag willen hebben, Ina, en nu al helemaal niet. Al die dooie kleutertjes en dan maar blijven roepen dat het hun eigen schuld is – daar slaap je niet lekker op.

  19. @ Anja (8):

    Een verwijzing naar een sexuoloog en/of psychiater ligt meer voor de hand, denk ik.

    Ik ben het met je eens, dat tegen alle afgrijselijke beelden, alle toekomstige serieuze onderzoeksreportages, alle toekomstige aanklachten tegen Israël wegens oorlogsmisdaden en/of misdaden tegen de menselijkheid, geen “hasbara” is opgewassen. Ook CIDI in Nederland niet.

  20. Vlak die Christenen voor Israel ook niet uit met hun pro-israel verhalen. Vorig jaar heeft iemand mij eens een abonnement gegeven op hun krant Israel Actueel. Wat een smerige leugens daar in stonden. En dan te bedenken dat veel Christenen alleen die troep lezen.

  21. De andere kant van het verhaal is de “James Miller-Brigade”. Na de moord op de journalist James Miller in 2003 in Gaza werd hij door de bevolking aldaar als martelaar vereerd. Daarop besloten veel Palestijnse jongeren dat ook zij hun leven willen geven voor een objectieve berichtgeving in deze Jihad.

    Hoewel Israël geprobeerd heeft om alle berichten uit de Gazastrook tegen te houden, door de weigering om journalisten en hulpverleners toe te laten, maar ook door het bombarderen van het TV-station in Gaza, is het de “martelaren van de James-Miller-jihad” voortdurend gelukt om beelden van de gruwelen naar buiten te brengen.

    De grote overwinning in deze oorlog gaat volgens mij dan ook naar deze “Miller-strijders”, die evenals de strijders van Hamas bereid zijn hun leven in de waagschaal te stellen. Zij schieten niet met qassars, maar met camera’s!

    Dodelijk voor de Hasbara!

    Zie voor de moord op Miller deze reportage:
    http://www.nwo-info.nl/2009/01/12/de-filmer-james-miller-dood-in-gaza-2003/

  22. (22) Doe dat nou maar weer even niet, Olav, iemand waar je het grondig mee oneens bent doorverwijzen naar de psychiater. Volgens mij is die meneer geheel toerekeningsvatbaar en geheel verantwoordelijk voor wat hij doet en zegt. Ik heb het over zijn geweten.

  23. In dit conflict staan beiden kanten lijnrecht tegenover elkaar. Beide partijen hebben voor elk incident/probleem/situatie een eigen waarheid. Beiden partijen hebben aanhangers van hun zaak en schilderen een ieder met afwijkende mening af als zijnde blind/doof/of erger. Dit is kenmerkend voor de hele situatie.
    Een wij/zij mentaliteit zal ben ik bang niet leiden tot een oplossing. Waar zijn de progressieve vrije denkers die wel verder willen denken dan de kleur van hun gevoel? De propoganda van beide zijden werkt goed voor hun eigen achterban en gelijkgestemden. Dit overtuigd men weer in de mening dat men het bij het rechte eind heeft, maar vergroot gelijk ook de kloof.
    Ik ben bang echter dat het gros van de mensen het geen zier uitmaakt wat er nu gebeurd of wie er schuldig is of niet. Het vult het avondjournaal en dat is het dan. de oplossing begint bij toenadering en het doorbreken van de negatieve spiraal.
    Helaas moet ik constateren dat ook deze site weinig toedraagt aan de toenadering…….

  24. Beste Anja..

    Het moet voor jou net als mij en net als duizenden anderen de laatste weken echt hectisch geweest zijn in je hoofd en in je hart. Ik heb een deel van je weblog gevolgd, en ik draag je ten eerste een warm hart toe voor al je moeite, je inspanning en je toewijding aan de slachtoffers van disproportioneel geweld.
    Kwaad kunnen we allemaal zijn, en geraakt worden in onze trots of eer is misschien wel de meest voorkomende drijfveer van geweld.
    Maar de haat en de ernst van de situatie in Gaza gaat de normen en de grenzen van de mensheid voorbij. Ik zal me hier niet laten over het gevoel dat ontstaat bij het zien van de afschuwelijke beelden en de materiele schade. Nee het maakt inderdaad niet uit waar dit gebeurt, het blijft verschrikkelijk maar het frustrerende is de machteloosheid, de gesloten posten en grenzen, de onbereikbaarheid, het geen kant op kunnen.
    Iets in mij SCHREEUWT anja, niet alleen tegen de Generaals van het “Loden Hart” maar ook tegen de Wereldleiders die als struisvogels staan te koekeloeren in het donker, maar ook tegen de Palestijnen zelf.. Laat je trots varen en geef jezelf over.. niet aan de terreur , niet aan de vijand , niet aan je voorouders en ook niet aan de wapens, maar geef jezelf over aan de toekomst van het kind, aan de opbouw van je land en aan de tranen van de wezen , de onschuldigen , de zwakken en de ouderen.
    Nog meer beelden van een huilend kind, of een dood baby lichaampje kan ik niet meer verdragen.
    Ik wou dat ik kon helpen, maar begin steeds meer verlamd te raken.
    Hou je sterk Anja, en hou ons op de hoogte over hoe we kunnen helpen deze wereld nog even te sparen van een naderende ondergang.

  25. (26) Dat klinkt erg naar paradigma 2, Chris, (zie hier) en volgens mij schiet dat nou weer helemaal niet op, omdat het de politieke werkelijkheid, en de machtsongeijkheid, en het feit dat de ene partij bezet en de andere partij bezet wordt geheel ontkent. Maar mischien kun jij even uitleggen hoe dat dan zou moeten, ‘de negatieve spiraal doorbreken’? Want dat klinkt natuurlijk altijd mooi, maar hoe doe je dat?

  26. Beste Anja. Het gaat goed,met de handtekeningen actie,steun voor Gaza stad.
    Ik ben al over de 1000 handtekeningen,ik probeer de 5 duizend,te halen.
    Groetjes aan alle lieve mensen. Gerard.v.d.Voort.

  27. Anja, die spiraal doorbreek je niet op politiek nivo. De beiden kampen zijn van elkaar vervreemd, geindoctrineerd en wantrouwig. Dit neem je niet zomaar weg. De initiatieven die ontplooid moeten worden moeten zich richten op de kinderen, deze moeten elkaar leren kennen, respecteren en elkaars cultuur waarderen.
    Wij zullen geen vredige oplossing zien bij leven, maar we kunnen er wel toe bijdragen dat er kansen hierop zijn in de volgende generatie. Alleen je hakken in het zand zetten helpt je niet verder.

  28. Nou, Chris, je doorbreekt die spiraal ook niet door projecten waarbij kindertjes elkaar leren kennen. Er zijn in het verleden, toen het er nog wat hoopvoller uitzag, tig van zulke mooie dialoogprojecten geweest, bij een paar ben ik nog betrokken geweest. Conclusie: helpt niet zolang de Palestijnen terug gaan naar hun bezetting. Je kunt geen begrip gaan kweken bij Palestijnse kinderen die Israeli’s leren kennen als de monsters die hun uit de lucht dood komen schieten, en je kunt de Israelische kinderen geen begrip bijbrengen voor Palestijnen als ze om zich heen alleen varianten horen van dood aan de Arabieren. Behalve dat het inmiddels ook logistiek niet meer kan.
    De vergissing is dat jij denkt dat het huidige conflict een gevolg is van wantrouwen en onbegrip. Ik zeg je: wantrouwen en onbegrip zijn een gevolg van de bezetting. En niet omgekeerd.
    Je idee is mooi, maar heeft geen enkele werkelijkheidswaarde.

  29. Anja, dan hebben wij een andere visie .. en dat mag gelukkig.
    Mijn persoonlijke ervaringen zijn anders, ik ken genoeg mensen aldaar aan beide zijden die niet de haat in hun hart dragen en vooruit kijken. Die mensen op waarde inschatten en voor hun kinderen een betere maatschappij voorstaan. Bevriend zijn geraakt en vetrouwen hebben in een toekomst met 2 staten. Aan het eind van de dag willen ze allemaal hetzelfde.

  30. Ik ken ook mensen aan beide zijden die niet de haat in hun hart dragen, Chris. Dat is helemaal het punt niet. Maar ik zal het niet nog eens uitleggen.

  31. Anja, je standpunt behoeft geen verdere uitleg. Ik kan met je mee gaan tot op zekere hoogte, maar het generaliseren en stigmatiseren met:

    “Je kunt geen begrip gaan kweken bij Palestijnse kinderen die Israeli’s leren kennen als de monsters die hun uit de lucht dood komen schieten, en je kunt de Israelische kinderen geen begrip bijbrengen voor Palestijnen als ze om zich heen alleen varianten horen van dood aan de Arabieren.”

    kan gewoonweg niet. In al die tijd die ik in het gebied kom, heb ik deze standpunten nog nooit gehoord!!!

  32. Het probleem is dat hier mensen hun bijdrage leveren die helemaal gefocussed zijn op Gaza. Kijk echter eens in diverse kranten of andere websites. Je zal merken dat Gaza geen voorpagina nieuws meer is. Ik heb het niet alleen over echt wereldnieuws als de inauguratie van Obama. Als het weer twee nachten gaat vriezen krijgen de rayonhoofden van de elfsteden vereniging meer aandacht. Bij mij op het werk ( DWI amsterdam, toch een beetje linksige organistatie) is er helemaal niemand die zich om druk maakt over Gaza.

  33. (36) Ik wel, Chris.
    Nu ken ik wel meer mensen die in Israel zijn geweest en die helemaal niets hebben gemerkt of gezien, en alleen hele vriendelijke en beschaafde mensen zijn tegen gekomen, en ook de slogans op de muur ‘dood aan de arabieren’ niet hebben gezien. En ik neem ook maar even aan dat je met ‘het gebied’ niet Gaza bedoelt, anders keek je er hoogstwaarschijnlijk ook wel anders tegenaan. Die hebben namelijk net weer uitgebreid meegemaakt dat Israeli’s monsters zijn die ze uit de lucht dood komen schieten.

    (37) Dan is er werk aan de winkel voor je, Bert.

  34. (36) Beste Chris, als je Hebreeuws sprak, had je de kreet “dood aan de Arabieren” in Israel vast vaak gehoord en gezien. Maar soms zijn de engerds ook zo brutaal om ze in het Engels op muren te kalken.

    Onlangs hebben de fijnbesnaarde Israelische soldaten in Gaza huizen geconfisqueerd om vandaaruit dood en verderf te zaaien. Een beproefde methode, die we kennen uit Jenin en andere plaatsen op de Westoever.

    In de Guardian wordt beschreven wat er na de terugtrekking in zo’n huis (het enige dat nog overeind stond) werd aangetroffen:

    During the invasion it had been taken over by Israeli soldiers, who wrecked the furniture and set up sand-bagged shooting positions throughout.

    They left behind their own unique detritus: bullet casings, roasted peanuts in tins with Hebrew script, a plastic bag containing a “High Quality Body Warmer”, dozens of olive-green waste disposal bags, some empty, some stinking full – the troops’ portable toilets.

    But most disturbing of all was the graffiti they daubed on the walls of the ground floor. Some was in Hebrew, but much was naively written in English: “Arabs need 2 die”, “Die you all”, “Make war not peace”, “1 is down, 999,999 to go”, and scrawled on an image of a gravestone the words: “Arabs 1948-2009”.

    http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/20/gaza-israel-samouni-family

  35. Ruben, Ik spreek hebreews en kan een beetje Arabisch verstaan.
    Deze kreet hoor je niet alom en lees je zeker niet overal op de muren. Een minderheid in Israel kan er zo over denken, maar deze is niet representatief voor de hele bevolking.

    Anja, ik had het inderdaad over zowel Westoever als Gaza. Ben in beide geweest. Ik neem aan dat jouw opmerking over Gaza ging dan?

  36. Je schijnt er prijs op te stellen om je oogkleppen zorgvuldig te cultiveren, Chris. Nee, ‘dood aan de Arabieren’ staat niet op alle muren. Maar als je je oren en ogen niet dichthoudt, dan ken je de racistische taal die er over Palestijnen in het bijzonder en Arabieren in het algemeen uitgeslagen wordt door regeringleiders en knesset leden in Israel, dan weet je dat daar niets tegen gedaan wordt, dan weet je wat jonge mensen in het leger te horen krijgen om ze zover te krijgen dat ze Gaza bombarderen. Of Libanon. Het gaat om stelselmatige dehumanisering van ‘de vijand’. En het gaat dus allesbehalve om een minderheid. Zie een citaat van Ilan Pappé:

    When Pappe was 19, he found himself on the Golan Heights facing the Syrians in the Yom Kippur war of 1973. “I remember the sergeant major telling us that we should kill Arabs young or they’ll grow up to kill us,” he says. “And that attitude is widespread. That’s why tank drivers, F16 pilots or artillery commanders will kill civilians without hesitation. They’ve been taught to dehumanise them all their lives.”

    En als jij werkelijk in Gaza bent geweest is het nergens aan te merken.

    Genoeg, Chris. Je hebt gezegd wat je wilde zeggen. Ik vind nog steeds dat het aardig klinkt maar niets bijdraagt. Want een constructieve bijdrage lever je alleen als je de politieke werkelijkheid onder ogen wilt zien en dat doe je niet. Dank je wel en het ga je goed verder.

  37. Beste Anja,
    Je hebt de discussie net gesloten, maar ik snap Chris niet. Het begrip kweken bij kinderen elkaar leren respecteren, klinkt prachtig maar hoe ziet hij dat? moeten de kinderen uit Gaza nu samen om de tafel met Israelische kinderen en begrip of respect tonen voor het feit dat zij net zijn gebombardeerd? moeten de kinderen in Israel begrip opbrengen voor het feit dat het niet leuk is in een openluchtgevangenis te leven? Wat is dan het doel van dat begrip? Dat de Israelische kinderen later, een generatie later volgens Chris, respect tonen voor het volk wat wordt onderdrukt? en dat de Palestijnse kinderen later respect hebben voor het feit dat ze worden onderdrukt? Ik snap het echt niet. Zo zal het zeker nog generaties duren.
    Bezetting en onderdrukking kan best op korte termijn beeindigd worden. Het enige wat nodig is politieke wil. kijk naar Zuid-Afrika. De apartheid werd daar niet afgeschaft nadat de kinderen er begrip voor hadden! Waarom zegt Chris dat een oplossing niet mogelijk is deze generatie? De muur is gevallen, de apartheid afgeschaft, de president van Amerika is niet blank. Hoop houden is belangrijk, waar een wil is is een weg.
    Of bedoelt Chris : eerst de bezetting stoppen en dan met verzoening beginnen?
    Dan snap ik het weer.

    Zijn mening lijkt op het eerste gezicht evenwichtig:
    Hij heeft mensen aan beide zijden ontmoet die niet haat in hun hart dragen en vooruit kijken. Die mensen op hun waarde inschatten. Hij heeft het over onbegrip aan beide zijden.
    Een evenwichtig standpunt?

    Over Israel zegt hij verder dat de meerderheid niet haatdragend is jegens Arabieren, misschien denkt een minderheid er zo over. Dan hoef je toch ook geen project te beginnen voor de kinderen in Israel toch? Wat is dan de oplossing? Projecten opzetten om de Palestijnse kinderen te leren leven onder bezetting? Het evenwichtige verdwijnt uit Chris verhaal als je verder denkt.
    Anja, jouw website draagt meer bij tot toenadering dan de losse opmerkingen van Chris en ik ben bang dat hij een goed voorbeeld is van de hasbara

  38. We tillen deze discussie nu af van de bijdrage van Chris, Barbara.
    Maar ik ben het erg met je eens: verzoeningsprogramma’s zijn heel erg belangrijk en kunnen misschien de volgende oorlog voorkomen. Maar verzoening tijdens een oorlog, tijdens bezetting, dat werkt echt niet. Stel je voor, tijdens de Duitse bezetting, onze bezetting, een leuk ontmoetingsprogramma tussen Duitse en Nederlandse kinderen, om begrip te krijgen voor elkaar, zouden wij daar aan meegedaan hebben? Ik niet.

    Een ander punt, ook los van Chris, is dat ik zo vaak merk dat de aanhangers van paradigma twee, “waar er twee strijden hebben er twee schuld’, en ‘ze moeten het samen oplossen’ wel veel vriendelijker klinken, en zichzelf vaak reuze genuanceerd vinden, maar als het er op aankomt ook niet minder dogmatisch zijn dan die van één. Het is in het beste geval een comfortabele manier om uiting te geven aan je betrokkenheid zonder oncomfortabel stelling te hoeven nemen, en in het niet zo beste geval een poging om de aandacht af te leiden. Zoals het zogenaamde vredesproces, en al die gesprekken over hoe de gesprekken over de gesprekken gevoerd moeten gaan worden niets anders bleken te zijn dan een rookgordijn waarachter Israel de tijd kreeg om de bezetting verder uit te breiden. Ja, ik schat het ook in op hasbara.

  39. Het weblog en email leger zijn niet nieuw. Joris Luyendijk schreef er al over in Het Zijn Net Mensen, blz 155:

    “Maar de pro-Israelische brievenschrijfclub take-a-pen.org dacht daar anders over. Zij houdt alle media in de gaten en spoort leden aan tot ‘woedende brieven’. Dat ging zo: …”

    Volgt een voorbeeld van hoe je, zogezegd in je eigen woorden, een ‘woedende brief’ kunt schrijven aan de kranten, aan de hand van voorgeprogrammeerde thema’s en voorbeeldzinnen.

    Take a pen bestaat nog steeds en is te vinden op:
    http://www.takeapen.org

    ——–

    Via de in de reacties genoemde pagina van de Guardian zag ik dat Michael B. Oren nu definitief het land der wetenschap heeft verlaten en bovenop een tank is gaan zitten. Jammer. Weer een serieus te nemen historicus minder.

    ——–

    Vorige week was ik met een clubje van SP Amsterdam centrum in Berlijn. Ik zapte op een avond langs de zenders en viel bij de NDR pardoes in een documentaire UIT Gaza, niet OVER Gaza. Het bleek dat de ARD een palestijnse televisieploeg in Gaza had, gewapend met grote camera’s (en met ARD-shirtjes). Zo zagen we directe beelden uit Gaza stad zelf, beelden die je op dat moment verder nergens in Europa kon vinden. Incl. neerkomende bommen.

    Veel ravage. En de vraag van families: “Waar moeten we heen? Waar is het veilig?” Maar men kon nergens heen. Want het was nergens veilig.

    Daarna kregen we beelden “van de andere kant”, dwz. uit Israel. Getoond werd het heuveltje bij de grens, waar drie weken lang westerse journalisten op hebben gestaan om te berichten OVER Gaza. Men kon immers niet berichten VANUIT Gaza, omdat men er niet IN mocht. Journalist 1 t/m 300: “Ik sta hier bij de grens met Gaza en achter mij … enz.”

    Dat heuveltje werd onder journalisten The Hill of Shame genoemd. Omdat men zich rot schaamde over de waardeloze berichtgeving die men vanaf dat heuveltje de wereld inzond. Is dat begrip “The Hill of Shame” ook in Nederland doorgedrongen?

  40. Op dat heuveltje konden ze wel waarnemen hoe daar een paar orthodoxe Iraeli’s stonden te dansen na een voltreffer. Ik vond het zo onsmakelijk dat ik die foto niet op mijn weblog wilde.

    Ik heb het er hier trouwens ook al eens over gehad, ik gaf me op voor zo’n clubje, dat was toen nog openlijk via een website. Kreeg je dagelijks te horen wie je moest bestoken en met wat. Dus je hebt gelijk, het is niet nieuw, het gaat nu alleen een tandje harder, vooral omdat ze niet tevreden waren met de pr na Libanon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *