Commentaren over de oorlog tegen Gaza

00apuinmetjongen.jpg

Gideon Levy: Israel heeft de oorlog verloren, geen van de doelen bereikt. Zelfs het ondergeschoven doel van Livni en Barak om stemmen te winnen voor de verkiezingen (hoeveel dode Palestijnen per zetel?) is niet gehaald: Netanyahu wint in de peilingen. Hier.

Niets van wat er nu in Gaza is gebeurd is nieuw. Aanvallen vanuit de lucht of de zee, invasies met tanks, hele families die in één keer van de aardbodem werden geschoten, vernielingen van huizen, mensen dood laten gaan door ze medische hulp te weigeren, ik heb dat in de loop van de jaren dat ik er kom al vele malen meegemaakt. En ik heb er op dit weblog al jaren verslag van uitgebracht. Het enige verschil is de schaal, het aantal doden in één keer, de massale verwoestingen. Het is alsof er een kritieke massa is ontstaan waardoor het nu eindelijk ook door begint te dringen bij een groter publiek.

In het redactioneel pleit Haaretz er voor dat Israel zelf onderzoek gaat doen naar mogelijk gepleegde oorlogsmisdaden.

The questions are plentiful and troubling: the mass killing of civilians, among them 300 children and 100 women; the shooting at medical crews; the use of illegal munitions against a civilian population, including white phosphorus shells; the prevention of the evacuation of wounded; bombing and shelling of schools, hospitals, supply convoys and a UN facility. These questions cannot remain unanswered. The suspicion that Israel committed war crimes in Gaza is liable to cause it great damage.

Ik zie het nog niet gebeuren, dat onderzoek. Niet in Israel. Niet met vele tonnen boter op het hoofd die er op wijzen dat de hierboven genoemde vergaande overschrijdingen van het oorlogsrecht geen vergissingen zijn. Hier.

Er zijn meerdere initiatieven om te bekijken of Israel aan te klagen is wegens oorlogsmisdaden.

Zie ook een website die al de hele wereld overgaat: Hier.

En zie Amnesty, hier.

En zie B’Tselem, hier.

Hier de fotoserie over een van de aanvallen op een VN-school met fosforbommen.

Joseph Massad schrijft over Israels recht om zichzelf te verdedigen. O, en geldt dat dan niet voor de Palestijnen? Een cynisch stuk, hier.

The logic goes as follows: Israel has the right to occupy Palestinian land, lay siege to Palestinian populations in Bantustans surrounded by an apartheid wall, starve the population, cut them off from fuel and electricity, uproot their trees and crops, and launch periodic raids and targeted assassinations against them and their elected leadership, and if this population resists these massive Israeli attacks against their lives and the fabric of their society and Israel responds by slaughtering them en masse, Israel would simply be “defending” itself as it must and should.

Een interview met Ilan Pappé, die in 2005 al schreef dat een van de redenen waarom Israel de nederzettingen in Gaza ontruimde was om de vrije hand te hebben om de boel daar aan gort te kunnen bombarderen, hier

Noam Chomsky heeft een uitgebreid artikel geschreven waarin hij nauwgezet de gebeurtenissen heeft gevolgd en van commentaar voorziet. Lang maar zeer informatief en de moeite waard. hier.

En er is nog veel meer. Ik hoop er binnenkort aan toe te komen al die analyses en commentaren te ordenen, samen te vatten, toegankelijker te maken, maar heb mijn handen nu vol aan de actie voor Gaza. Eerst daden, dan woorden.

11 gedachten over “Commentaren over de oorlog tegen Gaza

 1. Conny Mus meldt vanuit Gaza dat Palestijnse vissers worden beschoten met zwaar geschut door de Israelische marine. Er zijn al enkele vissers gedood. Palestijnen mogen kennelijk op geen enkele manier proberen hun situatie te verbeteren. Deze provocaties van Israel zullen niet veel in het nieuws komen, maar o wee als Hamas even iets terug doet!
  Veel tunnels zijn nog intact, dus ook hier heeft Israel z’n doel niet bereikt. Ze hebben zich kennelijk vooral geconcentreerd op het vermoorden van vrouwen en kinderen.
  Conny Mus zegt dat de tunnels ook nu van levensbelang zijn voor de Palestijnen, omdat ze anders omkomen van de honger.

  De conservatieve Oostenrijkse Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner verwoordt nogmaals de hypocrisie van de EU in een interview op AJ. De EU wil niet praten met de democratisch verkozen regering van Hamas, maar wel (en graag) met de VS-marionet en dictator Mubarak.

  Avraham Burg zei onlangs in zijn lezing in de Balie:
  Er zijn twee soorten joden uit de holocaust gekomen: zij die er alles aan doen om te voorkomen dat dit de joden niet meer overkomt; en zij die er alles aan willen doen om te voorkomen dat NIEMAND dit opnieuw zal meemaken.
  De huidige regering van Israel behoort duidelijk tot de eerste groep.

  Anja, de link naar het artikel van Chomsky werkt niet in je stukje. Dit is een erg goed stuk inderdaad, ik wil het wel vertalen als daar behoefte aan is.

 2. Als je dat wilt doen, Engelbert. Dat kunnen we heel goed gebruiken en ik zet het graag op dit weblog. Linkje wordt hersteld.

 3. Het is allemaal erg dubbel, de Nederlandse media en overheid doen net alsof er niks is gebeurt, zo ook de mensen die alleen maar nieuws via de Nederlandse zenders en radios volgen.
  Tijdens deze 3 weken van bezetting ( het is geen oorlog, zolang er 1 kant is die schiet en doodt!) heb ik alleen juiste informatie van de turkse zenders gekregen. Ik heb zelf ook een paar Palestijnen gebeld om ze een hart onder de riem te steken, zij vertelden ook dat er met verschrikkelijke bommem en wapens aangevallen werd.
  Nederland meet met twee maten, wat je ook zegt als moslim over de aanval, er wordt gelijk gezegd dat je anti semitisch doet! Het verdedigen van babys die worden gedood valt ook daar onder…

 4. De nieuwste poging van de hasbara-brigade om de schade aan Israelis image te repareren, en het vijandbeeld – het is allemaal de schuld van de Palestijnen zelf – nog verder te verdiepen, is de suggestie dat er veel minder doden zouden zijn dan wordt beweerd. Het bewijs daarvan zou van een Italiaanse arts komen. Dat bewijs mag dan eerst op tafel worden gelegd, en wel met harde feiten.

  In Jenin, destijds, konden de geruchten over het aantal doden tot stand komen omdat het gebied waarin de lijken lagen geheel omsingeld was en er niemand in kon. Het aanvankelijke dodental dat werd genoemd kon (gelukkig) bijgesteld worden, al was het nog steeds een gruwelijk bloedbad.

  In Gaza is de situatie anders. Elke dag zijn door de VN en de mensenrechtenorganisaties daar nauwgezet de namen bij gehouden van de doden, en de plaats, de omstandigheden en de manier waarop ze zijn gedood. De mensen die alleen nog werden vermist werden niet geteld, die werden pas geteld nadat ze onder het puin vandaan werden gehaald. Wie twijfel wil zaaien aan het aantal doden zal de beschuldiging dat er is gelogen waar moeten maken, en kan dat – de namen zijn bekend. Leven ze nog of hebben ze nooit bestaan dan is dat aantoonbaar. Zolang dat niet gebeurd is houd ik zulke berichten voor de zoveelste portie hasbara – Israelische propaganda.

 5. Lieve Anja,
  Ik vind het echt bijzonder wat je met je weblog doet. En ik heb echt heel veel gehad aan alle info die hierop staat. Daardoor sta ik ook veel sterker in mijn dicussies met met mensen die er het fijne niet van weten.

  Ik zou graag indien mogelijk vertaalde artikelen willen lezen aangezien ik het Engels niet echt machtig ben. Ik heb ontzettend veel gehad aan bijv de vertaalde artikelen van Ria van Minnen. En het zou echt super zijn als dhr Engelbert de moeite neem om ook zo zn bijdrate te leveren.

  Ik heb de afgelopen week een aantal beheerders gemaild met het verzoek om de krachten te bundelen om zo een groter bereik via Hyves, een sociaal netwerk met n enorm bereik onder jongeren, te creeren en zo zoveel mogelijk jongeren te voorzien van de juiste informatie hierover. En de reacties waren positief. Is het mogelijk dat jij ons ook hierin met daad en advies bij kunt staan?
  Ik lees graag je reactie. Je kunt mij ook mailen hierover. Wellicht kan ik het dan beter specificeren wat mijn bedoeling is hiermee.
  MvG,
  Abdel.

 6. Zojuist op CNN President Obama beluisterd en natuurlijk vooral gelet op zijn verklaring ten aanzien van Israël en de Palestijnen.
  De toon van zijn rede mag denk ik hoop geven aan de mensen die streven naar vrede.
  De eisen die hij stelt aan de partijen zijn niet nieuw maar hij was duidelijk ten aanzien van de twee-statenoplossing. Hij memoreerde zelfs aan het Arabische vredesplan, wat ik heel bijzonder vind en liet er geen twijfel over bestaan dat er een einde moet komen aan de ellende van de mensen in Gaza van de laatste jaren! Dat de grenzen moeten worden opengesteld voor hulp. Natuurlijk mag Hamas geen raketten afschieten op Israël. Natuurlijk moet voorkomen worden dat Hamas zich verder bewapend. Natuurlijk wordt de Palestijnen voorgehouden dat extremisme en terreur alleen in hun nadeel werken. De benoeming, nu al, van George Mitchel getuigt van de vaste wil om zich niet langer afzijdig te houden van het streven naar een oplossing.
  Al met al, denk ik, een hoopvolle start die de wereld weer hoop geeft.

 7. @7 Johan U, maar liefst drie maal noem je het natuurlijk dat er verboden worden gesteld worden aan de Palestijnen. Dat onze regering oorlogsmisdaden jegens hen geheel verzwijgt vind je dat ook natuurlijk? Waarvoor natuurlijk de Amerikanen, de munitie hebben geleverd, misschien wel via Schiphol. Natuurlijk, gaat de munitie via Schiphol. Natuurlijk was de eerste die aangesteld werd onder Obama: Rahm Emmanuel als Chief of staff, en dat is natuurlijk niet hoopvol.

  Dat Joost Zwagerman vandaag zat bij De wereld draait door, om verwarring te zaaien over Wilders, met grove generalisaties. Jan Mulder heeft gezegd: SGP en CU moeten verboden worden om hun homohaat. Dus Jan Mulder moet ook worden vervolgd aldus de hele kliek en JOOST in de studio. JM zegt iets over een Deel de SGP en cu ,met hun christelijke geloof en NIET zoals Wilders over de gehele Islam. Die godverdomme allemaal met zijn drieen Die God moeten delen. Al heeft Knevel het over een andere God
  toch, twee willen hem in Bethlemen delen. De derde partij met dezelfde god mag niet eens meedoen, de nederlandse moslims, die
  bewust geen islamitische nederlanders genoemd worden.

  Hier nog een verhaaltje: Voor allen die geloven dat de politie het gaat regelen:

  http://www.democracynow.org/2009/1/22/part_ii_palestinian_us_college_grad

 8. Peter.
  Misschien moet je maar enkele bijdragen lezen die ik eerder hier leverde.
  Met “natuurlijk” bedoel ik alleen maar dat we niet kunnen verwachten dat de politiek van de VS meteen 180 graden zal draaien. Obama moet rekening houden met de machtige lobby daar.
  Het is niet anders.

 9. Algemeen. Vandaag is het een week geleden (15 januari)s’morgens om 9’15 uur,dat ik op radio 1 iets hoorde over ’n Israelische generaal (b.d.)die verklaarde dat Israel geen fosfor gebruikte in Gaza. Dan hoorde ik ‘CIDI’ en Hans Jaap M….? Het is mij niet gelukt om het terug op het scherm te krijgen. Bij CIDI was niets te vinden,maar op zaterdag 16 januari stond er in het Nederlands Dagblad iets over ’n generaal b.d. : Danny Rothschild. Bij CIDI zoeken: Generaal Danny Rothschild 1720 pagina’s. Rechtstreeks op Google: Danny Rothschild; 36800 pagina’s in het Nederlands! Waarom kan deze man z’n gang gaan in ons land en waarom de “slachtoffers in Gaza” niet??? Joop

 10. Johan U, Mijn excuses voor de verkeerde interpretatie van de intenties van je bericht. Heb ik me dus blind op de verkeerde afgereageerd

  Groet

Reacties zijn gesloten.