Gaza is begonnen met rouw en herstel

000aopbouwenx.jpg

In Gaza is meteen een begin gemaakt met het bergen van de laatste doden en het verlenen van de allereerste noodhulp. Het gaat naar schatting jaren duren voor is hersteld wat er in drie weken is verwoest.

Mensen die nog meubels hebben stoken alles van hout op om te kunnen koken. Met gevolg dat er ook weer mensen worden ingeleverd bij de ziekenhuizen met gewone brandwonden. De UNWRA heeft een noodplan opgesteld: eerst de voedselvoorziening weer op gang, dan proberen de waterleidingen en de elektriciteit weer op gang te krijgen. En de rioleringen die verwoest zijn, want er dreigen epidemieën. Er zijn naar schatting 20.000 woningen beschadigd die nog wel opgelapt kunnen worden, wanneer tenminste bouwmateriaal wordt toegelaten, wat nog niet het geval is. Vierduizend gebouwen zijn onreparabel verwoest.

Er ontbrandt nu een nieuwe strijd, want de noodhulp staat klaar, maar veel buitenlandse regeringen en instanties willen geen geld overdragen aan de overheid van Gaza, omdat die van Hamas is. De vraag is dan wie er wel de leiding op zich moet nemen van de wederopbouw, als dat de overheid niet is. En de samenwerking tussen de VN en Hamas is ook al niet geweldig, sinds Hamas een voedseltransport in beslag heeft genomen voor distributie onder de eigen mensen.

Ons eigen project in Gaza, de NCCR, voor hulpverlening aan gehandicapten is meteen weer aan het werk gegaan. Dit is wat Khaled Abu Zaid ons telefonisch liet weten: “de situatie is nu rustig, maar de mensen hier zijn bedroefd, nerveus en compleet in shock. In elke familie zijn er wel doden te betreuren. Uit onze medische teams zijn twee mensen gedood, een dovenonderwijzer van 24 jaar en de chauffeur van ons team in het Noorden. Onze kliniek in het Midden van Gaza is volledig verwoest en een deel van onze medische onderzoeksapparatuur is verwoest door de aanvallen. Wij verwachten dat er 1050 gevallen van blijvende invaliditeit voort zullen komen uit de 5500 gewonden. Deze mensen komen binnen 2 weken uit het ziekenhuis en hebben dan urgent hulp nodig. We hebben behoefte aan echt alles: verband, medicijnen, krukken, rolstoelen en ook psychologen die mensen moeten opvangen. Donderdag hebben we een vergadering belegd met 10 andere organisaties om deze enorme problemen samen te lijf te gaan”.

Wij van Stichting Kifaia proberen er zo snel mogelijk weer heen te gaan. In principe zouden we nu de grens over kunnen, maar zoals we dat al jaren gewend zijn wordt het weer moeilijk gemaakt. Dan wordt van twee aanvragen de een wel goedgekeurd maar de andere niet, of er wordt beweerd dat de aanvraag nooit is aangekomen – wat niet te controleren valt want de Liaison Office bij Erez doet niet aan ontvangstbevestiging, en wenst ook hele dagen telefonisch onbereikbaar te zijn. Ook eerbiedigen ze nauwgezet de sabbat – dus vrijdagmiddag en de hele zaterdag wordt er niet gewerkt en zijn de grenzen dicht – behalve als er gebombardeerd moet worden uiteraard, dan telt de sabbat niet.

We hopen op toegang volgende week.
En ons noodhulpplan, OPERATION HUMANITY GAZA, begint te lopen als een trein. Voor iedereen die zich moedeloos en machteloos voelt, en wat wil doen: hier.

Wie meer wil weten over Stichting Kifaia, hier een korte introductie.

En wie de moed er in wil houden: hier een lied, speciaal voor Gaza.

16 gedachten over “Gaza is begonnen met rouw en herstel

  1. Tegenstanders van de oorlog krijgen gevangenisstraf

    “Aanvankelijk kon ik me – net als zoveel andere Israelische burgers – er niet toe zetten de confrontatie aan te gaan met, of kritisch te staan tegenover Israels immorele militaire acties. Ik besef dat die moeite voortkwam uit mijn identificatie met soldaten van mijn eigen leeftijd, aan wie ik me kon spiegelen. Nu is het precies dit besef dat me er toe brengt dienst te weigeren. Het is me onmogelijk wel de humaniteit van Israeliers te erkennen, maar die van de Palestijnen te ontkennen. Het is vanwege mijn diepe gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de gemmeenschap waarin ik opgroeide, dat ik weiger mee te werken aan deze spiraal van bloedvergieten.”

    http://www.icahd.org/eng/news.asp?menu=5&submenu=1&item=664

  2. Anja, hoe is het met je familie? Hebben ze het doorstaan? Ik stuur ze mijn groeten en de beste wensen. Elders heb ik me al opgegeven voor flyers…

  3. Op mijn maandelijks automatische bijdrage aan de Stichting Kifaia heb ik de mededeling ‘ezeltje’ geschrapt; een ieder die hier langer meeloopt weet waarom dat woord destijds werd toegevoegd.

    Nú, na de moord op onschuldige burgers en massale vernietigingen aangericht door Israël onder toeziend en goedkeurend oog van de westerse mogendheden waaronder de Nederlandse PvdA/CDA/CU regering, leek me die mededeling wel erg wrang; het geld moet nu immers daar terechtkomen waar de stichting goed lijkt.

    Een tijdlang, tijdens deze door het westen geïnstigeerde moordpartij op onschuldigen, heb ik hiet niet gereageerd omdat ik vond dat mijn kwaadheid en woede niets toevoegde aan wat hier al werd gemeld.

    Ik zal die houding voortzetten en mijn verschrikkelijke woede en verontwaardiging op andere wijze uiten; op een wijze die mij doeltreffender lijkt.

    Groet; Paul Jan

  4. Best Paul,

    Ik loop niet zo lang mee, en wil weten wat dat ezeltje betekend?. Kan jij mij hier nader over informeren.

    Groet,

    Thea

  5. De enorme woede en het grote gevoel van machteloosheid zal blijven, zolang israel ongestraft de zwaarste misdaden begaat en de Palestijnen behandelt als on-mensen.

    Weer een email ontvangen van http://www.avaaz.org.
    Ze gaan een nieuwe grote actie opstarten in de media: “Help Obama Help Gaza”.

    … “only 4% of related US media stories even mention that Palestinians are under military occupation and less than 25% of the Americans say they can sympathize with both sides”…

    …”the crushing nature of that occupation in which the smallest details of life are tightly controlled, is rarely covered by US media”…

    zie ook http://www.if americansknew.org met vele interessante links.

  6. (6) Dat ezeltje was een kleine actie, een tijd geleden, toen kolonisten een ezeltje hadden vermoord, en we wat geld inzamelden om de Palestijnse boeren te helpen een nieuw ezeltje te kopen. Kijk hier. Inmiddels hebben we het over een gruwelijk veelvoud van dat ene ezeltje.

  7. Er moet ook maar snel herstel van de veiligheid van de waterkant komen.
    “Gaza beschoten door Israëlische kanonneerboot(Novum/AP) – Gaza is donderdag beschoten door een Israëlische kanonneerboot. Daarbij zijn een Palestijnse man en een meisje in een vluchtelingenkamp aan de kust gewond geraakt. Dit heeft een Palestijnse arts gemeld.

    Het Israëlische leger zei dat de boot het vuur had geopend om een Palestijnse vissersboot af te weren.

    De boot zou zich in verboden wateren hebben begeven.”

    Even los van het feit dat het wel heeeel disproportioneel (ik had ’t woord de afgelopen tijd zelf nog niet gebruikt, belachelijk, etc. is om een vissersbootje te beschieten vanuit een kannoneerboot, lees ik het artikel en denk ik:
    – Kunnen de militairen wel richten? Je schiet om een boot ‘af te weren’ (hoe vinden ze toch die woorden om het af te doen als begrijpelijk) en raakt mensen op het land???
    – Als je dus vindt dat een visserrsboot zich in verboden wateren begeeft en je het bootje wil ‘afweren’, en je raakt daarbij mensen op het land,…hoe ‘ver’ mag je dan het water in om te vissen???

    Ik heb mij in bovenstaande reactie even ontdaan van kennis van het gebied en de situatie en heb het nieuwsartikel als leek proberen te lezen en kwam dus tot de bovenstaande common-sense-gedachten.

  8. Beste mensen,
    Via deze link is het tevens mogelijk om de dienstweigeraars in Israel een hart onder de riem te steken en te ondersteunen.
    Er moet in Israel ook meer een ommekeer komen en dit begint bij die moedige dienstweigeraars in Israel.
    Laat ze weten dat ze met een goede zaak bezig zijn en dat we achter hen staan!!
    Dank,Floor

  9. 11) Floor, goed idee van jou! Deze mensen zijn echt helden en hebben het inderdaad heel erg moeilijk in hun eigen land. Ze zullen wel met de nek worden aangekeken en later misschien wel moeilijk aan een baan kunnen komen.

    Heb op 17 jan. een mail gestuurd aan amnesty@amnesty.nl om aandacht te vragen voor alle dienstweigeraars/gewetensgevangenen in israel met verwijzing naar http://www.december18th.org, maar nog steeds geen antwoord gehad.

    12) wie krijgt deze pep-mails onder ogen en wat kan/mag je ‘veilig’ schrijven?

  10. Floor,

    Van harte wil ik de dienstweigeraars in Israel een hart onder de riem steken. Ik was zelf dienstweigeraar in de “Indië-tijd”. Geen feest!
    Ik krijg het echter niet voor elkaar via het door jou opgegeven
    mailadres. Kun je me een suggestie aan de hand doen?

    Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *