Schuld door associatie

Ach, kijk, de redacteur van de opiniepagina van de Volkskrant, meneer Rutenfrans, neemt een wraakje. Een subtiel wraakje, eentje die je uit moet leggen. Nu heeft meneer Rutenfrans goede redenen om een hekel aan me te hebben, want bijna elke keer als hij weer een akelig propagandistisch pro-Israël stuk op de pagina plaatst, zoals gewoonlijk vol met zogenaamde feiten die allang zijn weerlegd, zeg ik daar even wat van: de Volkskrant doet het weer.

Zoals hier en hier en hier en hier. Nu lijkt het mij voor elke krant die hoor-en-wederhoor toepast geheel passend om niet maar één kant aan het woord te laten, dus ook mensen die achter Israel staan moeten gehoord worden. Maar ook dan kun je je toch enigszins houden aan enig niveau, en aan journalistieke normen; iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar niet op zijn eigen feiten. En de stukken die Rutenfrans graag plaatst zijn op dat punt echt abominabel en beneden peil.

Vandaag een stuk van Evelyn Markus en Rosa van der Wieken, van het Network on Antisemitism, waarin ze betogen dat als Wilders vervolgd kan worden voor zijn uitspraken, waarom dan niet ook Gretta Duisenberg. (hier, maar met een andere foto dan in de papieren krant). Nou kan iedereen van mij weten dat ik net als Duisenberg aan de kant van rechten voor Palestijnen sta, maar niet achter haar domme opmerkingen waarin ze weer eens een keer geen onderscheid maakt tussen Israeli’s en joden in het algemeen, of Israeli’s uitmaakt voor nazi’s – al strooien zelfs Knessetleden even kwistig met zulke vergelijkingen. Nu is er wel een groot verschil tussen Duisenberg en Wilders, als het gaat om de beschuldiging van haatzaaien. Wilders heeft niet alleen abjecte uitspraken gedaan – als je daarvoor mensen voor het gerecht wilt slepen krijgen die een lange wachtlijst – maar hij doet dat als leider van een politieke partij, en maakt van die abjecte uitspraken een partijprogramma. Maar als Marcus en Van der Wieken vinden dat dat hetzelfde is, niets weerhoudt ze ervan om ermee naar de rechter te stappen.

Nu het wraakje van Rutenfrans. Er zijn tienduizend foto’s van Duisenberg in omloop, maar de Volkskrant kiest voor een foto uit 2003, waarop ook ik te zien ben, zittend in een Palestijns huis in Gaza waar we koekjes aten. En voor degenen die niet wisten dat ik dat was, is mijn naam er bij gezet – niet die van de man tussen ons in. Met welke functie? Ik schat dat in op de methode die op dit moment graag gebruikt wordt om mensen die kritisch staan tegenover Israel in discrediet te brengen, zoals dat in het stuk van Markus en van der Wieken wederom met Harry van Bommel gebeurt, en dat noem ik maar even schuld door associatie. Harry van Bommel wordt niet bekritiseerd om zijn eigen opvattingen, die er niet om liegen maar allesbehalve antisemitisch zijn, hij wordt zwartgemaakt omdat achter hem in de demonstratie tussen die andere vijfduizend mensen een paar jongens liepen die een antisemitische leuze riepen, en als hij dat niet gehoord heeft dan had hij het moeten horen. Dus is hij schuldig. Zo interpreteer ik dus ook mijn aanwezigheid op de gekozen foto, en het nadrukkelijke noemen van mijn naam: Duisenberg maakt verkeerde opmerkingen, en ik zat zes jaar geleden naast haar koekjes te eten, dus ook ik deug niet.

Nu heb ik op mijn weblog al een keer uitgelegd waarom ik er niet snel toe zal komen om nog eens met Duisenberg op reis te gaan, lees hier, en verder is het een leuke foto – mijn toen nog aanstaande echtgenoot is helemaal links ook nog te zien, en verder kan het me weinig schelen, behalve dat ik opmerk wat het mechanisme is dat steeds weer gebruikt wordt om de aandacht af te leiden waar het werkelijk om gaat: wat Israel doet met de Palestijnen en nu deed met de oorlog tegen Gaza.

Ik vind het belangrijk om een helder onderscheid te maken tussen kritiek op Israël, waar meer dan genoeg aanleiding voor is, en elke vorm van antisemitisme, dat ik volledig afwijs. Dat zal de tegenstanders – de voorstanders van de politiek van Israël dus – er niet van weerhouden om keer op keer te suggereren of te beweren dat wie ’tegen Israël’ is ook ’tegen joden’ is. Nu kom je die modderige verwarring tegen aan beide kanten. Om te beginnen Israël zelf, dat keer op keer laat weten de staat te zijn van ‘alle joden ter wereld’ zodat zich veel kritische joodse groepen geroepen voelen om te laten weten dat dat wat Israël doet niet in hun naam gebeurt. Brian Klug (hier) wijst er op dat het niet alleen sommige mensen aan de ‘liberal left’ zijn die dat onderscheid tussen Israël en joden niet, of niet voldoende maken, maar dat ook joodse groepen zich daaraan schuldig maken, door alle kritische joden weg te zetten als ‘zelfhatende joden’ dan wel zelfs als antisemiet. (Wat Hajo Meyer van Een Ander Joods Geluid overkwam). En wat moeten we denken als een Nederlandse organisatie als het Joods Maatschappelijk Werk als organisatie (let wel: niet als individuele mensen, maar als organisatie) deelneemt aan een pro-Israël demonstratie? Wie legt die schreeuwertjes op een demonstratie dan nog uit dat joods zijn niet hetzelfde is als achter Israël staan, ze zeggen het toch zelf?

Ik zei dat al eerder, hier, in een stuk over het zogenaamde ‘nieuwe antisemitisme’, dat ik een motto meegaf van Hajo Meyer: “Vroeger was een antisemiet iemand die niet van joden hield; nu is het iemand waar de joden niet van houden”. Dat zou nog enige nuancering behoeven: niet alle joden. Zij die vierkant achter Israël staan.

Iedereen die zich kritisch uitlaat over Israël heeft er inmiddels ervaring mee om voor antisemiet uitgemaakt te worden, het gezelschap wordt indrukwekkend. Het wordt bijna een eer. Dat wordt zo’n automatisme, dat het etiket geen enkele indruk meer maakt. En daarmee zorg je ervoor dat werkelijk antisemitisme, waar ieder redelijk en weldenkend mens zich tegen zal blijven verzetten, onder de tafel wordt geveegd en niet meer serieus wordt genomen. Dat is stom.

Ik schreef daar al eerder over: hier. En hier, over twee heren die graag iedereen die kritiek heeft op Israel voor antisemiet uitmaken, Gerstenfeld en Broder.

En kijk hier: de fantastische SHIT (Self Hating and Israel Threatening) List, waarop 8000 joden die niet deugen, want wie als jood kritiek heeft op Israel moet wel een zelfhater zijn. Waaronder Hajo Meyer, Jaap Hamburger en Anneke Jos Mouthaan, naast andere joden die vaak op dit weblog verschijnen, als Gideon Levy, Amira Hass, Ilan Pappé, Jeff Halper, Ran HaCohen, Uri Avnery, Norman Finkelstein, Phyllis Bennis, Neve Gordon, Michael Warschawski, Avi Shlaim, Noam Chomsky en Tony Judt. Brian Klug die ik hierboven citeerde trouwens ook.

19 gedachten over “Schuld door associatie

  1. Nu moet ik toch iets terugnemen van mijn kritiek op bepaalde zionisten. De SHIT-List bevat zo’n beetje alle mensen die ik aan mijn favorieten wilde toevoegen. Dat scheelt mij uren werk.
    Dank hiervoor!
    Het enige wat ik nog mis zijn de gojim die ook wel eens wat kritiek hebben gehad of gewoon hun verstand hebben gebruikt. Waar staat bijvoorbeeld graaf Folke Bernadotte die na het redden van duizenden joden uit de concentratiekampen als dank voor bewezen diensten door de latere premier Yitzhak Shamir en zijn Stern-gang werd vermoord?
    Maak de lijst compleet en u heeft er een vriend voor het leven bij!

  2. Ja ik zou nu ook wel eens op een erelijst willen van goyim die niet deugen, ik heb er hard genoeg voor gewerkt – ze discrimineren een beetje door alleen joden te noemen.

  3. Rosa van der Wieken zegt in het artikel trouwens niet dat zij als overbuurvrouw van Duisenberg, die zich erg stoorde aan de Palestijnse vlag aan haar huis, een oude vete aan het oprakelen is. Zie Wikipedia:
    “In Het Parool van 11 december 2005 verklaarde Duisenbergs joodse overbuurvrouw Rosa van der Wieken, directeur van “Network on Antisemitism”, dat er inderdaad joden in haar omgeving zijn die de eigenaar van een restaurant hebben gezegd “er niet meer te zullen eten als Duisenberg er ook komt”.

  4. Anja, ik weet niet of je dit stuk al kent. Ik zag wel een oud artikel van Simone Korkus op je site. Ik vond onderstaande MO*paper zeer de moeite waard.
    “Een academische reflectie op beeldvorming, waarheid en oorlog in Gaza werd geschreven door Ruddy Doom, terwijl Simone Korkus dezelfdertijd een journalistieke reflectie maakte vanuit Israël.”

    http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=23894&cHash=162a240187
    klik daar op: DOWNLOAD DE MO*PAPER

  5. O, het staat er inmiddels op, maar inderdaad, zonder de foto.

    En inderdaad is het erge oude koek, want Duisenberg is al een keer aangeklaagd – en vrijgesproken.

  6. Ja, prachtig stuk, weinig woorden en heel indringend. Nu ben ik een sentimenteel dier, vooral als je bedenkt dat ik wel vlees eet, maar van verhalen over getreiterde en treurige beesten word ik nog beroerder dan van getreiterde en treurige mensen.

  7. Ik word op mijn wenken bediend. Eindelijk ook op een lijst van mensen die niet deugen. Goed gezelschap wel. Volgens de samenstellers bestaat de gehele SP uit hamasaanhangers en antisemieten. En toen iemand zei maar dat klopt toch niet, want ze werken samen met Een Ander Joods Geluid, zei weer iemand jawel, want dat zijn zelfhatende collaborateurs. Hiero.
    En hier hetzelfde lijstje nog eens, op het JBlog (Jewish and Israeli Blog, we begrijpen weer eens dat dat hetzelfde is)

  8. At the back of the hill.. zijn dat die randdebielen die met hun picknickmanden en verrekijkers naar het afslachten van kinderen kwamen kijken? “yes, I’m a little bit fascist”, zoals Keren Levy zei. Gelukkig zeggen ze het zelf, scheelt weer een lijst.

  9. Is het geen aardig idee om de samenstellers van die lijst van “Hamas-aanhangers”etc. uit reactie nummer 10 te bestoken met de vraag: “ik wil OOK op die lijst”? Als die lui overstroomd worden met mensen die hardop stevig kritiek op Israël’s politiek uitoefenen, dan staan ze pas voor schut… Zoals de anti-communistische heksenjacht van Joe McCarthy en nazaten van elke grond ontnomen was toen mensen openlijk gingen zeggen: ja ik ben communist en trots daarop. Zoals Nixon voor aap stond toen er eenlijst uitlekte die zijn administratie had gemaakt van subversieve tegenstanders, en allerlei mensen, hoogst beledigd, reageerden: waarom sta ík er niet op…?

  10. Kun je doen, Rooie ravotter, alhoewel je je ook af kunt vragen of dat niet een beetje teveel eer is voor zo’n stelletje droplullen. Neemt iemand zoiets nog serieus behalve zeven en een halve andere droplul?

  11. Ik vind het idee van rooieravotter geweldig. Zo haal je het uit de ‘verboden” hoek. En zo maken we er een erelijst van. Ik ga eens kijken of dat kan en me er voor aanmelden. gewoon geintje

  12. Oke oke Anja, wat doet een arme afgeschreven bouwvakker hier dan ook op deze site. Hij kan dat toch allemaal niet bijbenen, laat staan behappen. Maar hij weet wel,’tis em in z’n hersens gegrift, dat een discussieforum dat ergens over gaat de ellendigheid (…) niet kan bijbenen, laat staan behappen. Verdomme het moet eerst gebeurd zijn voor het ter discussie komt. Verdomme voor het alle echelons heeft doorlopen is die ellendigheid onomkeerbaar. Verdomde woordjes woordjes woordjes en hun naampjes naampjes naampjes. Wat een tegenwerking van de VOOR..ZICHT….igheid. Wat een frustratie.
    Maar goed, wat je aan linken in het nederlands plaatst kan ik doorplaatsen op die site’s die daar aanleiding toe geven. Vertalingen zijn natuurlijk ook heel welkom. Zo kan ik toch nog iets ertegen doen als het zich voordoet.

  13. Net dit doorgestuurd aan dat weblog ,misschien komik er ook wel op. Joepie
    You probably mean that the people on this list support Palestinians. Your list is not complete I am Dutch and support Palestinians Although I am not a member of the SP I really take exception to being excluded. Can you please add me to your honourlist as soon as possible?
    Ina

  14. Sorry, Sjuul, je stuurde weer een reactie, ik begrijp dat het voor jou allemaal zeer persoonlijk is, maar je verwijdert je te ver van het onderwerp. En het is echt niet te volgen.

  15. Ik wist niet dat Gretta Duisenberg niet deugde, ik vind haar nog altijd een zeer geloofwaardige, en betrouwbare vrouw die haar best doet om de Palestijnen uit hun ellende te helpen. Ook vind ik nog steeds dat zij een intelligente vrouw is met een mooi charisma, ik dacht toch dat ze ook een behoorlijke opleiding achter de rug had, dus waarom ze dan ineens dom zou zijn en schadelijk om mee op de foto te staan is echt iets persoonlijks en heeft niets met haar intelligentie of intentie en doeltreffendheid te maken. Maar goed het is een keuze om je druk te maken dat je op de foto staat met Gretta,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *