Bellen met Gaza

000destroyed-hotel-gaza-city.jpg

Elke dag is er wel iemand van ons (Kifaia) die belt met iemand in Gaza.
De sfeer is gespannen. De buitenlanders zijn verzocht om uit Gaza te vertrekken en dat is altijd slecht nieuws. Verwachting is dat er nog een aanval komt voor de Israelische verkiezingen, nu rechts (Barak en Livni) slechter staan dan nog rechtser (Netanyahu en Lieberman) en ze nog even wat heldendaden moeten laten zien. Dan wel door een nieuwe aanval op Gaza de verkiezingen uit willen stellen omdat Livni en Barak ongunstig staan in de peilingen. Iedereen in Gaza slaapt weer slecht.

De veelgeplaagde UNRWA heeft de hulpverlening gestaakt tot Hamas garanties geeft dat hun spullen niet in beslag worden genomen. Heel terecht. En als de UNRWA de hulpverlening staakt is er heel erg veel meer kans dat de bevolking zelf Hamas onder druk zal zetten dan wanneer Israel weer eens een bombardement begint met het onzinnige idee dat de bevolking zich dan tegen Hamas zal keren. De stomme acties van Hamas om hulpgoederen in beslag te nemen treffen de bevolking direct, die grotendeels afhankelijk is van de VN, en nu de UNRWA de hulp staakt zal Hamas dat weten ook. En dat is heel wat anders dan wanneer Israël de bevolking terroriseert met grof geweld. Daar is Hamas alleen maar van in populariteit gestegen. Vooral op de Westoever trouwens, waar Palestijnen ook dagelijks geterroriseerd worden, alleen niet door een grootschalig bombardement. Daar is de bewondering voor Hamas, die anders dan Fatah nog steeds overeind blijft en het verzet niet staakt alleen maar gegroeid.

En wij van Kifaia zitten weer eens in de bekende spanning of we binnenkort kunnen gaan of niet. Een van ons heeft zijn toestemming nog niet binnen, drie van ons wel, maar los daarvan is de vraag of de grens open is. Elke dag bellen, met Gaza, met andere organisaties die proberen er in of er uit te komen. Druk overleg, wat moeten we meenemen, als we er in komen. Beetje bidden maar, al helpt dat weinig bij het openkrijgen van de grens.

6 gedachten over “Bellen met Gaza

 1. wie weet Anja,als iedereen een beetje bid,dat het toch helpt!
  ik ga een kaarsje branden elke dag,met een wens voor vrede én open stellen van de grenzen dat is mijn bijdrage!
  hartelijke groet,Simona

 2. Anja, de beroemde journalist A.J. Liebling publiceerde in 1957 zijn “Letter from Gaza” in The New Yorker. Alles is hier al aanwezig: de open gevangenis, de blokkade, de ellende voor de bevolking, de UNRWA, de onderdrukking door Israel… alles behalve raketten, PLO, AP of Hamas…
  Op het advies van een correspondent in de Jerusalem Post dat “die vluchtelingen maar moeten emigreren”, reageert Liebling: “Dat is mensen die opgesloten zitten in een duikboot, het advies geven om maar een taxi te bellen”.
  Ik kan het stuk nergens in het Nederlands vinden en ook niet gratis in het Engels. Maar het is voortreffelijke journalistiek van iemand ter plekke, dus ik wil het wel vertalen. Als je het leest begrijp je pas goed hoezeer de tijd is stil blijven staan voor de bevolking van Gaza gedurende meer dan 50 jaar.

 3. Of deze specifieke vrachtwagen al aan de Israelische kant tegengehouden zou zijn, moet nog maar duidelijk worden, maar dat Hamas goederen inpikt die niet voor hen bedoeld waren, dat hoor ik helaas ook uit betrouwbare bronnen uit Gaza zelf. Niets aan te doen, dan, we kunnen het niet negeren.

  Engelbert, graag. Ik kom wel vaker literatuur tegen van behoorlijk lang geleden die al heel kritisch was, bijvoorbeeld van Lucas Grollenberg, die in het Palestina van 1946 bijbelwetenschappen studeerde, en die zich nooit wat wijs heeft laten maken. Boek is uit 1970, Voor een Israël zonder grenzen, en hij stond toen vrijwel alleen in zijn commentaren op Israel. Helaas is hij al overleden, ik zou hem graag hebben willen interviewen. Het is altijd interessant waar zulke vrije geesten vandaan komen.

 4. De laatste bericht zijn dat de israel overgebleven qassam rakketten zelf afvuurt op sedot. Bijna een ongelovelijk verhaal, dat waarschijnlijk niemand zou geloven. maar het is zo

  Samih

 5. Waar heb je dat vandaan, Samih en waarom weet je dat zo zeker? Ik geloof dat pas als je een betrouwbare bron kunt noemen.

Reacties zijn gesloten.