Klein nieuws over Palestina/Israël

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner, die pas nog door Israel de toegang tot Gaza geweigerd werd, heeft een twee-miljoen euro verdrag ondertekend voor het herstel van het Al-Quds ziekenhuis in de Gazastrook, dat zwaar werd beschadigd tijdens de oorlog tegen Gaza afgelopen winter. Het wordt routine: Israel bombardeert Gaza in puin, en Europa komt achteraf om de schade weer te herstellen. Zo werd de door Nederland gefinancierde nieuwe haven tot twee keer toe verwoest, zonder dat een Nederlandse regering ooit op het idee kwam om de rekening eens naar Israël te sturen.

Maar nu wordt het interessant, want om de intensive care afdeling van het ziekenhuis te herbouwen moet er materiaal toegelaten worden over de grens, en het is de vraag of Israël dat toe zal staan. Zou Kouchner misschien eens op het idee kunnen komen dat het toch ook mogelijk is om eens ondubbelzinnig de bezetting en de blokkade te veroordelen, in plaats van alleen proberen om achteraf de schade een beetje te herstellen? Hier.

Zijn Nederlandse collega Verhagen blijkt volgens de kranten heel heel zachtjes van mening te veranderen, hij zinspeelt op diplomatieke sancties tegen Israël, nu die heeft laten weten negenhonderd woningen te bouwen in de Israëlische nederzetting Gilo op Palestijns gebied. Verhagen vindt dat niet kloppen met de internationale afspraken.
We houden onze adem in, en wachten met spanning af of Verhagen meer gaat doen dan zinspelen.

Toen het Goldstone rapport uitkwam brak ook in het Amerikaanse congres een hysterische veroordeling uit – vaak nog voordat de congresleden de gelegenheid hadden gehad om het rapport te lezen. Toen twee congresleden een anti-Goldstone resolutie aan het congres presenteerden leek het op dat er een vrijwel unanieme goedkeuring van de resolutie zou volgen, maar zo was het toch niet helemaal, volgens James Zogby, hoofd van het Arab-American Institute in Washington, een Amerikaan van Libanese afkomst.

Wat er gebeurde, was dat Goldstone zelf in een open brief alle kritiek weerlegde. Bovendien lieten twee democraten in het congres, die na de oorlog Gaza hadden bezocht (wat is het toch belangrijk dat mensen met eigen ogen zien wat daar is gebeurd) van zich horen in artikelen en brieven aan hun collega’s. Ook Arabisch-Amerikaanse, en joods-Amerikaanse groepen lieten van zich horen, plus een coalitie van christelijke kerken en mensenrechtenorganisaties – ter verdediging van het Goldstone rapport.

De anti-motie is naar verwachting aangenomen, maar toch waren er meer congresleden dan ooit tevoren die hun nek uitstaken, en pleitten voor het serieus nemen van het Goldstone rapport en niet meegingen in een algehele afwijzing. Dennis Kucinich, democraat uit Ohio zei tijdens het debat: “het is bijna net zo erg om oorlogsmisdaden te ontkennen en toe te dekken, dan om ze te plegen.”

De stemming was 344 voor, 36 tegen, en 52 onthielden zich van stemming. Dat is, volgens Zogby, een aanzienlijke verschuiving. hier.

2 gedachten over “Klein nieuws over Palestina/Israël

  1. Fijn dat je er weer bent!

    Wie weet wordt Verhagen wel een discipel van Dries van Agt…. ik zou toch vroeger nooit hebben verwacht dat ik dat dit mij zou aanspreken…fingers crossed.

  2. Artikel van Amira hass. Israel wil het nieuwgebouwde voetbalstadion in El Bireh/ Ramallah , wat volgende maand geopend zou worden, afbreken. Dit stadion wordt gebouwd met Nederlandse hulp, en na jaren bouwen moet men het weer platgooien omdat men niet de “vereiste vergunningen” zou hebben voor dit stadion. Een beetje plezier is de palestijnen echt neit gegund.

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1129433.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *