Ouder worden voor beginners (3)

Crises en doelen in het leven

Als ik zeg dat ik er vroeger maar op los leefde klinkt dat losbolliger dan ik bedoel. Ik bedoel: toen ik het gevoel had dat de tijd niet op kon was ik er weinig mee bezig om bewust na te denken over wat ik met mijn leven wilde. In mijn leven heb ik vaak een crisis nodig om weer eens na te denken over hoe ik met mijzelf verder wil. In China heeft het teken voor crisis twee betekenissen: gevaar, en kans. Je kunt er dus voor wegduiken, en je kunt ook de kans pakken.

Crises, in mijn leven, zijn momenten dat ik het gevoel heb dat de poten onder mijn stoel vandaan worden gezaagd. De poten waar ons leven altijd op rust: werk, inkomen, liefde, gezondheid, wonen. De laatste grote crisis was toen ik in de overgang raakte, net voor ik vijftig werd. Baan weg, relatie weg, opvliegers, en toen dreigde, o hoe symbolisch, ook nog mijn huis door zijn fundamenten te zakken. Ik schreef erover, toen ik over de ergste schrik heen was, in Blessuretijd. En loste alles op: nieuw werk, nieuwe liefde, pillen tegen de opvliegers en een flinke verbouwing. En maar eens stevig in therapie.

Dat was de laatste crisis niet, maar nooit meer zo’n schrik en niet meer zo hevig. Maar het kwam wel terug, periodes waarin de dingen niet goed gingen. Kort geleden: gescheiden, niet wat ik in gedachten had, weg bij de Eerste Kamer, geheel vrijwillig daar niet van, het besef dat ik zou moeten gaan verhuizen omdat de woning voor mij alleen te duur en te groot is, en merken dat er op de markt voor schrijvende freelancers weinig ruimte is, en uitgevers ook niet meer zoals vroeger zitten te springen om mijn boeken. Nogal een tegenvaller, alles bij elkaar. Ik moest echt stevig na gaan denken hoe ik de volgende periode in mijn leven aan zou gaan pakken. En het eerste wat ik bedacht is dat het een kwestie was van alle hens aan dek: wat ik nodig had was mijn complete helderheid en vitaliteit. Dus ging ik op advies van een goede vriend om te beginnen maar eens een cursus doen om op te houden met drank. Kom ik ook nog wel op terug.

Dat was eerlijk gezegd zo gepiept, maar meer werk had ik aan de cursus die erop volgde: wat doe je nu met je leven, wat zijn je doelen? In die cursus Personal Awareness dacht ik veel na over wat voor mij mijn kernkwaliteiten zijn, en wat ik daarmee wilde doen. Ik heb mezelf een aantal doelen gesteld, en ik zit ook na afloop van de cursus nog in een steungroepje waarbinnen we het hebben over die doelen – voor anderen die jonger zijn dan ik is dat vaak nog hoe ze hun potentie waar kunnen maken. Dat is voor mij niet meer nodig: ik heb me al breeduit waargemaakt. Voor mij is het meer: ja, ik moet mijn geld verdienen, want ik heb mijn pensioen niet goed geregeld, dus ik moet gewoon aan het werk. En goedkoper gaan wonen. Maar behalve de zakelijke dingen die ik moet gaan regelen was voor mij de vraag: wat doe ik met mijn leven, waar gaat het over, deze fase?

Wijsheid. Eenvoud. Balans. Dat waren voor mij de kernwoorden.

Dat ik de wijsheid die ik heb verzameld in al die jaren beter in wil zetten. Hoe? Nou, bijvoorbeeld onder andere door wat ik hier doe.
Dat ik soberder en eenvoudiger wil leven. Komt mooi uit gezien het feit dat ik met minder geld toe moet komen, en past ook veel beter in deze tijd, waarin we collectief dreigen om onze aarde op te maken.
Dat er in mijn leven een betere balans moet komen tussen geven en nemen, tussen compassie voor de wereld en zelfzorg. Dat de liefde er niet alleen is voor anderen maar ook voor mezelf.

Dat zijn mijn heel persoonlijke doelen, die voortkomen uit mijn levensloop en uit de mens die ik ben en ben geworden. Die doelen stel ik weer bij, in de loop van de tijd.

Dit zou ik iedereen willen aanraden die dit leest.
Ga er eens voor zitten. Neem een blocnote of koop een mooi notitieboekje. En denk niet dat je dit in tien minuten af hebt. Denk er nog eens over, in de komende tijd. Blijf opschrijven wat je bedenkt. Dit zijn de vragen:

1. Wat heb je in je afgelopen leven allemaal gedaan en voor elkaar gekregen. Aan werk, inzet voor anderen, voor de mensen om je heen, kinderen, ouders. Wat is er klaar, min of meer? Waar mag je jezelf om waarderen?
2. Wat heb je niet gedaan wat je misschien wel had willen doen? En kan dat misschien nog, in een of andere vorm?
3. Welke kwaliteiten die je hebt, de kwaliteiten in je leven, zijn nu belangrijk voor je?
4. Kun je die kwaliteiten ‘vertalen’ in wat de komende tijd belangrijk voor je is?
4. En kun je dat concreet maken? (Ik bedoel: zeg niet ‘ik ga gezonder leven’, maar zeg ik ga twee keer per week een flinke wandeling maken en ik eet drie dagen met week geen vlees. Of zo.)

Ga ervan uit dat je de tijd hebt, om zaken uit te zoeken, te experimenteren, bij te stellen. Je kunt bijvoorbeeld als voorlopig doel stellen: ik ga uitzoeken wat ik weer wil gaan studeren. Of wat voor mij geschikt is als beweging. Zumba? Yoga? Aquajoggen? Maar hou het bij, schrijf je bevindingen op, op onderzoek gaan is ook winst.

In de komende tijd hoop ik daarbij inspiratie te bieden, aan de hand van wat ik zelf heb gedaan en geleerd. En ik hoop dat er meer mensen op feestboek hun bevindingen en ervaringen delen.

Ga door naar deel 4, hier