Winst voor Hamas

De enige die van de dood van Yassin zal profiteren is Hamas, stelt journalist en Hamas watcher Danny Rubinstein. In de interne strijd tussen Arafat’s PLO en Hamas begon de balans de laatste tijd steeds meer in de richting van Hamas over te hellen.

massa bij Shifa ziekenhuis
(massa vanochtend bij het Shifa ziekenhuis in Gaza)

Hamas is niet corrupt en doet meer voor de bevolking (onder andere verstrekken van voedsel, uitkeringen, onderwijs) dan de PLO. In de ogen van veel Palestijnen is de PLO machteloos gebleken om ze te beschermen, om verzet te bieden tegen de bezetting. Hamas dwingt respect af, ook in de ogen van niet gelovige Palestijnen, omdat ze niet bang zijn om hun leven te geven voor de Palestijnse zaak, en niet uit zijn op eigen profijt. Geen Hamasleider is uit op een politieke positie, of woont in een dure villa.

De aanvallen op Hamas ondermijnen de PLO ook, omdat elke poging van de politie en veiligheidsdiensten om Hamas binnen de perken te houden gezien wordt als collaboratie met Israël.

Sinds de tweede intifada was Hamas een regelmatig doelwit voor standrechtelijke executies. De aanhang van Hamas is in die tijd alleen maar gegroeid. Sharon wil zijn volk wijs maken dat hij met de aanslagen bezig is om de ‘infrastructuur van het terrorisme’ te vernietigen. Maar waar de infrastructuur van het terrorisme bestaat uit de woede van een bevolking die niet meer weet op welke andere manier ze nog hun recht kunnen krijgen, kweekt elke ‘martelaar’ tien nieuwe extremisten. Nu hun hoogste leider is gedood, zullen de ‘shaheeds’ als nooit te voren in de rij staan om hun leven te geven. Wat hebben ze nog te verliezen? Wat voor toekomst?

12 gedachten over “Winst voor Hamas

  1. Ze hebben inderdaad niets te verliezen. ik sprak vanochtend mijn palestijnse vrienden in jerusalem. zij zijn altijd tegen zelfmoordaanslagen geweest, tegen geweld, zoals vele Palestijnen met hen. Nu voelen zij zich radeloos, omdat ze weten dat de spiraal van geweld alleen maar zal toenemen. Deze moord lost niets op, is in hun beleving alleen maar een provocatie. “denken ze (de israeliers) dat ze ons ‘dood’ krijgen door onze leiders te vermoorden?”

    de chekpoints zijn gesloten, winkeliers kunnen niet naar hun winkels, kinderen niet naar school. “we leven in een gevangenis, niet een cel, was het maar een cel, onze gevangenis is zo groot dat je er niet aan kunt ontkomen”.

    zo voelen jongeren van in de twintig zich…toekomst? welke?

  2. Israël vermoordt Yassin. De domste zet die ze hadden kunnen doen, het zal de haat en het verzet alleen maar aanwakkeren. Kijk maar naar de gekte die de moord op onze eigen omstreden “extreme leider”, Pim Fortuyn, teweegbracht. Opeens zag iedereen de goeie eigenschappen van die man, opeens was hij een martelaar. Verschil is dat Fortuyns aanhangers alleen maar /vermoedden/ dat de regering erachter zat, terwijl de Palestijnen het in het geval van Yassin zeker weten. En de VS weten niets beters te doen dan de omringende landen tot kalmte manen. Onbegrijpelijk, onbegrijpelijk.

  3. Ik ben niet echt vóór die liquidaties zonder proces, maar ik vind het wel erg schijnheilig dat de westerse wereld zou staan te juichen als Usama Bin Laden een kopje kleiner zou worden gemaakt, maar als de plaatselijke Usama van Israel/Palestina wordt gedood, is dat ineens illegaal, en vreselijk. Ik heb liever dat er helemaal geen doden vallen, maar als er toch íemand dood moest, dan liever deze massamoordenaar!

  4. Ik begreep – dat was nieuw voor me – van iemand die zojuist reageerde in Standpunt.nl van de NCRV, dat Hamas destijds opgericht is met hulp van Israël, als tegenwicht tegen de PLO. Da’s toch niet helemaal vergelijkbaar met Al Quaida. (Wel met Saddam Hoessein, trouwens, die is destijds aan de macht geholpen, en lange tijd gehouden, met Amerikaanse steun.) Hoedanook, ik denk dat er toch een essentiëel verschil is tussen Al Quaida en Hamas, namelijk dat de Palestijnen zichzelf nog steeds beschouwen als een volk onder bezetting, en dat Israël zich gedraagt als een bezetter.

  5. Nou Annemarie, Osama is getraind door de CIA om de Mujaheddin te steunen tegen de Sovjet-unie. De Mujaheddin is voor een deel de basis van Al-Qaida geweest, dus ook hier hebben de VS hun eigen vijand geschapen.

    @ Willem Zwart: Het gaat ook helemaal niet om die Yassin, het gaat om de woede die dit opwekt bij de Palestijnen. Sharon schakelt met dit soort acties de gematigde stemmen in Palestina uit, waardoor allen maar de radicalski’s overblijven die gaan voor all out war. Past natuurlijk precies in Sharons wereldbeeld, maar is niet goed voor beide volken. Geweld tussen beide partijen zal nog meer oplaaien en nog meer slachtoffers veroorzaken, alleen maar voor het gelijk van Sharon. Ik hoop dat hij goed slaapt..

  6. Deze analyse is heel interessant:

    http://billmon.org/mt/mt-tb.cgi/1242

    Deze analyse is gebasseerd op Israelische kranten o.a. de Jerusalem Post. Het schijnt zo te zijn dat binnen het kabinet van Sharon een aantal mensen serieus voor vrede wilden gaan. Sharon dood Hamas-leider -> geweld van Palestijnen vergroot, geen aanhang meer voor Palestijnse autoriteit ergo geen vredesonderhandelingen..

  7. @ Nienke: Verwacht je niet dat de Israëlische bevolking op een gegeven moment hun geloof in deze regering verliezen, als blijkt dat het het geweld alleen maar vergroot? Ik bedoel: de regering rechtvaardigt deze aanslag door te zeggen dat het op den duur het geweld vermindert, maar als dat niet gebeurt, dan zal Sharon hier toch op een gegeven moment wel op worden afgerekend?

    Wat mij zo ontzettend wrang voorkomt, trouwens, is dat Israël de argumenten van de VS overneemt: “Tja, als het Bin Laden was geweest, had niemand er problemen mee gehad. Yassin is onze Bin Laden.” Dat is precies waarom ik zo’n moeite heb met dat eigenrechterige van de VS: het schept een precedent. De VS willen er niets tegen doen, maar ook als ze dat wel wilden, stonden ze wel met hun bek vol tanden.

    En nu kondigt Israël aan dat ze de rest van de Hamasleiders ook gaan elimineren. Gotspe, heet dat.

  8. @Anne-Marie: Ik weet niet of de bevolking snel steun voor Sharon zal verliezen. De mensen zijn bang en daarnaast wordt de wereld waarin ze leven steeds verder gepolariseerd (datzelfde geldt ook voor de Palestijnen in bezet gebied). Hierdoor is er vaak weinig steun voor de gematigde stemmen in een land. Wat ik wel shockerend vind is dat men in NL waar we toch ver van de situatie afzitten, ook de nuance niet kunnen vinden. Een voorbeeld: Yassin heeft verscheidene malen deel genomen aan vredesbesprekingen en stond zelfs niet geheel afwijzend tegenover de Roadmap. Dit wordt hoegenaamd niet genoemd in Nederlandse kranten. Het is alsof complexiteit iets is waar men tegenwoordig een broertje dood aan heeft. Het stuk in de Jerusalem Post was voor mij dan ook een verademing. Veel genuanceerder en diepgaander dan veel stukken in Nederlandse kranten.

    Maar goed, ik wil me niet wagen aan voorspellingen. Zodra angst een factor is gebeuren er zulke vreemde dingen. Kijk bijv. eens naar de peilingen in de VS. Je zou verwachten dat na de onthullingen over WMD, de onthullingen van O’Neill en Clarke iedereen gillend zou weglopen van Bush. Schetst mijn verbazing dat Kerry juist zakt in de peilingen…

    Ik weet het niet. Laten we hopen dat men in Israël eindelijk verstandig wordt, maar eerlijk gezegd heb ik er een hart hoofd in..

  9. Vraagje voor jou: Hoe komt Hamas aan dat geld? waarschijnlijk van onze eigen fundamentalistische moskeeen, waar haat en verderf wordt gepredikt tegen onze levensstijl en van arabische oliestaten. maar men kreeg het geld ook van Saddam Hoessein, die voor elke martelaar een bedrag van 60.000 dollar overhad in Palestijns gebied. Dat was ook een reden voor Bush, om Saddam met geweld een halt toe te roepen. De scholen werden gebouwd met het bloedgeld van Saddam en de legale en reguliere steunfondsen van de EU verdwenen rechtstreeks in de zakken van PLO Bobo’s. Ze hebben hun eigen arme volk besodemietert en wezen voor het gemak maar hun beschuldigende vinger naar de Joden; als ware het een Paflov reflex. En de arabische media nemen dat maar al te graag over. We weten het allemaal, maar waarom wordt daar zo weinig over gepraat, terwijl we juist nu de laatste tijd zoveel ophef maken over fraude en geldgraaierij? Dit is minstens zo erg, al is het kilometers weg van huis; het is OOK ons belastinggeld!! Ben je het met me eens in dit opzicht Anja?

  10. Beste Rene,
    je stapelt nogal wat aan feiten, half-feiten en beweringen boven op elkaar, dus ik kan daar zeker niet zomaar ja of nee op zeggen.
    Een paar dingen:
    Hamas kreeg in de eerste jaren vooral geld van Israël die dacht dat het een goede manier was om de PLO te ondermijnen.
    Je kunt niet van alle moskeeen in Nederland zeggen dat die fundamentalistisch zijn en Hamas financieren. Er is onderzoek naar gedaan en niets van gebleken.
    De beschuldigende vinger als Pavlov reactie naar de joden – er wijst een beschuldigende vinger naar de Israëli’s, wat niet hetzelfde is, en bovendien terecht. In jouw verhaal komt de bezetting niet voor en zonder dat is de situatie daar niet te begrijpen.
    Over de corruptie van Arafat, ga een stukje terug op dit weblog, ik heb er over geschreven.

    Groet, Anja

  11. ok Anja ik heb het nu gelezen. Ik heb ook niet geschreven, dat alle moskeeen fundamentalistisch zijn. Maar die dat WEL zijn, die worden wel degelijk ervan verdacht mensen en fondsen te werven voor de Jihad. Wat wel zeker is, dat deze moskeeen en ook partijen in de bezette gebieden geld krijgen uit Saoedi Arabie.
    Kan zijn dat Israel Hamas geld gaf in het begin, maar wat wil je daarmee zeggen? Het is een politieke vergissing geweest en ze hebben de fondsen gestopt, zodra bleek, wat voor methoden Hamas erop na ging houden. Ik blijf erop hameren, dat de methoden van Hamas immoreel zijn en ik hoop, dat je nog eens wilt graven in het leven van een zekere Ghandi, in het door de Engelsen bezette land India; want gekoloniseert of bezet, dat maakt voor mij weinig verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *