Onfrisse alliantie

Eens was antisemitisme een van de duidelijkste kenmerken van ultrarechtse, ultranationalistische en neonazistische groeperingen. Maar daar is een merkwaardige kentering in te zien. Op de verkiezingslijst van Le Pen’s Nationale Front staat op de vierde plaats een joodse vrouw, Sonia Arrouas. Met Le Pen probeert ze een alliantie te sluiten tegen het oprukkende islamitische gevaar in Frankrijk, lezen we in Ha’aretz.

Dat Le Pen vroeger antisemiet was is hem inmiddels vergeven. Sinds hij hertrouwd is met een vrouw met joodse vrienden is hij de zaken anders gaan zien, zegt Arrouas. En Le Pen was altijd al een groot bewonderaar van Israëls verdedigingspolitiek tegen de vijandige Arabische wereld. Vergeven en vergeten zijn de misverstanden van vroeger. Le Pen: de joden hebben begrepen wie de werkelijke antisemieten zijn. Die zoeken dus terecht de bescherming bij het Nationale Front.

Het opvallende is hoe Le Pen zo’n ommezwaai wist te maken. Het bevestigt een oud vermoeden: antisemitisme ging niet speciaal over joden. Het ging over de behoefte aan een zondebok, bliksemafleider, een haatobject als projectiescherm voor angst en afgunst waar vooral mensen die zich zelf achtergesteld voelden, of bang waren over hun bestaan op te organiseren waren. Daar waren de joden, ‘anders’, weerloos, als groep zonder politieke macht destijds heel geschikt voor.

Als haatobject zijn de joden inmiddels grotendeels vervangen door moslims. De meest kansarmen, samen met geheel succesvol geïntegreerde moslimmigranten, worden collectief aangezien voor de dragers van een groot, kwaadaardig complot tegen het westen. Het wantrouwen wordt niet gericht op de extremisten, maar uitgebreid over de hele groep. Het zijn niet de machthebbers die het meest geschikt zijn als haatobject in ultranationalistisch denken, het zijn altijd de relatief weerlozen die een macht wordt toegekend die ze helemaal niet hebben.

Sonia Arrouas zegt dat veel Franse joden net zo denken als zij.
Racisme is dus in orde voor iemand als Arrouas, als het maar niet tegen joden is. Gelukkig hoort ze bij een kleine minderheid. Henri Hajdenberg, voormalig voorzitter van de Raad van Joodse Organisaties zegt dat hoogstens 5% van de Franse joden op Le Pen zullen stemmen, en dat meer om hun haat tegen de Arabieren dan hun liefde voor het Nationale Front.

9 gedachten over “Onfrisse alliantie

  1. Anja,

    Ja, het wordt er echt een stuk fijner van op deze wereld, als we de lessen van Goebbels over rassenleer en volkerenhaat maar weer eens van stal halen.
    Ik vraag me dan ook af, hoe deze mensen zich een nieuwe maatschappij voorstellen. Denkt LePen werkelijk, hiermee onheil te kunnen weren van terreur of extremisme? Denkt hij echt, hiermee een goede coherente samenleving te kunnen creëren? Door een fabrieksarbeider in Roubaix, een restaurateur in Parijs of een winkelier in Marseille op voorhand als terrorist te bestempelen? Of een moslimpuber waar dan ook in Frankrijk?

    Met extreme gedachten kweek je extremisten én een heleboel totaal onschuldige slachtoffers. Domheid regeert.

  2. Hoe u er in slaagt om op basis van één voorbeeld tot een wereldwijd monsterverbond tussen joden en extreem rechtse partijen te komen met als doel moslims te koeieneren, is een staaltje van acrobatische kromdenkerij zoals ik dat nog niet vaak ben tegengekomen. Een sterker staaltje demagogisch generaliseren is niet voor te stellen
    Éen joodse vrouw die op de vierde plaats staat op de verkiezingslijst van Front National !
    En daaruit trekt u de conclusie dat het antisemitisme heeft plaatsgemaakt voor anti-islamitisme of zoiets.
    Nou, het antisemitisme leeft als nooit tevoren. Vraag het eens aan leerkrachten die op scholen met veel islamitische jongeren iets over de holocaust willen vertellen. Ze worden weggehoond of, misschien nog wel erger, de jodenvervolging van destijds wordt met instemmend gejoel begroet.
    U koppelt, op basis van één geval, joden aan extreem rechtse partijen.
    En de reden dat deze mevrouw haar toevlucht zoekt bij de partij van Le Pen ? Ik kan er slechts naar gissen, maar wellicht is er ook in Frankrijk sprake van toenemend antisemitisme; en misschien is ook de Franse overheid wel heel laks met het nemen van maatregelen; en misschien heeft zij ook door dat Al-Quada joodse doelen tot de “number one target” benoemd heeft; en misschien zeggen reguliere politieke partijen dat zij minderheden stigmatiseert.

    Wie weet.

  3. Hoe zat het ook alweer met het anti-semitisme in de communistische en socialistische heilstaten, Anja? Voor de volledigheid zou ik die toch aan het lijstje hebben toegevoegd.
    Le Pen en Sharon; een fijn koppel. Joseph en Adolf glimlachen op hun wolkje.

  4. Tja Anja; wat moet ik hier nu even weer van denken? Ik ben toch bang, dat het niet zo simpel is, als jij stelt. En ik moet toch ene Henk erin gelijk geven, dat je niet slechts 1 voorbeeld kunt ophangen aan je stelling. Dan moeten er wereldwijd meer aanwijzingen zijn. Wat ik ook wel weet, is dat er in ons land joden bijna niet meer hun keppel durven te dragen in bepaalde grote steden, alwaar veel jongeren uit moslim-culturen het straatbeeld zijn gaan beheersen. Zelfs in het Duitsland van nu, voelt men zich beter.

    Over het algemeen begrijp ik de anti-semitisten niet, als men bedenkt, dat het christendom voortkomt uit de joodse cultuur en geloof. Ook de islam, heeft hierin zijn wortels. Jezus was een jood en ook de nazi’s gingen naar de kerk. Een hele rare situatie.

    Waarschijnlijk heb je je ook verbaast destijds, over het feit, dat er donkere; buitenlandse mensen zaten onder de vlag van Fortuyn (Varela)?

  5. Dit is democratie.Het is niet aan ons om uit te maken bij welke Franse partij,Franse burgers zich het prettigst moeten voelen.Zolang le Pen geen bedreiging voor ons is zullen we dan niet eerst ons eigen huis op orde stellen en le Pen aan de Fransen over laten?

    Rene,is het misschien wel eens bij je opgekomen dat mensen ook uit politieke overwegingen naar een kerk,moskee,synagoge etc…kunnen gaan?Daar zijn per slot de meeste zieltjes te winnen en men wordt in alle vroomheid gezien,dus dan kan er toch niets mis met je zijn.

  6. @Medi: Nee, als ik aan politiek denk, dan denk ik niet direct aan religie. Weliswaar heb je gelovigen, die ook op het politieke vlak willen domineren, maar dan gaat het om het verkrijgen van macht. De duitsers hadden de kerk ook niet nodig, maar toevallig ging men al van jongsaf naar de kerk. Hitler probeerde zelf de kerken te misbruiken en de hogere geestelijken voor zijn karretje te spannen. Voor het duitse volk probeerde hij zichzelf als een soort messias te presenteren. Het geloof en religie worden ook in deze tijden weer misbruikt. Voor het winnen van zieltjes heeft een moderne machtswellusteling de kerkgang niet echt meer nodig. De media heeft als instituut die functie van de kerken overgenomen. Propaganda machines kunnen haat zaaien; zoals dit ook letterlijk in Rwanda is gebeurt. Wie hier nu een kerk binnenloopt, zal meestal veel lege stoelen en een stel grijze bejaarden aantreffen; daar valt niet veel te halen. In het midden Oosten spelen moskeeen nog een grote rol, maar ook hier kan men niet zonder de arabische media; die continu de bloederige beelden uit Gaza en Westbank uitbraakt over de hele arabische wereld. En dat maakt het verschil. Politiek en religie moeten gescheiden blijven, dan zou de wereld er heel anders uit kunnen zien.

  7. Rene,ik ben het met je eens dat politiek en religie gescheiden moeten blijven,maar zoals je zelf betoogt,gebeurt dat niet altijd.Helaas,maar dat is mijn persoonlijke mening,worden veel religies door machtsbeluste mannen gedomineerd en misbruikt.100 jaar geleden kon een overledenen hier zelfs niet eens begraven worden als hij/zij niet in een bepaald hokje hoorde of niet precies gedaan had wat de dominee of pastoor wilde wat ze hadden moeten doen.Dat is in Israel en de Arabische landen nog steeds zo.Je hebt gelijk als je stelt,dat vele mensen naar een kerk gingen,omdat ze dat zo gewend waren.Neemt niet weg,dat ze elkaar goed gebruiken konden voor eigen doeleinde.Dat is nog steeds zo.Kijk eens naar de Amerikaanse televisie dominees.Wie worden daar materieel beter van?De televisie dominees!Maar met echt Christendom zoals het oorspronkelijk bedoeld is heeft het niet veel te maken.Als we allemaal nu eens terug naar onze oorspronkelijke basis zouden kunnen gaan n.l.de wijze woorden van Rabbijn Hillel “Wat U niet wilt dat U geschied,doe dat ook aan een ander niet”Daar is het allemaal me begonnen.Ook staat deze tekst in prachtige arabische kalligrafie in verschillende musea in de Arabische landen.

  8. Anja,

    Het is een onfrisse aliantie. Maar ja ik maak me liever druk om onfrisse alianties in Nederland.

    Wat te denken van Rabae en Groen Links. Deze man wilde de Duivelsverzen verbieden; ordinaire censuur. (Ik vind het boek niet om doorheen te komen, maar daar gaat het niet om.) Groen Links is voortgekomen uit partijen die ooit emancipatie van vrouwen en homo’s een warm hart toedroeg. Helaas zijn ze nu al meer dan tien jaar de Islamitische Verdedigingspartij.

    De homo-emancipatie is ten dele teruggedraaid dankzij het Multiculturele Dogma waar Groen Links, de PvdA, een deel van de SP en heel wat beleidsmakers zo van houden. Op heel wat middelbare scholen zitten homoseksuele leraren weer in de kast. Ja, dat heeft alles te maken met aggressieve Moslim pubers en laffe schooldirecties die daar niet tegen optreden. Respect voor andere culturen noemen ze dat.

    Heel veel jonge homoseksuelen zijn bang om hand in hand over straat te lopen; laat staan openlijk te zoenen.

    De commotie rond Fortuyn heeft ook veel kwaad gedaan in mijn ogen. Hoe vaak is die man geen …(vul maar iets lelijks in) nicht/homo genoemd? Je kunt ook zeggen dat je het met iemand oneens bent zonder te schelden, maar sommige linkse columnisten en journalisten gooiden de remmen los. Intellectuelen hebben geen excuus voor dit gebrek aan beschaving. Net zo goed als de pers die nu lekker met de rechtse wolven meehuilt geen excuus heeft voor hun gebrek aan nadenkendheid.

    Dank je wel links Nederland. Homohaat is weer salonfahig. Zijn jullie nou blij? Natuurlijk niet. Het kan jullie niks schelen. Moslims zijn een veel grotere kiezersgroep; hun te vriend houden levert pas stemmen op. Marktwerking heet dat. Dat is in tegenwoordig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *