Zondaar

Vandaag de worsteling met twee deadlines: een stuk over feminisme en socialisme, en een stuk over het ‘nieuwe antisemitisme’. Dus vroeg op en vandaag helaas niet naar de kerk. Maar ik had nog wat liggen.

Alex van Lichten vertelde een keer een mooi verhaal in zijn preek, in de ‘schriftuitleg’. Van Lichten was eens dominee in een dorp in Friesland. Daar kende hij de laatste visser van het dorp Molkwar, Auke. Die herinnerde zich de grote crisis in de jaren dertig. De Zuiderzee was het IJsselmeer geworden, en er viel geen vis meer te vangen. Het gezin van Auke en Ké zat dus diep in de armoede. Toen ging Auke om hulp naar de diaconie. Maar die zeiden: je bent geen lid van de kerk. We helpen je alleen als je belijdenis doet. Maar Auke was te principieel. Belijdenis doen om geld te vangen? Hij niet. Toen maakte hij kennis met een communist uit Enkhuizen. Die gaf hem honderd gulden. Dat was in die tijd nog heel veel geld.
Het gezin kon weer vooruit. En Auke ging naar de kerkeraad en zei: ik ben uit de moeilijkheden geholpen door een communist uit Enkhuizen, en nu wil ik wel belijdenis doen. Maar, zei de ouderling die heel consequent nadacht, moet je dan geen communist worden? Nee, zei Auke, want die communisten, dat zijn goede mensen. Daar hoor ik niet bij. Want ik ben een zondaar, ik hoor bij jullie.

4 gedachten over “Zondaar

  1. Balkenende zou al kwijlen van verwachting. Zijn kliek gaat straks weer gouden tijden beleven en de biechtstoeltjes worden weer goed bezet. Alle gerei van de gaarkeukens van vroeger kan men van de kerkzolder halen. Heeerlijk; dat jaren dertig-gevoel van Colijn weer eens te mogen beleven.

  2. Hoi Anja,
    Ik geloof in de goddelijke vonk in alles wat leeft. Met de menselijke ziel als de meest complexe vorm. De westerse mens moet zijn ziel herontdekken en komen tot een collectief bewustzijn. Het loslaten van het ego-denken. Zonder angst, zonder haat. Er heerst nu totale verwarring. Dualisme ten top. Vanuit je eigen leefomgeving/wijk/stad(micro-niveau) moet het mogelijk zijn dit tij te keren. Wij zijn de samenleving/de maatschappij. Het “geloof” zoals dat in vele vormen bestaat gaat ook teveel uit van het eigen ego. Deze geloven kunnen alleen meewerken aan herstel van de eenheid als ze alles en iedereen even belangrijk gaan vinden.

  3. @Rene Rook

    Laten we voor JP een rozenkransje te bidden, komt ‘ie misschien ooit nog op het rechte pad…

    Als kind hoorde ik van de vader van een vriendje ooit eens de term ‘kerk van de drie B’s’ voor de RK kerk: Bidden, Bek houden & Betalen. Zou nou weer heel toepasselijk zijn, maar dan ‘Beleid, Bek houden & Betalen.

    Ondanks alles toch iedereen een fijne paas gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *