Amira Hass in Rafah

vrouw in Rafah

De meeste journalisten kunnen Rafah niet meer in, en moeten het hebben van telefonische berichten. Een paar fotografen en journalisten is het nog gelukt binnen te komen, waaronder Amira Hass, een joods-Israelische journaliste die zich in Rafah mee op heeft laten sluiten. Zij, en Gideon Levy, ik ken ze alletwee, zijn de enige Israëlische journalisten die konsekwent de andere kant laten zien, Amira is er voor in Ramallah gaan wonen.

Dit is wat ze vandaag schreef uit Rafah:

Bij elke invasie van het Israëlische leger in een Palestijnse stad volgt de bevolking hetzelfde schema van angst en problemen. Hier een gedeeltelijke lijst:

1. Eerst zijn er de geluiden. Mensen worden wakker van het geluid van kogels en explosies en proberen er achter te komen waar ze vandaan komen – van de grond of uit de lucht- en waar ze kunnen schuilen.

Gisteren kwamen de eerste geluiden om een uur ’s nachts – schoten- van de Egyptische grens, en de eerste inslagen van granaten waren in het gebied van het Yibneh vluchtelingenkamp. Sirenen gaven aan dat er gewonden waren gevallen. Het beek dat de eerste drie gewonden drie gewapende mannen waren die probeerden om explosieven te plaatsen, en vijf burgers, waaronder twee vrouwen. Een andere gewapende man werd gedood toen de explosieven die hij probeerde te installeren in zijn handen ontploften.

Op dit punt aangekomen kunnen we aannemen dat het schieten vanuit de helicopters bedoeld is om de regio ‘murw te maken’ voordat de invasie begint in de vluchtelingenkampen langs de Egyptische grens. Maar nog steeds wordt her grommen van de tanks niet gehoord. De aanvallen komen nog steeds uit de lucht. Explosies, schoten, dan stilte, dan meer explosies. Dan, tegen half vier ’s nachts, zijn de pantserwagens de wijk Tel al-Sultan met zijn 25.000 inwoners ingereden, en hebben het bezet.

2. In de tweede fase gaan mensen proberen of ze naar buiten kunnen en hoe voorzichtig ze moeten zijn. Heel voorzichtig, bleek. Soldaten schoten op een ambulance die probeerde het lichaam op te halen van een van de gedode mannen van die ochtend, volgens het medische personeel en de fotografen die het konden zien. Toen werd Mohammed Zoarub gedood. Toen kwam het nieuws van een broer en zusje, 14 en 16 jaar oud, doodgeschoten toen ze het dak van hun huis opgingen om de duiven te voeren.

3. Iedereen maakt zich zorgen over de bewegingsvrijheid van de ambulances. Uren na de invasie in Tel el-Sultan wachten nog steeds drie dode lichamen op transport. Een ambulance die probeerde een gewonde man op te halen om hem naar het Europese ziekenhuis te brengen in Khan Younis moest terugkeren toen een tank begon te schieten. En tweede ambulance werd wel doorgelaten.

Uiteindelijk, na onderhandelingen, mochten de lichamen worden opgehaald, samen met twaalf ernstig gewonde mensen, om naar het ziekenhuis gebracht te worden. De woordvoerder van het leger beweerde dat de ambulance was tegen gehouden tot een bom op de weg was ontmanteld.

4. Dan is er de zorg om de infrastructuur. Tegen vijf uur ’s ochtends ging de electriciteit in Rafah uit. De transformatoren waren stuk geschoten. Sinds het begin van de intifada had het stadsbestuur 49 transformatoren vernieuwd, kosten 500.000 dollar. Na enige pogingen om ze te repareren blijft 70% van Rafah zonder electriciteit, inclusief vier van de zes waterpompen.

wordt vervolgd

9 gedachten over “Amira Hass in Rafah

  1. Geachte Redactie,

    Ronduit belachelijk dat het Israëlische leger zo aan de gang kan gaan in Gaza en Rafah en de hele wereld kijkt toe. Er worden Palestijnse burgers, veel kinderen ook, gedood door Israëlische tanks en kogels en dat allemaal onder het mom terrorisme uit te roeien. Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat aan de Palestijnen en steeds meer verontwaardigde burgers in Europa allemaal maar aversie zullen voelen tegen de joodse staat. En dan mijnheer Bush die het goedpraat en vindt dat Israël alles mag doen om zichzelf veilig te stellen. Heel geloofwaardig wordt zijn verhaal dan nog dat hij in Irak de Arabieren wil helpen in plaats van nog meer naar de afgrond te helpen als hij zo over hun Palestijnse broeders spreekt.

  2. Mijn hart gaat uit naar de palestijnen, hier in nederland maken ze reclame tegen zinloos geweld, zo van ik stond erbij en ik keek ernaar of zoals ik zag twee beren…
    Het wordt tijd voor een wereld referendum, laat alle aangesloten
    landen van de VN laat in die landen de burgers stemmen en ik weet zeker dat de Joden terug op hun eiland worden gezet.

  3. De amerikanen zijn alleen gevoelig als je hen in de portomonee treft of dat hun koersaandelen dalen.
    het wordt tijd, dat we de amerikaanse consumentengekke economie gaan treffen door een opsomming weer te geven op deze site van produkten uit de VS, die we moeten gaan mijden voor zover er alternatieven zijn.

    De amerikanen trekken zich niks aan van alle critiek naar hen, zolang wij hun hamburgers en hun cola blijven dooreten!

  4. ReneR: er wordt al sinds de Oktober Revolutie(1917) gesproken over het lot van vele volkeren die gebukt gaan onder het juk en de macht van imperialistische, militaire krachten , offensieve staatsvormen, wapenmacht, hulplegers, politie en ‘veiligheidsdiensten’, allen gedomineerd door het particulier en zakelijk belang van de olie,staal,atoomenergie en hun beurskapitalisme .
    Koude Oorlog,Vietnam, Chili,Argentinie,Zuid-Afrika,Cuba,Israel. De Meester-Slaaf verhouding is ermee niet opgeheven.De wortel van ALLE ongelijkheid is de As van het Kwaad, de verabsolutering van ALLE tegenstellingen de smeerolie van ALLE onderdrukking en tegelijkertijd de efficiente motor van de versmachte, zo gekoesterde ideaal van ongeremde welvaartsgroei.
    Geen enkele burgerlijke elite(als collectieve politiek/zakelijke internationale eenheid/ klasse) lijdt permanent of is
    veroordeeld tot een leven van armoede, honger of gebrek. Een leven zonder oorlog is voor hen ,’de dood -in- de-pot’.Dan stokt de machinerie.Hun zelfgeschapen mythe van ‘bevrijdingsoorlogen’ is daarin een essentieel instrument, een allesbepalend, absoluut maar ideologisch gedreven argument.
    Het zijn volgens mij niet ‘de’ amerikanen, net zo min als ‘de’
    chinezen, ‘de’ palestijn, ‘de’ afrikaan of ‘de’ nederlander/ europeaan maar hun leiders en de propaganda vanuit de zakenmi
    lieus,media , onderwijs en politieke kringen die de aarde tot een onleefbare, oververhitte arena maken. De burgerlijk ideologische belangen, de real-politici van het exclusieve,elitaire denken, hebben de macht.
    Verbreek de cirkels van geweld, doof de hoepels van het hellevuur.Verdoem de Staat, Leve de Internationale !

  5. @Peter: En..hoe wou je dit dan concreet ingevult zien? met alleen het zingen van de internationale kom je er niet.

  6. Trudy, bedoel je misschien weiland?
    Wat wellicht interessanter is dat de heer K. uit Libie boos weggebeend is… zijn IsraTina optiek maakt geen schijn van kans in de Arabische wereld…. IsraTina… hoeveel mensen dromen niet van een PalestrAel… met daarin Christenen, Moslims en Joden als een grote kliek… geef de inwoners GELIJKWAARDIG brood en spelen, et voila…

    Die Khadaffi is zo gek nog niet, nu de rest van de (Arabische) wereld nog… yalla bye!

    Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *