Rafah

Eerst is Rafah omsingeld en hermetisch afgegrendeld. Veel families hadden al zoveel mogelijk van hun huisraad op karren geladen en probeerden op tijd weg te komen. Ze leven nu in tenten, of zijn bij familie ongetrokken. Die leven vaak al met twaalf mensen op twee kamertjes, waarin overdag de matrasjes worden opgestapeld. En nu wachten ze af, voor de tweede of derde keer in hun leven tot vluchteling gemaakt, opnieuw alles verloren.

Om Rafah heen zijn greppels gegraven door de bulldozers. Nu kunnen er dus bijna geen ambulances meer door om gewonden op te halen. Vanochtend was het laatste nieuws dat er al 20 doden zijn. Voor een deel zijn dat de verzetsmensen die zijn gebleven en die bereid zijn om zich dood te vechten voordat alle huizen kunnen worden verwoest. Maar er waren ook weer twee kinderen bij, van tien en elf.

Foto van gisteren, een van de eerste doden. Foto niet van mij maar van Reuters.

Rafah dinsdagochtend

Harry van Bommel wilde gisteren vragen stellen in de kamer. Maar die werden afgewimpeld, want minister Bot had wat belangrijkers te doen, en Balkenende wilde niet, want die kon Bot niet bereiken. Een verzoek om een spoeddebat kreeg geen meerderheid. Zelfs Koenders van de PvdA ondersteunde niet.

En ondertussen gaat het verwoesten en doden in Rafah gewoon door.

Ik kende Gerard Durlacher, de schrijver van Strepen aan de hemel, die inmiddels is overleden. Als jonge man zat hij in Auschwitz. Op een dag zag hij verkennersvliegtuigen boven het kamp. Hij dacht: nu hebben ze ons gezien, nu weten ze het, nu gaan ze wat doen. En toen gebeurde er nog vele maanden niets. Hij zei: wat andere mensen je aan kunnen doen is erg. Maar dat de omstanders toekijken, zien wat er gebeurt, en niets doen, dat is nog erger.

De Palestijnen weten niet meer bij wie ze nog terecht kunnen om voor hun rechten te pleiten. Dit is wat ze meemaken: de hele wereld kijkt toe hoe ze worden verdreven, onteigend, afgemaakt. En niemand doet wat. Het hooggerechtshof van Israel, ‘de enige democratie in het Midden Oosten’, kiest de kant van het leger, in strijd met alle internationale oorlogswetten. De VN protesteert een beetje, Europa sputtert een beetje, Bot zegt dat hij wel een beetje wil gaan bemiddelen, de VS zegt beleefd dat ze er het er niet helemaal mee eens zijn en blijft ondertussen gevechtshelicopters en bulldozers sturen om het smerige karwei voort te zetten. Alleen als er voldoende doden vallen aan de Israelische kant is er kans op dat de bevolking van Israel voldoende in opstand komt om Sharon af te zetten. Dat is dus het enige waar je op dit moment op kunt hopen: dat de Palestijnen met hun simpele wapens en zelfgemaakte explosieven voldoende van die Israelische tieners naar de andere kant helpen, ook al weten ze dat er veel meer van hun eigen mensen bij zullen sneuvelen.

Laat hierna niemand meer de vraag hoeven te stellen hoe de Palestijnen er toch toe komen om zichzelf dood te vechten, desnoods door zichzelf op te blazen.

Eén gedachte over “Rafah

  1. QUOTE:
    “Dat is dus het enige waar je op dit moment op kunt hopen: dat de Palestijnen met hun simpele wapens en zelfgemaakte explosieven voldoende van die Israelische tieners naar de andere kant helpen, ook al weten ze dat er veel meer van hun eigen mensen bij zullen sneuvelen”.

    Anja het zal wel cynisch of sarcastisch bedoeld zijn? Ik zal en wil er verder niet inhoudelijk op ingaan.

    Maar weet, wat ik je eens heb geschreven, dat er een wet is van oorzaak en gevolg en dat ik je dit hele conflict eens moet bekijken als een ui, die je eens rustig naar de basis af moet gaan pellen. Wat jij nu denk ik de hele tijd doet, is je blind staren op de buitenste schillen; waardoor er weinig meer te relativeren valt. Het is triest wat er nu gebeurt, maar het is de uitkomst van een macabere optelsom waarbij beide partijen het kind van de rekening zijn. En reken maar niet, dat de joden voor hun eigen amusement dit soort toestanden expres geschapen hebben!

    1 eigenschap maakt het, dat de israeliers in de werel behoorlijk uniek zijn, namelijk dat zij in staat zijn om cordaat op te treden, waneer zij dat nodig vinden. Dat was zo met de ontvoering van Eichmann, met het bombarderen van de kerncentrale in Irak en bijv. bij de gijzeling van een vliegtuig op Entebbe. En dat komt, omdat dit volk zich niet meer laat bedreigen, chanteren en onderdrukken of uitroeien of zich de wet laat voorschrijven door welk ander volk of organisatie dan ook. Dat is de erfenis van de laatste grote oorlog. Een oorlog, die de omliggende arabieren niet bepaald aan den lijve hebben meegemaakt. De joden zijn kei en keihard geworden; maar zo zijn ze gemaakt in de loop der jaren.

    Dat kun je zien aan het stemgedrag van de mensen in inderdaad ja; de enigste democratie in die poel van het Midden Oosten. Die burgers zijn in feite ook net zo radeloos als de rest in de regio. Want ik zeg je Anja: en dat is al vaker voorgekomen; daty als Israel alle eisen gaat inwilligen van de palestijnse regering en de internationale gemeenschap, dan zul je zien, dat de bommen en granaten nóg steeds zullen ontploffen op israelische bodem. Omdat er nog altijd mensen onder de palestijnen rustig door zullen gaan met het vernietigen van de joodse staat; koste wat kost.

    Onze regering alsmede de VN zouden hiervan nog wat kunnen leren; zoals je zelf ook al in je analyse aangaf.

    Mischien moet de rest van de wereld er maar een paar atoombommen op gooien, dan zijn we van alle geouwehoer af uit die regio; om me maar even in dezelfde stijl zoals jij deed uit te drukken…..je verstaat in elk geval op dit log de kunst om mensen te prikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *