Opstand der staartigen

Het zit ons tot hier. Kobus en ik overwegen om een eigen partij op te richten van staartigen. Terwijl Meul weg is hebben we het huis al opnieuw ingericht. De keuken wordt de Tweede Kamer der Staarten-Generaal, voorzitter Josephine, leden Kobus. De slaapkamer wordt de Eerste Kamer der Staarten-Generaal, voorzitter Josephine, leden Kobus.


De fractie is het er nog niet over eens welke staartigen toe mogen treden. Honden hebben weliswaar ook een staart en vier voeten, maar laten we wel wezen, er zijn toch grote cultuurverschillen. Kobus wil ze er wel bij hebben, maar die is een watje, of laten we zeggen, een linkse liberaal met multiculturalistische trekken. Misschien moeten we van van de honden eisen dat ze werkelijk zijn ingeburgerd. Dus ophouden met blaffen, ook thuis, en gewoon Kats leren. We zien ook niet waarom ze aparte blikjes zouden moeten hebben. Zijn die van ons niet goed genoeg soms? En die halsbanden moeten af. Halsbanden staan symbool voor de onderwerping aan een Hoger Wezen. Wie een halsband draagt is nog niet toe aan een verlichte democratie. En wie wil er na al-Ghraib nog ‘vrijwillig’ een halsband om?

We weten nog niet of we aan willen haken als afdeling bij de SP of meteen een eigen partij willen beginnen. We gaan in overleg. Om te beginnen met Krista van Velzen, ruimschoots het grootste beest van de SP, al waren we niet kapot van die hoed met eieren op Prinsjesdag en moeten we het nog hebben over haar vegetarisme. Harry van Bommel is ook niet gek, met zijn rookverbod in ruimtes waar zich dieren bevinden, al vinden we het te ver gaan om rekening te houden met goudvissen. Die hebben weliswaar een staart maar niet één voet. We zijn dol op vissen, daar niet van, maar liever in ons bakje dan in de Raad van Staarten. All animals are equal, but some are more equal than others. En dan heb je nog, hoe heet ze, Agnes Kat, slim dier. Als je daar een staart bij denkt zou ze wel een van ons kunnen zijn. Misschien kan ze er een laten groeien.

We zijn bezig met het partijprogramma. Daar moet tenminste in dat discriminatoir taalgebruik moet worden verboden. Zo willen we niet langer dat de uitdrukking “beestachtig” wordt gebruikt voor misdaden die alleen door staartloze tweevoeters worden gepleegd. Die noemen we voortaan “menselijk” of “humanitair”. Ook accepteren we de uitdrukking “handig” niet langer. Verder willen we af van ijskasten die niet met de voet zijn te openen. Wie heeft er tenslotte besloten dat tweevoetigen beter weten dat het tijd is voor een hapje dan de staartigen?

Als slogan hebben we voorlopig bedacht: staartigen aller landen verenigt u, we hebben niets anders te verliezen dan de blikopener.

Brieven om de partij te komen versterken gaan uit naar de afdelingen in oprichting, Gonzo en Lassie, en de Kloostermannetjes Metaxa en Dorus.

Kobus, schuif de laptop en je mobiel onder het bed en kijk dom, daar is ze.

6 gedachten over “Opstand der staartigen

 1. Beste Josephine en Kobus,

  Al heel lang vind ik dat staartigen – en vooral katten – meer te vertellen moeten hebben. Mensen hebben teveel te vertellen in het leven van staartigen en staartigen moeten dit maar slikken. Mijn niet altijd gewaardeerd personeelslid A. de Groot komt bijvoorbeeld niet direct met het blik boven het etensbakje als ik daar beleefd om vraag. Wat dénkt ze wel niet.
  Vanmorgen, bijvoorbeeld, had ik zin in een extraatje. Een snack. Een lekker tussendoortje. En dat lekkere tussendoortje zat zomaar in het gras bij de buren. De eksterouders van dat lekkere hapje zaten luidkeels in de boom te schreeuwen. Spannend. Kwam dat mens van De Groot zomaar onbevoegd de tuin van de buren in. Dát heb ik niet in haar functiebeschrijving gezet. Kijk, het is dat zij over een goed bed,een kachel, de koelkastdeur en de portemonnee kan beschikken. Anders had ik haar allang ontslagen.
  Past mijn profiel in jullie nieuw op te richten partij? Kan ik lid worden? Ideeën heb ik te over.

  Boeke

 2. Boeke, volgens ons ben jij onze maat.
  We gaan die imperialistische tweepoters eens bijbrengen dat ze niet moeten denken dat ze heel wat voorstellen alleen maar omdat ze groter zijn.
  Wij kunnen ook wel op onze achterpoten lopen als we daar zin in hebben. Maar doen we dat? Nee, want dat ziet er belachelijk uit. Het is tegennatuurlijk. Volgens mij moeten die staartlozen weer eens met vier benen op de grond, leren ze nederigheid van.

 3. Beste Kobus en Josephine,
  Mijn naam is Salah Eddin en ik ben een plattelands kater,die zich al heel lang niets meer van 2 benigen aantrekt.Als het weer een beetje meezit scharrel ik mijn eigen veldmuizen kostje bij elkaar,zit achter de vrouwen aan,heb een liefde haat verhouding met vriend Khaldoun,dat is de reiger,met wie ik een nauwe samenwerking heb om vissers hun visjes af te jatten en zo moet het blijven.Ik heb mijn pied a terre zelf uitgezocht en ik geloof dat dat stomme mens zich nog vereerd voelt ook.De verhoudingen heb ik vanaf het begin bepaald en daar mag niet vanaf geweken worden.Ik bemoei me niet met haar en eis dat ze zich dat ook niet met mij doet.Ze heeft me duidelijk gemaakt dat ik mijn gevangen muizen en vogeltjes beter niet aan haar kan laten zien en dat respecteer ik,maar dat is mijn enige consessie.Die stomme hond hangt hier ook voor het raam,maar och als ze dat nu leuk vindt doet ze dat maar.Afgelopen woensdag kreeg ik de schok van mijn leven.Ze was naar Den Haag geweest en kwam briezend thuis.Ze had daar even op verzoek wat handtekeningen voor dat gebouw,wat jullie kamer noemen,proberen te verzamelen van die mensen die daar zitten en praten.Scheen belangrijk te zijn.Was duidelijk.Die lui schenen niet zo begaan te zijn met het lot van minder gelukkigen als ze dacht.Nou dat had ik haar zo wel kunnen vertellen,want hier verdrinken de 2 benigen mijn nakomelingen ook direkt in een sloot als ze geboren zijn,dus ik heb er nooit een hoge pet vanop gehad.Toen vloekte ze nog wat over een Jeltje en dat ging me echt te ver.Jetje 13 is een hele goede vriendin van me en toen ben ik haar heel strak aan gaan staren.Doe ik altijd als ze te ver gaat.Later drong het tot me door dat ze het niet over mijn Jeltje had,maar over een 2 benige.Nou ja,wat kan je daar ook van verwachten?En ik maak me zorgen over mijn Jeltje,want dat tuig verkoopt haar zo voor een paar euris aan de hoogste bieder en gaat ze naar een of ander slachthuis na misschien een vreselijke rit achter de rug te hebben en ligt ze een week late in stukken in de supermarkt,want daar verkopen ze nog vlees van gestreste dieren.Een dag later was weer raak.Harrie van Bommel op de radio.Mijn As begon direkt weer”Ja laten we er een dictatuur van maken”ging over niet roken op het strand.Nu gaat mijn As nooit naar het strand,maar ja,ik ben ook erg tegen een dictatuur.Ik begreep haar wel een beetje.Flauwe kul om je direct tot niet roker van het jaar te laten uitroepen,terwijl je net gestopt bent en nog moet afwachten hoelang zo iemand dat vol houdt.Toch????Ik keek eens van haar naar die poster en mijn boodschap was duidelijk.Die poster moet weg,want je graaft je eigen graf met dictators.Hang er maar iets voor de dieren neer.Voor mijn Jeltje 13,die nooit iemand kwaad doet en rustig met haar eigen zaken bezig is.Mag ik erbij,ondanks mijn cv nu niet zo clubjes geesterig is?

 4. “He Metaxa, kom eens kijken!
  Kijk, ze hebben het over ons, hier op deze platte lamp! Kijk, hier staat jouw naam. En hier de mijne. Ze willen een nieuwe partij of zo oprichten en hebben onze namen er al bij gezet om ons te vragen!”
  Wacht even, ik moet het even voorlezen aan Metaxa, want hij spreekt wel internationaal Kats, maar is nog niet zo goed in de geschreven dialectversie van hier. Metaxa komt uit Griekenland, weet je, en daar gebruiken ze andere letters. En studeren vind hij wat moeilijk: onze tweebenige heeft wel zo’n toetsending bij deze lamp, maar Metaxa kan met zijn brede poten daar alleen maar vier toetsen tegelijk op aanslaan …
  Mij lukt het wel, ik heb gewoon smalle Staatsliedenbuurt-pootjes en die doen het goed op de toetsen.
  Even wachten, Metaxa even bijpraten.
  .. .. ..
  Sorry voor de onderbreking.
  Ik heb het hele stuk even aan Metaxa voorgelezen. En nou moeten we allebei toegeven dat we nou net niet precies weten waar het om gaat .. Onze tweebenige zórgt tenminste voor eten, en elke dag weer, twee keer per dag zelfs!
  Voordat wij allebei hier kwamen moesten we maar zien wat er te eten te vinden was, in de bergen van Samos en in de straten van de Staatsliedenbuurt .. en dat was niet veel soeps.
  En ze laat soms ook nog wel eens iets achter als verrassing voor ons om te ontdekken, bijvoorbeeld in een koekblik en dat is genieten! We hebben haar toch wel aardig afgericht, niet?

  Waar we het wel allebei diepspinnend over eens zijn, is dat op de poster van deze Raad van Staarten één of meer katten moeten komen te staan.
  Enneh, als je daarvoor een paar mooie rooie koppies zoekt, wij zijn saampies wel een mooi verbroederd stel. Al zeggen we het zelf…

  Kopjes aan Josephine en Kobus,
  van Metaxa en Dorus !

  p.s. Die Gonzo en Lassie eh, we hebben van horen zeggen dat die zich à la honds hebben aangepast aan de tweebenigen ..

 5. Welkom bij de partij, Salah Eddin, Metaxa en Dorus. Ik ben blij dat het platteland nu ook is vertegenwoordigd, en behalve staartigen uit een yuppenbuurt ook de oude stadswijken. En allochtonen. En een vrouw aan het hoofd van de partij, want ik ga er wel van uit dat jullie ook vinden dat ik de partij aan ga voeren. Dacht ik zo.
  We spreken elkaar.
  Josephine

 6. Eh……Eh ja Josephine,wat mij betreft mag jij die partij best gaan aanvoeren,zolang ik je a.s. leger maar mag aan voeren,want wees nou eerlijk,dat kun je toch niet aan jouw Kobus overlaten.Mijn ouwe mompelde net iets “Als dat dan maar niet weer iets wordt van Orwells”Animal farm”achtige toestanden.”Kijk dat begreep ik niet,want ik ben helemaal niet literair onderlegd,dus van het woord moet ik het niet hebben,maar toen ze het uitging leggen,was ik direct in.Totdat ze aan het einde van het verhaal kwam.Dat was weer minder vond ik.Vraag het jouw Meul maar als je het verhaal ook niet kent.Ik wil mijn solitaire aard best opzij leggen voor het goede doel,maar dan wil ik wel zeker weten dat we solidair blijven.Denk je dat dat kan?
  Groeten,
  Salah Eddin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *