Angst voor de migrant (1)

Bij terugkomst, stapel kranten doornemen. Goed stuk van Anne-Ruth Wertheim in het NRC van 19 juni, onder de kop: Als we niet oppassen, zal onze angst voor de immigrant uitmonden in massaal racistisch geweld.
Mij uit het hart gegrepen. En vervolgens kom ik haar tegen als we alletwee in een interview voor de IKON radio zitten. We zien spontaan veel verwantschap in wat we doen en waar we ons zorgen over maken. Ik ben ontzettend blij met ieder mens die op dit moment aan de alarmbel hangt, en zich er voor inzet dat we tot bezinning komen.

Wertheim valt Dijkstal en Pronk bij, die in hun zorg om wat er op het ogenblik in Nederland gebeurt vergelijkingen maakten met de jodenvervolging, waar ze vervolgens ongenadig op afgerekend werden. Maar, vraagt Wertheim zich af, waarom zouden we geen vergelijkingen mogen maken? ‘Elke genocide begint met stigmatiserend geregistreer en groepsgewijze uitwijzing. Het is juist nodig buitengewoon alert te zijn op vormen van racisme die mogelijkerwijze de voorboden zijn van grootschalige geweldsuitbarstingen. Als de joodse historie ons iets leert, is het dat wat met pesterijen en vernederingen begint, met massamoord kan eindigen’ schrijft ze.

Maar zelfs als het niet zo ver zou komen, het is al erg genoeg, vind ik. En dat werd vervolgens ook akelig bevestigd met het onderzoek in de Volkskrant: veel Nederlanders zijn bang voor moslims, zonder dat ze die moslims zelf persoonlijk kennen. Slechts 14 % van de Nederlandse bevolking heeft een positief beeld van de islam. Dat heeft nu al gevolgen: veel jongeren uit Marokko en Turkije hebben het gevoel dat elke poging tot ‘integratie’ toch niet helpt, omdat ze als moslims, wat ze ook doen, niet welkom zijn. De harde druk om zich te conformeren, gecombineerd met wantrouwen, en bestraffende maatregelen, zijn dus precies wat moslim Nederlanders de andere kant op jaagt. Je kunt niet zeggen: wordt als ons, maar blijf op afstand want we moeten je niet, en dan verwachten dat het wel goed komt. En wat het AIVD al stelde: dat schept exact de voedingsbodem waarin extremisme en fundamentalisme aantrekkelijk worden. We zijn met elkaar dat aan het creëren waar we het meest bang voor zijn: een zich steeds verder verdiepende kloof.

Wat mij betreft gaat dit het komende jaar een belangrijk onderwerp voor me worden. Ik hoop ook voor de SP.
Ik zal er over schrijven, op dit weblog.
Volgende bijdrage over de les die we van Anne-Ruth Wertheim kunnen leren, over ‘uitbuitingsracisme’ en ‘concurrentieracisme’.
Het komt er aan.

Ga naar deel 2, hier

9 gedachten over “Angst voor de migrant (1)

 1. “Als de joodse historie ons iets leert, is het dat wat met pesterijen en vernederingen begint, met massamoord kan eindigen’ schrijft ze.”

  Ze is vergeten ‘recente’ voor ‘joodse historie’ te zetten, dunkt me.

 2. Ik kan alleen maar zeggen dat ook ik ontzettend blij ben met een ieder die zijn/haar best doet om de negatieve stigma’s rondom moslims aan de kaak te stellen. Deze huidige hetze kan inderdaad niet meer. Dat onderzoek van de Volkskrant toonde goed aan dat de gemiddelde Nederland een broertje dood heeft aan zijn moslim mede-burger. Ik ben ook bang dat angst en stigma’s uiteindelijk zullen leiden tot massahysterie die vorm krijgt in het doden van moslims of het opsluiten van laatst genoemde groep. We kunnen (juist om dit tegen te gaan) het beste zoveel mogelijk vergelijken met de jodenvervolging in de jaren dertig en veertig (en nog veel langer geleden), want anders heeft het ook geen nut meer dat we 4 mei en masse roepen: “Dat nooit meer!”

 3. Nix mis met een opjectieve vergelijking.

  En ik vind dat de vergelijking in deze goed opgaat. Haat zaaiers, volkeren-haat, het schijnt aan de orde van de dag net als toen.

  En ik ben ook van mening dat we zeer waakzaam moeten blijven dat de boel niet escaleerd. En dat we moeten knokken tegen de hetse tegen moslims.

  Maar ik denk dat we in de minderheid zijn. Mijn gevoel zecht dat er hier, in 40′-45′ meer nederlanders overtuigt bij de NSB zaten dan bij het verzet. ( zijn hier feitelijke cyfers van bekent ? word moeilijk want je wil de brood NSBer eigenlijk niet me tellen )
  Hebben wij nederlanders iets geleerd in 60 jaar? Ja, we weten dat we het niet zoals de duitsers moeten doen. Maar weten we ook hoe we het zelf beter kunnen doen? Hoe snel verandert de mentalitied van een volk ? Ik denk niet veel in 60 jaar, 3 generaties.

  Als we hier antwoord op krijgen, weten we mischien hoe diep angst, haat, volkeren haat, in onze cultuur zit opgesloten. En dus hoe groot het probleem feitelijk is.

  Een groot probleem is ook de media. De media is bewust of onbewust toch sugestief bezig. Als het volle feyenoord stadion ” hammas hammas alle joden aan het gas ” zingt word er niet vermeld dat dat overwegent Nederlanders zijn. Als een groepje marokaanse jongens op straat dit doen, met of zonder nederlands passpoort. Word er meteen vermeld dat het om marokanen gaat, zodat het bange nederlandse volk in koor kan roepen “zie je nou wel !!”. Als een moslim vader zijn gezin vermoord en daarna zich zelf word zijn geloof vermeld. Als een christen vader dat doet in nederland word zijn geloof niet vermeld. En zo kan ik nog heel lang door gaan. Pers-vrijheid of haat zaaien ? Zeg het maar!

 4. de islam word teveel in verband gebracht . met bepaalde culturen . bijv de (kut) marokanen zijn gewoon vervelende gasten die gewoon een verplichte curses maatschappij leer moeten volgen . ze respecteren onze wetten en cultuur niet .en dat heeft niets met de islam te maken ik zelf woon in een buurt met veel turkse islamieten . en zie de vrouwen steeds meer integreren . 15 jaar geleden moesten deze vrouwen nog leren fietsen en nu gaan ze al met de auto. de meisjes zie je ook steeds minder hun religie uiten (lees minder hoofd doekjes ) kortom . veel maatschappelijke problemen worden bewust door de mensen en zeker door de overheid op de islam afgewenteld zodat de overheid lekker buitenschot blijft . het is te zot voor woorden dat nederlanders bang zijn van een HOOFDDOEKJE .persoonlijk zie ik elk geloof als een machtsmiddel van het grootkapitaal . en inderdaad dient de pers er eens goed op hun maatschappelijke taak gewezen .

 5. Dag Anja,
  Zeker. We moeten er voor gaan zorgen dat de SP zich hard teweer gaat stellen tegen de “hetze” zoals deze nu wordt gevoerd door Ministers van dit Kabinet tegen “de allochtoon”.
  Laten we eens praten over hoe we denken aan te pakken.

 6. Al zolang ik leef, heeft er nog nooit een opiniepeiler naar mijn mening of dat van mijn buurman gevraagd. Ondertussen zijn er volgens de media al ik-weet-niet hoeveel onderzoeken gedaan naar de meningen van die zogenaamde nederlanders. Ik zet daarom mijn vraagtekens daarbij. Of telt de mening van een noorderling niet meer mee in medialand. Het verbaast me niets.

  Er is geen hetze; dat is mijn stelling. De hetze wordt alleen maar opgevoerd door de media en tegenstanders van dit soort kreten. In het dagelijks leven merk ik daar niks van en leven we hier een vredig bestaan naast alle soorten allochtonen en geloven.

  ondertussen weet men hier niet meer, wat er erger is…
  Mensen die steeds vragen om maatregelen om de persvrijheid of hetze de kop in te drukken, of kranten die onder dekking van die persvrijheid allerlei wazige onderzoeken ten tonele voeren, die een bepaald ongunstig beeld scheppen van deze situatie.

  het woord is aan de gewone man op straat.
  Wat is wijs en wat is verstandig…

 7. Citaat Anja Meulenbelt

  “Wertheim valt Dijkstal en Pronk bij, die in hun zorg om wat er op het ogenblik in Nederland gebeurt vergelijkingen maakten met de jodenvervolging, waar ze vervolgens ongenadig op afgerekend werden. Maar, vraagt Wertheim zich af, waarom zouden we geen vergelijkingen mogen maken? ‘Elke genocide begint met stigmatiserend geregistreer en groepsgewijze uitwijzing. Het is juist nodig buitengewoon alert te zijn op vormen van racisme die mogelijkerwijze de voorboden zijn van grootschalige geweldsuitbarstingen. Als de joodse historie ons iets leert, is het dat wat met pesterijen en vernederingen begint, met massamoord kan eindigen’ schrijft ze.”

  Het is te krankzinnig voor woorden om de situatie in een totalitair land als Nazi-Duitsland te vergelijken met het Nederland van tegenwoordig. De Neurenberger-wetten, de Kristall-Nacht, de talloze moorden op joodse burgers, stuk voor stuk fenomenen die niets uitstaande hebben met het huidige democratische Nederland. Dergelijke onzinnige vergelijkingen verdoezelen meer dan dat ze verduidelijken.

  De vergelijking loopt ook volkomen mank vanwege het feit dat de hoeveelheid geweld van moslims jegens niet-moslims in Nederland vele malen groter is dan omgekeerd: tegen homo’s, tegen joodse Nederlanders, tegen meisjes die ’te uitdagend’ gekleed zijn, tegen mensen die kritiek hebben op de islam (Pim Fortuyn, Hirshi Ali, Geert Wilders). Overvallen van jeugdige criminele Marokkanen zijn zelden gericht op andere Marokkanen.

  Tenslotte: het slechte imago van de islam komt voort: 1. uit het feit dat het grootste deel van het hedendaagse terrorisme in naam van de islam bedreven wordt, 2. uit het feit dat in de meeste conflicten in de wereld de islam betrokken is, 3. uit de zeer regelmatige geweldsuitbarstingen van moslims tegen andersgelovigen in Indonesie, Soedan, Egypte, Pakistan, Iran, Saoedi-Arabie, en de rest van de islamitische wereld.
  Het is dus onvermijdelijk dat de islam een slechte naam heeft, de hoofdverantwoordelijkheid dragen de extremistische moslims die de islam gekaapt hebben, en de gematigde moslims die dit hebben laten gebeuren zonder al te veel protest.

 8. Uit de Vlaamse krant “Het Laatste Nieuws” van vrijdag 2 juli

  “Joden in Antwerpen voorbije week al vier maal slachtoffer van agressie
  Noach Schmahl De voorbije dagen hebben zich in Antwerpen verschillende incidenten voorgedaan waarbij joodse burgers het slachtoffer werden van agressie. Dat meldt Dominique Reyniers van het parket van Antwerpen.

  Het eerste incident, waarbij de 16-jarige Noach Schmahl in de rug werd gestoken, vond donderdag plaats in Wilrijk. Het tweede vond zondag plaats op Linkeroever, het derde eveneens zondag in Wilrijk en een vierde incident deed zich maandagavond in het centrum van Antwerpen voor. Enkel van het incident op Linkeroever konden de minderjarige daders geïdentificeerd worden.

  Het eerste incident vond plaats aan de Talmoedhogeschool in Wilrijk. De 16-jarige Noach Schmahl werd bij het verlaten van de school om 22.50 uur neergestoken door een groepje Noord-Afrikaanse jongeren. Het parket stelde een onderzoeksrechter aan, maar de daders konden totnogtoe niet opgepakt worden.

  Op zondag 27 juni werd een 13-jarige joodse jongen door een drietal jongeren belaagd terwijl hij een bakje friet aan het eten was op Linkeroever. Er werd gescholden en geslagen. De belagers werden opgepakt. Het gaat om drie kinderen van 8, 11 en 16 jaar oud die dinsdag voor de jeugdrechter zijn verschenen wegens opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch oogmerk. De jeugdrechter besliste dat de jongeren mochten beschikken, maar gaf hen de opdracht zich bij het slachtoffer te verontschuldigden en de schade te vergoeden.

  Nog op zondag werden drie joodse jongeren in Wilrijk belaagd vanuit een voorbijrijdend voertuig. Zij hoorden een knal en zagen een klein projectiel vliegen. Maar na grondig onderzoek bleek het projectiel zeer waarschijnlijk van een speelgoedwapen afkomstig te zijn.

  Een vierde incident deed zich maandagavond voor in het centrum van Antwerpen. Een joodse jongen werd door een groepje allochtone jongeren belaagd. De drie daders vloerden het slachtoffer en gaven hem enkele schoppen. De jongen raakte lichtgewond. Van de belagers ontbreekt voorlopig elk spoor.Het parket van Antwerpen zegt uitermate zwaar aan deze feiten te tillen en stelt alles in het werk om de daders te identificeren.”

  Ondermeer uit bovenstaand bericht lijkt het mij dat het eerder de joden zijn die een herhaling van Duitsland jaren dertig moeten vrezen dan de islamieten. Het bovenstaand bericht doet in ieder geval nogal wat afbreuk aan de slachtofferstatus van moslims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *