Werken in de Eerste Kamer (2)

De eerste zitting na het zomerreces.
Ik was al bij de vergadering van de werkgroep buitenland van de SP geweest, aan ‘de overkant’ (zoals wij het noemen als we het over de Tweede Kamer hebben). Even langs de postkamer om mijn stapel op te halen.

fractiekamer van de SP

Overleg in onze riante fractiekamer in de Mauritstoren. We nemen door wat iedereen vandaag moet doen. Ronald moet spreken in de plenaire, we nemen zijn speech door en discussieren over wat hij er vandaag uit wil halen. Tineke heeft een stevige inbreng geschreven voor haar commissie. Ik overleg wat we doen met de asbestmotie die al is aangenomen, maar die de staatssecretaris als onuitvoerbaar naast zich neer heeft gelegd. Dat gaat zomaar niet. We bespreken mijn motie over de noodhulp aan de Palestijnse gebieden, die ik wel in wil trekken als de minister een toezegging doet. Straks moet ik dat even gaan bespreken met de PvdA en het CDA die wel met de minister willen gaan praten. Tiny moet als altijd naar de seniorencommissie, het overleg van de fractievoorzitters. Zijn lunch bestaat meestal uit twee haastig naar binnen gewerkte broodjes, terwijl de drie anderen van de fractie prettig zitten te eten.
Ik doe ondertussen even mijn lobby-klusje. In het begin kon ik al die ‘gecolberteerde witmannen’ niet goed uit elkaar halen, nu ken ik ze, en is het makkelijker geworden om ze even aan te schieten. Praten met Rabbinge van de PvdA en van Gennip van het CDA.

De koffiekamer

De koffiekamer. De dames begroeten. De strijd om de gevulde koeken is gewonnen. Daar zijn de dames zelf ook blij mee want die maken ons graag gelukkig. Alleen de koffie is er met de nieuwe machine niet op vooruit gegaan.

Fractie in de salon

Hanny van Leeuwen begroeten

Nog tien minuten zitten in de salon. Iedereen komt langs. Even Hanny van Leeuwen van het CDA begroeten.

Dan gaat de bel. We beginnen. We hebben rituelen. Eerst in de rij om de minister of de staatssecretaris een handje te geven. Bij al onze plenaire vergaderingen is er altijd verplicht iemand van de regering aanwezig, afhankelijk van de wet die wordt behandeld. Dit is van Geel, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, want straks hebben we het over water.

Hand aan de staatssecretaris

Naar de andere kant om de voorzitter en de griffiers een handje te geven.

Hand aan de voorzitter

Dan zoekt iedereen haar of zijn vaste plaats op.

Plaatsje opzoeken

Naast ons de fractie van Groen Links, Sam en Leo, en Mirjam daar achter.

Groen Links

Aan de overkant de CDA fractie met links Leijnse van de PvdA.

Overkant: het CDA

We gaan staan, als herdenking voor de doden van Beslan , en blijven staan voor de herdenking bij het overlijden van oud-kamerlid Diepenhorst. Een speech van Yvonne. En dan moeten we nog eens gaan staan wanneer het nieuwe kamerlid Engels van D66 wordt beëdigd, want Jacob Kohnstamm verlaat de EK.

Ingezworen

Dan het eigenlijke werk. Een kleine agenda vandaag. Ronald doet het woord vanwege de Wijziging van de Waterleidingwet. Ronald vraagt zich af waarom water niet wordt geprivatiseerd en gas en electra wel. Dan het antwoord van de regering. Eerste termijn. Tweede termijn.

Ronald doet water

De staatssecretaris reageert

Ik moet ondertussen naar de Commissie Sociale Zaken. Toen ik voor het eerst op de publieke tribune zat dacht ik wat is iedereen hier onbeleefd, ze lopen weg midden onder de speech van een collega of de minister. Nu weet ik dat we tijdens de plenaire allemaal onze commissies te doen hebben. In mijn commissie bespreken we de asbestmotie, de komende behandeling van de ‘vereenvoudigde socialeverzekeringswetten’. We zijn het er voltallig over eens dat het meer gaat om bezuiniging dan om vereenvoudiging en hebben ook vragen over het feit dat gewone werklozen gelijk worden geschakeld aan mensen met een arbeidshandicap. Dus worden de schriftelijke vragen aan de regering namens de hele commissie gedaan. Griffier Bas Nieuwenhuizen zal het samenvatten. Dat scheelt mij weer werk, anders moet ik mijn eigen vragen formuleren. En dan heb ik nog een vraag over de opname van de rechten van gehandicapten in de nota van ontwikkelingssamenwerking waar van Ardenne niet voor voelt. Komt volgende keer op de agenda, als ik de stukken heb rondgemaild.

De plenaire is vandaag maar erg kort. Eén wet die er snel door is. Ik ben nog op tijd om van Geel nog eens een handje te geven en hem proficiat te wensen want zo doe je dat als hij met een geslaagde wet naar huis mag.

Jacob neemt boeken in ontvangst

De speech

Dan hebben we nog het afscheid van Jacob Kohnstamm. We geven hem als afscheidscadeautje een boek van Ronald en een boek van mij – handig als je ateurs in de fractie hebt zitten. Weer een speech van Yvonne. En drankjes.

De bode

Kamerleden

Een erge makkelijke eerste dag, het was hier vandaag net een gezinsvervangend tehuis. Dat gaat heel spoedig weer veranderen. De lijst met wetten staat alweer te dringen.

2 gedachten over “Werken in de Eerste Kamer (2)

  1. Bijzonder sfeervol, amicaal en amusant. Nergens een wanklank.
    Wat een nette gezelligheid. Het past onversneden in het format van Balkendende’s ‘normen en waarden’ show. Zie hier het hollands fatsoen par excellence..zo hoort het ,mensen. Trek je daar maar aan op.

    Sluit je af van smerige straten vol met junks, zwervers, psychiatrische bejaarden, ex-gevangenen,onbewoonbare, onleefbare sloopwijken,de afstompende gedwongen prostitutie van de werkloze, de arbeidsgehandicapte en beloon de uitmuntende pleitbezorger van implementatie van vele, zo niet alle, agressieve fenomenen van marktverschijnselen uit het liberalisme met een lief cadootje. Het zal wel in de open haard van het vakantiehuisje belanden.

    Vergeet de duizenden onnodig kapotgevlogen vogels, het zijn per slot maar vogeltjes. Er vallen dagelijks duizenden doden dankzij die vent met zijn fatsoenlijke ideen , nou en?

    Dacht dat regeren ergens met vooruitzien en voorkomen te maken had.Dacht dat oppositie voeren ook een zaak van trouw aan andere principes betekende.
    Maar ja, daarvoor hanteer ik vast geen Haagse logica en sla borrels met politieke vijanden uit principe weleens over.
    Dom hoor, stel ,je hoort nog eens wat leerzaams, iets vernieuwends.

    Ik heb veel waardering voor je inzet, werk en respect voor de ideeen van de partij en voor jou persoonlijk Anja en er zijn massa’s gevulde koeken en deze zitten allemaal netjes recht,zoals je heel goed weet.
    Dacht dat nee, basta zeggen je beter afging dan menig ander.

    Ik heb er de pest over in. Die man(Kohnstamm) zou corvee moeten lopen in het gevang en daar aan een armzalig einde moeten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *